2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Iskolai óraszámcsökkentés jöhet? – Erősödő készségfejlesztés, csökkenő lexikális tananyag a kalocsai tanárok óhajára

Illés György Cinó  |  2016. 03. 24., 12:46

Rétvári Bence kedd reggel az ATV Start című reggeli magazinjában, valamint az ugyanaznapi Magyar Időkben is fontos oktatásügyi változtatásokról tett bejelentéseket, amelyek a Klik működését – illetve jelenlegi formában való megszüntetését –, és a tanulói terhek érzékelhető csökkentését, valamint a készségfejlesztés erősítését célozzák. E bejelentések teljes összhangot mutatnak a közelmúltban több színtéren lefolytatott szakmai és társadalmi viták végkicsengéseként megfogalmazott igényekkel, valamint a portálunk által megszólaltatott pedagógusok várakozásokkal is.

Korábban Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a március 10-i Kormányinfó keretében arról beszélt, hogy a jövő évtől tervezett oktatási bürokráciacsökkentés keretében a hónap végéig rendezik a Klik fönnálló tartozásait és fölülvizsgálják teljes működését – erre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára már húsvét után kidolgozott javaslattal áll majd elő.

Az államtitkár azonban kedd reggel az ATV Start című, reggeli műsorában már a Klik teljes megszűntetéséről, és egy, a tavaszi parlamenti ülésszakon kialakítandó, új szabályozás alapján szeptembertől teljesen új, kevésbé központosított rendszer működhessen. Rétvári Bence a reggeli műsorban emellett a diákok túlterheltségét is valós problémaként jelölte meg.


Forrás: atv.hu

Ezt este azonban már cáfolta is az Index egy írása, amely a Parlamentben szintén kedden elhangzott államtitkári válaszra hivatkozva azt írta, „kamu az egész, csak a név változik”. A hírportál észrevétele annyiban állja meg a helyét, hogy a Parlamentben elhangzott válaszában Rétvári azt mondta, hogy az esélyegyenlőség, a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzájutás zálogát továbbra is az állami intézményfenntartásban látják. Egyéb változtatásokról konkrét részleteket valóban nem közölt, de azt mondta, az új működést az oktatási kerekasztalon elhangzott javaslatok figyelembevételével dolgozzák ki.

A Magyar Időknek adott, szintén kedden publikált nyilatkozatában aztán Rétvári a legfontosabb feladatoknak

  • a NAT és a kerettantervek átfogó felülvizsgálatát,
  • a megtanítandó lexikális tananyag érezhető csökkentését,
  • az alapkészség-fejlesztés erősítését, különösen az általános iskolák alsó tagozatán

említette.

Kiemelt cél, hogy a diákok számára a tanulás teljesítésre sarkalló, hasznos és élményszerű legyen. Ennek érdekében erősíteni kell a modern pedagógiai módszerek alkalmazását is – mondta Rétvári.

Az oktatással kapcsolatos elégedetlenségi hullám a kalocsai Városházát is elérte, vitát kiváltó tajtékot vetve a dr. Angeli Gabriella által előterjesztett, a demonstráló pedagógusokat támogatónyilatkozat elfogadtatására irányuló javaslat kapcsán. Ez végül – hosszas vita és befogadott módosító javaslat után – nem kapott kellő többséget.

Megkérdeztünk több kalocsai pedagógust is, részben a pedagógustüntetésekre ráépülő „taníts kockás ingben”, valamint a „szökőnapon ne menj suliba” jeligéjű, politikai formációk közreműködésével útjára bocsátott szimpátiaakció itteni hatásiról, részben pedig az oktatás tényleges problémáiról és a megoldási lehetőségekről.

Az általunk megszólaltatottak annyira erős összhangban nyilatkoztak az államtitkárral, hogy vagy összebeszéltek, vagy tényleg érdemes volt a kormányzatnak a szakma hivatásgyakorló képviselőivel kerekasztal-tárgyalásokat folytatnia ezekről a kérdésekről.
Ezért tehát ígéretes az irány, így kíváncsian várjuk, hogy a mostani bejelentések mit hoznak majd a gyakorlatban!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés