2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa és Kúla elmúlt 16 hónapjáról – A közös projekt véget ért, a barátság megmarad

2019. 10. 03., 17:00

2018 júniusában, a kalocsai Platán Rendezvényközpontban indították ünnepélyesen útjára az IPA INTERREG „Régi szokások új köntösben” nyertes pályázat nyomán az érseki város és szerbiai testvértelepülésének közös programját. A vajdasági Kúlával ennek jegyében 16 hónapon keresztül rendezett közös eseményeket Kalocsa úgy kulturális, mint gasztronómiai vagy sport területén, de gazdasági kooperáció is részét képezte a csomagnak.

Szombat délután ott ért véget, ahol kezdődött is a program: a Platán Rendezvényközpontban, ahol sajtótájékoztatón számolt be Kalocsa és Kúla vezetése az utóbbi, szűk másfél év tapasztalatairól. Mindkét fél hangsúlyozta, hogy a pályázati projekt lezárulta nem jelenti azt, hogy lazulnának a megerősödött baráti szálak a két település között, mi több, egy kalocsai és egy kúlai iskola leendő együttműködésében, amelyről megállapodást is aláírtak a felek, minden bizonnyal új szintre lép a projekt.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

A médiaeseményen dr. Bálint József polgármester köszöntötte a megjelenteket, gratulálva a feleknek és megszólítva Valka Károly Kúla Község alpolgármesterét, hogy ossza meg gondolatait.

- Féltünk ettől a projekttől, hiszen ilyet korábban nem csináltunk. Köszönve a testvérváros vezetőinek és lakóinak, végül nagyon jól sikerült a megvalósítás. Az elmúlt másfél év során mintaszerűen tudtunk együttműködni – mondja Valka Károly. – Nekünk fontos a kötődésünk az anyaországhoz, Kalocsához, ahová úgy jövünk, mintha hazajönnénk. Ezt igyekszünk mi is viszonozni Kúlán. Fontos hozadéka a projektnek, hogy ebbe bekapcsoltuk a kúlai szerbeket is, összekötve a közösségeket, nemzetiségeket, országokat. Mi több, sikerült Bácskeresztúrt is a projekt részévé tenni, ami ugyancsak Kúlához tartozik.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

A szót ezután a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója, dr. Magóné Tóth Gyöngyi vette át, aki emlékeztetett, hogy pályázati beadványuk eredményhirdetésekor elhangzott, hogy a régióban a legmagasabb pontszámot kapó kérelem a kalocsai-kúlai közös munka volt. – Tekintsük át ennek a 16 hónapnak a főbb mozzanatait – kezdte. – Megújult Kúla és Kalocsa együttműködése és a tavaly augusztus 20-i nemzeti ünnepünket is közösen ültük meg.

Ezután Kúla rendezett Hagyományőrző napokat, 2018 decemberében pedig Kalocsán volt egy többnapos workshop, amelyen kúlai kézművesek mutatkoztak be, illetve kézilabdameccset játszott a két település hasonló osztályban lévő csapatai. 2019 nyarán diáktábort szerveztünk 20 kúlai és 20 kalocsai középiskolás diák számára. Szeptember elején indult egy egyhetes kenutúra Kalocsáról Kúlára, ami talán az egyik leglátványosabb eleme volt a pályázatnak, hiszen több mint száz ember búcsúztatta a delegáció tagjait a meszesi Duna parton.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Az utolsó eleme a Paprikafesztiválon kialakított Kúla-utca volt ennek a pályázatnak – sorolta Magóné, megjegyezve, hogy van, mint tanulni egymástól. A kalocsaiaknak a kúlaiaktól például az élethez való hozzáállást. – Ez nem pénz kérdése, ott sem élnek gazdagabb emberek, sőt! A kávézók mégis estig tele vannak és mindenütt baráti társaságokba botlik az ember, míg mi itthon egyre jobban izolálódunk, a sétálóutca pedig úgy fest hétköznaponként este hat után, mintha ciánoztak volna – mondja, remélve, hogy ez a kép idővel változik majd. Végül a tizenhat hónapos közös munkáról készült rövid dokumentumfilm megtekintésére, koccintásra és közös vacsorára invitálta a részvevőket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK