2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Illés Attila független jelöltként ringbe száll a kalocsai polgármesteri székért – Indulási szándékát sajtótájékoztatón jelentette be

Illés György Cinó  |  2024. 03. 02., 14:53

Illés Attila, Miske korábbi polgármestere tegnap, pénteken délelőtt 10 órai kezdettel a Snassz bárban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be: független jelöltként elindul a kalocsai polgármesteri cím megszerzéséért. Ehhez korábban kérte pártja, a kalocsai Fidesz-szervezet támogatását is, azonban a többség nem támogatta ebben. Tudja, hogy amennyiben ténylegesen bejegyzik polgármester-jelöltként, az szabályzatuk értelmében a pártból való kizárással jár, ennek ellenére nem tart attól, hogy e miatt elmérgesedne viszonya a párttal, illetve annak helyi tagságával.

Én, Illés Attila Ádám a 2024. június 9-i önkormányzati választáson polgármesterjelöltként szeretnék indulni, egyéni független jelöltként”– jelentette be sajtótájékoztatója kezdetén, hozzátéve, hogy [képviselőjelöltekből álló] csapatot nem kíván indítani, és indoklásképp kifejtve: úgy véli, a városnak is és másoknak is elege van abból, hogy hét-nyolc ember dönti el a városnak a sorsát, olyan pártok és szervezetek, akik a többiek véleményére nem kíváncsiak.

A jelölt-aspiráns rövid bemutatkozással folytatta mondandóját.
Elmondta: Tősgyökeres kalocsai, annak idején a Hősök útján laktak, a Bem Apó utcai óvodába járt, majd a Rokkanttelepi Iskolában kezdte tanulmányait, a Kettes Számú Általános Iskolában folytatta, és a Szent (akkor: Első) István Gimnáziumban érettségizett.
Kalocsától sohasem szakadt el, bár 1977-ben, harmadéves egyetemi hallgató korában a végzettsége és a sportpályafutása kapcsán megkeresték Miskéről, így élete egy részét ott töltötte, a termelőszövetkezetben vezető állást töltött be. Később TSZ-elnök jelöltként is indult, és amikor nem választották meg, visszajött Kalocsára, és egy biztosító társaságnál dolgozott.


Forrás: Illés György / KALOhírek


1998-BAN MISKÉN POLGÁRMESTERRÉ VÁLASZTOTTÁK, ÉS E TISZTSÉGET ÖT ÖNKORMÁNYZATI CIKLUSOM KERESZTÜL GYAKOROLTA.

Úgy gondolom, hogy mind a tapasztalatom, mind az életem folyamán végzett munka arra sarkallhat, hogy ha a kalocsai emberek bizalmát elnyerem, úgy képes leszek polgármesterként a kalocsai emberek javára végezni a munkámat.”A polgármesteri munkát mindig szolgálatnak gondolta – mondta –, a legfőbb polgármesteri erénynek pedig azt jelölte meg, hogy az emberek között járjon, értse meg őket, és tudjon kompromisszumokat kötni.

Soha nem fogok senkit sározni!”– jelentette ki.

Városunk hiányosságairól, problémáiról

Úgy vélte:

KALOCSÁN A MEGLÉVŐ, ELENYÉSZŐ ÉRTÉKEK MEGMENTÉSÉRE ÉS ÚJRAÉLESZTÉSÉRE LENNE SZÜKSÉG.

Súlyos problémának tartotta, hogy a városvezetésnek az érsekséggel nagyon megromlott a kapcsolata, és úgy vélte, ezt azonnal helyre kell hozni, ami több probléma megoldásához segíthetne hozzá.

Az aspiráns szerint a városvezetése az utóbbi időben nem fordít kellő figyelmet a lakosságot érdeklő kérdésekre. Úgy vélte, nagy értékeink vannak, de nem kellően megbecsülve, amilyen például a repülőtér, és a paksi beruházás és az épülő híd adta lehetőségekre nem figyeltek oda kellőképp.

Biztosan tudom, hogy például a helikopter-leszálló és a repülőtér már a Dunántúlon fog megvalósulni”– mondta, majd a Szentháromság tér ügyét is érintve a város közlekedésének kérdéséről szólt:

Nagyon nagy fájó dolog a lakosságnak, hogy a templomtéren olyan helyzet alakult ki, ami most van, ezt már az első pillanatban kompromisszumok árán tisztázni kellett volna az érsekséggel. De folytathatnám azzal is, hogy a közlekedés a városban milyen színvonalon van. Úgy gondolom, hogy minimum két körforgalmat kell építeni, amely biztonságosabbá és korszerűvé teheti a kalocsai közlekedést.”Az elvesztett értékek közt említette a Paprika Múzeumot, de kutatóintézet sincsen, és már nem Kalocsán áll meg a hajók nagy része, hanem Ordason – ezek mind olyan fontos kérdések, amelyeket a következő önkormányzatnak és az önkormányzat vezetőjének orvosolnia kell.

Nagy veszteség, hogy a Dunamenti Folklórfesztivált hosszú évek óta nem tartják meg, ami szerinte összefügg azzal, hogy az itt működő hagyományőrző egyesületek sem kapnak olyan teret, amit megérdemelnének, nincs olyan helyük ahol normálisan tudnának próbálni – mutatott rá.

A Sétálóutca a szobrokkal együtt szép dolog, de az egyéni vállalkozások, kis butikok nem tudnak megélni, a hivatali központ is körülményesen megközelíthető, ezért a véleménye szerint a szobrokat az érsekséggel egyeztetve át kellene helyezni a körforgalomtól az érseki térig terjedő szakaszra, visszaadva a főutca e szakaszának kereskedelmi funkcióját. A fiataloknak alig van szórakozási lehetősége. Annak idején a Balkán, az Úttörőház, az Érsekkertben a Platán és különböző más helyek fontos szórakozási lehetőséget nyújtottak, ma pedig a fiataljainknak el kell menni a városból, hogy szórakozni tudjanak.

Az épületállomány állapota sem kielégítő. Említette a kollégiumok, az iskolák és a piactér állapotát – úgy vélte, a mostani vezetés vagy nem kap megfelelő információkat, vagy nem érzi ennek a kérdésnek a fontosságát.
A piaccal kapcsolatban úgy fogalmazott:

Én azon is csodálkozom, hogy az ÁNTSZ még egyáltalán engedi, hogy ott élelmiszereket áruljanak.”


Forrás: Illés György / KALOhírek


Uszodatervek – plágium gyanúja?

Az uszoda fejlesztésével kapcsolatban többféle variációt hallottunk, a legutóbbi közmeghallgatáson meghallgatta a polgármester a prezentációját, amit úgy értékelt, hogy „az egy plágium, amelyet egy másik munkából szedtek ki”.
Úgy vélte, ezt bizonyítja az uszoda energetikai fejlesztéséről szóló legutóbbi bejelentés.

Akkor kinek higgyünk most? Hol lesz az uszoda? A Csajda helyén, vagy egy másik helyen? Tehát én úgy gondolom, hogy ezek a bejelentések most egy kicsit kampányszerűek. Ezt komolyan kéne venni, mert a lakosságnak nagyon fontos, hogy az uszoda működjön.”Az uszodát épp tegnap, március 1-jén, a sajtótájékoztató napján megnyitották – Illés Attila viszont úgy vélte, hogy ott elég veszélyes dolgok vannak, a tetőszerkezeten és a medencékben is vannak problémák, amiért reményét fejezte ki, hogy nem lesz baleset.

Kritikával illette az országos víziközmű rendszerhez való csatlakozásunkat, hiszen a város elnyert közel 300 milliós pályázatot 4,5 kilométer hosszú vízvezeték cseréjére, majd az önkormányzat vezetője olyan javaslatot terjesztett elő, hogy adják vissza ezt a pályázatot, majd az állam meg fogja csinálni – fogalmazott, emlékeztetve, hogy a következő napon a városban három helyen volt csőtörés.

A polgármesteri munkáról

Én úgy gondolom, hogy nagyon sok munka van, nagyon sok problémával fog találkozni, bárki lesz a polgármester.”A polgármesteri munkával kapcsolatban elmondta: bárkiket választ önkormányzati képviselőnek a város, ahogy eddig is, ez után is vállalja, hogy mindenkivel szót tud érteni.

Kompromisszumra kész vagyok, tapasztalattal rendelkezem, kapcsolatokkal rendelkezem, a város javát tudnám szolgálni!”– ígérte, hozzátéve:

A POLGÁRMESTERI FIZETÉSÉNEK EGY RÉSZÉRŐL, HAVI 500.000 FORINTRÓL LEMONDANA,

és a képviselő-testület dönthetne arról, hogy mely egyesületek, rászorulók kapják ezt az összeget.
Úgy vélte, sok minden hiányzik még a városból, szólhatna például az 51-es útról és más fejlesztésekről, de ezekről a későbbiekben lesz még mód szót ejteni – vélekedett, majd gondolatait ezzel zárta:

kérem, hogy lehetőségek szerint, ha a tapasztalatom és a tudásom alapján képesnek tartanak arra, hogy hogy polgármester legyek akkor szavazataikkal június 9-én támogassanak! (…) Kérem, bízzanak bennem, segíteni fogok, és a város fejlődni fog!"Kérdések – válaszok: Csatatér lesz-e Kalocsa?

Kérdéseinkre válaszolva végül elmondta, a leendő képviselőkkel való közös munkától nem tart, hiszen hosszú ideig dolgozott együtt polgármesteri időszaka alatt Bagó Zoltánnal, akárcsak Király Róberttel sportügyekben, és Magóné Tóth Gyöngyivel, aki kulturális vezető volt Kalocsán, nagyon jó rendezvényeket szerveztek közösen.
Tehát a polgármesteri ambíciókkal – listavezetőként jó képviselői esélyekkel – indulókkal jó a kapcsolata.

A pártokkal való kapcsolatáról elmondta: függetlenként lett először polgármester, de 2006. óta a Fidesz tagja.
Pártjában 2023-ban kért egy szavazást polgármester-jelölti támogatásáról, mivel „Kalocsán Fidesz-jelöltet sosem engedtek indulni” – ezt a szavazást február elején meg is tartották, de 18:3 arányban leszavazták, nem adtak bizalmat. Ő viszont már előzőleg kijelentette, hogy amennyiben a Fidesz-KDNP nem támogatja, akkor önállóan, független polgármesterjelöltként fog indulni.

Azt is tudom, hogy azzal, amikor regisztrálni fognak, automatikusan megszűnik a Fidesz-szabályzat a szerint a Fidesz-tagságom. Megmondom őszintén, nem gondoltam, hogy egy Fidesz-csoport a saját tagját ennyire másképpen gondolkodva leszavazza, és ennyire nem értékeli munkámat.”– mondta, attól ugyanakkor nem tart, hogy pártjával és annak tagságával megromlik a viszonya, mivel élete során mindig emberközeli, emberközpontú volt, és nincs benne sértődöttség elutasítása miatt.
Ám azt is fölidézte, hogy első két ciklusában független jelöltként nyert mandátumot, és csak 2006-ban lépett be a Fideszbe.
Azt is leszögezte, hogy a pártból való távozása után nem változik a párttagsága által is kifejezett értékválasztása, és abban sem lát veszélyt, hogy a szavazók megosztása által olyan erők kerülhetnek hatalomra városunkban, amelyeke az ország- és Európa szerte folyó szellemi polgárháborúban a nemzet- és szuverenitásellenes formációkat erősítik.

A jelölt-aspiráns kifejtette, hogy

EGY VÁROS ÁLTAL ELÉRHETŐ TÁMOGATÁSOK NEM PÁRTÁLLÁSON MÚLNAK, HANEM A JÓ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEN, A POLGÁRMESTER ÉS MUNKATÁRSAI TÁRGYALÓKÉSZSÉGÉN ÉS LOBBIEREJÉN.

– ezzel kapcsolatban baloldali megyei vezetés idején fideszes polgármesterként szerzett jó tapasztalatairól is beszámolt, amikor kedvezőtlen döntés megváltoztatását sikerült kieszközölnie.
Azt is elmondta, hogy volt olyan ismerőse, aki megpróbálta lebeszélni az indulásáról, de erre azt válaszolta:

Én már eldöntöttem, hogy Kalocsán szeretnék segíteni a munkámmal, szeretném szolgálni ezt a várost, a lakosságot, és be akarom bizonyítani, hogy ezt a várost egy más útra lehet terelni.”A leendő képviselő-testülettel kapcsolatos várakozásait illetően azt viszont leszögezte:

Nagyon fontos lenne, hogy a különböző területekről, kulturális élet, sportélet, idősek, műszaki, építőipari területéről is kerüljenek be, akik döntően tudják segíteni azt a munkát, amit elképzelünk.”Azt is kijelentette:

HA ALPOLGÁRMESTERT VÁLASZT, AKKOR AZ ELLENZÉKI LESZ.

Indoklásképp elmondta: fontos hogy legyen építő jellegű kritika, és fölidézte, hogy ’98-2002-es ciklusában kisebbségből vezette Miskét, és akkori tevékenységéről az ellenzékét adó képviselők is elismerően nyilatkoztak.
Ennek az együttműködésnek tudja be, hogy szennyvíz- és csapadékvíz-beruházást tudtak megvalósítani, utak és számos épületük megújult, és az ott élőknek is mindenben segíteni tudtak.

Illés Attila Ádám válaszából azt is megtudtuk, hogy a kampány során kisebb-nagyobb rendezvényt is tervez céljai és személye népszerűsítésére, erről azonban részleteket egyelőre nem árult el.


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK