2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Iskolai óraszámcsökkentés jöhet? – Erősödő készségfejlesztés, csökkenő lexikális tananyag a kalocsai tanárok óhajára

Illés György Cinó  |  2016. 03. 24., 12:46

Rétvári Bence kedd reggel az ATV Start című reggeli magazinjában, valamint az ugyanaznapi Magyar Időkben is fontos oktatásügyi változtatásokról tett bejelentéseket, amelyek a Klik működését – illetve jelenlegi formában való megszüntetését –, és a tanulói terhek érzékelhető csökkentését, valamint a készségfejlesztés erősítését célozzák. E bejelentések teljes összhangot mutatnak a közelmúltban több színtéren lefolytatott szakmai és társadalmi viták végkicsengéseként megfogalmazott igényekkel, valamint a portálunk által megszólaltatott pedagógusok várakozásokkal is.

Korábban Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a március 10-i Kormányinfó keretében arról beszélt, hogy a jövő évtől tervezett oktatási bürokráciacsökkentés keretében a hónap végéig rendezik a Klik fönnálló tartozásait és fölülvizsgálják teljes működését – erre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára már húsvét után kidolgozott javaslattal áll majd elő.

Az államtitkár azonban kedd reggel az ATV Start című, reggeli műsorában már a Klik teljes megszűntetéséről, és egy, a tavaszi parlamenti ülésszakon kialakítandó, új szabályozás alapján szeptembertől teljesen új, kevésbé központosított rendszer működhessen. Rétvári Bence a reggeli műsorban emellett a diákok túlterheltségét is valós problémaként jelölte meg.


Forrás: atv.hu

Ezt este azonban már cáfolta is az Index egy írása, amely a Parlamentben szintén kedden elhangzott államtitkári válaszra hivatkozva azt írta, „kamu az egész, csak a név változik”. A hírportál észrevétele annyiban állja meg a helyét, hogy a Parlamentben elhangzott válaszában Rétvári azt mondta, hogy az esélyegyenlőség, a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzájutás zálogát továbbra is az állami intézményfenntartásban látják. Egyéb változtatásokról konkrét részleteket valóban nem közölt, de azt mondta, az új működést az oktatási kerekasztalon elhangzott javaslatok figyelembevételével dolgozzák ki.

A Magyar Időknek adott, szintén kedden publikált nyilatkozatában aztán Rétvári a legfontosabb feladatoknak

  • a NAT és a kerettantervek átfogó felülvizsgálatát,
  • a megtanítandó lexikális tananyag érezhető csökkentését,
  • az alapkészség-fejlesztés erősítését, különösen az általános iskolák alsó tagozatán

említette.

Kiemelt cél, hogy a diákok számára a tanulás teljesítésre sarkalló, hasznos és élményszerű legyen. Ennek érdekében erősíteni kell a modern pedagógiai módszerek alkalmazását is – mondta Rétvári.

Az oktatással kapcsolatos elégedetlenségi hullám a kalocsai Városházát is elérte, vitát kiváltó tajtékot vetve a dr. Angeli Gabriella által előterjesztett, a demonstráló pedagógusokat támogatónyilatkozat elfogadtatására irányuló javaslat kapcsán. Ez végül – hosszas vita és befogadott módosító javaslat után – nem kapott kellő többséget.

Megkérdeztünk több kalocsai pedagógust is, részben a pedagógustüntetésekre ráépülő „taníts kockás ingben”, valamint a „szökőnapon ne menj suliba” jeligéjű, politikai formációk közreműködésével útjára bocsátott szimpátiaakció itteni hatásiról, részben pedig az oktatás tényleges problémáiról és a megoldási lehetőségekről.

Az általunk megszólaltatottak annyira erős összhangban nyilatkoztak az államtitkárral, hogy vagy összebeszéltek, vagy tényleg érdemes volt a kormányzatnak a szakma hivatásgyakorló képviselőivel kerekasztal-tárgyalásokat folytatnia ezekről a kérdésekről.
Ezért tehát ígéretes az irány, így kíváncsian várjuk, hogy a mostani bejelentések mit hoznak majd a gyakorlatban!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK