2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hétfőtől ítélkezési szünet kezdődik a bíróságon – Fő szabály szerint nem tartanak tárgyalásokat, de nem áll le az élet

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 16., 09:28

Július 16-án, hétfőn kezdődik és augusztus 20-ig tart a nyári ítélkezési szünet az ország bíróságain, így a Kalocsai Járásbíróságon is. Mint dr. Kálóczi Norberttől, a járásbíróság elnökétől korábban megtudtuk: a törvénykezési szünet alatt a bíróságok - fő szabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tájékoztatása szerint bizonyos kivételektől eltekintve - a napokban megállapított határidőbe nem számít bele a törvénykezési szünet időszaka. A határidők számításának általános szabályai irányadók az ítélkezési szünet alatt is, egyebek mellett soron kívüli eljárás, előzetes bizonyítás esetén, a végrehajtási perekben és egyes nem peres eljárásokban. Ilyen például a cégeljárás, csőd- és felszámolási eljárás, végelszámolás, végrehajtás.

Büntetőügyekben a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti.

A büntetőbírák ez idő alatt is eljárnak az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban, döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról, így például az előzetes letartóztatás elrendelése vagy a gyanúsított szabadlábra helyezése kérdésében.

A bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak, az ügyfelek benyújthatják beadványaikat és betekinthetnek az iratokba, de a Kalocsai Járásbíróságon július 25-e után nem lesz panasznap.

Dr. Filvig Géza ügyvédet kérdeztük, az ítélkezési szünet mennyire érinti az ügyvédeket és az általuk képviselt ügyfeleket.

Dr. Filvig Géza arról számolt be, hogy a polgári perrendtartás hatálya alá tartozó eljárások esetében a törvénykezési szünet időtartama a napokban megállapított határidőbe nem számít bele. Így például egy 2018. július 15-re eső határidő, majd csak augusztus 21-én, egy július 18-ra eső pedig augusztus 23-án jár le.

A határidő leteltére vonatozó egyes általános szabályok ebben az időszakban is irányadók.

Amennyiben a határidő lejárta munkaszüneti napra esik, a határidő csak az azt követő legközelebbi munkanapon jár le. Például egy 2018. augusztus 20-ra eső határidő csak augusztus 21-én jár le.

Amennyiben a hónapokban vagy években megállapított határidő a törvénykezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel. Ha ez a nap is a törvénykezési szünet idejére esik, akkor a határidő a törvénykezési szünetet követő első napon jár le.

Kivételesen a határidőket a törvénykezési szünet alatt is az általános szabályok szerint kell számítani.

Erre kerülhet sor soron kívüli eljárás esetén; a felek közös kérelme esetén; illetve ha a törvény a fenti különös szabályok alkalmazását kizárja (ilyen például a cégeljárás, csőd- és a felszámolási eljárás, végelszámolás, végrehajtás).

Dr. Filvig Géza azt is hangsúlyozta, hogy az ügyvédek általános tapasztalata szerint a törvénykezési szünetet megelőző hét, illetve a szünet első hete a peres ügyek szempontjából mozgalmas időszak, mivel a bírák szabadságuk előtt is igyekeznek kiküldeni a különböző végzéseiket.

Ám ez akár jó is lehet, mert a peres feleknek bő egy hónapjuk van a válasziratok benyújtására.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei