2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 357 Ft   : 313 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsára ért a Gyurcsány roadshow - A DK előválasztási utcafórumán Magónét és a bukott miniszterelnököt ellentüntetők várták

Kalocsára ért a Gyurcsány roadshow - A DK előválasztási utcafórumán Magónét és a bukott miniszterelnököt ellentüntetők várták
2021. 07. 13., 23:06

Több száz fős szimpatizánsokból álló csoportosulás és egy kisebb, békés ellentüntető csoport gyűlt össze dr. Magóné Tóth Gyöngyi előválasztási kampányrendezvényén a sétálóutcában, amelyen Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is szólt a túlnyomó többségében nyugdíjas korú megjelentekhez. A közönség soraiban megjelent Niedermüller Péter, Budapest-Erzsébetváros (VII. ker.) polgármestere is, aki korábban a párt szerény sikereket elért képviselőjelöltje is volt térségünkben. Az érdeklődők nagy sajnálatára a párt miniszterelnök-jelöltjét, Gyurcsány Ferenc feleségét, Dobrev Klárát nélkülözniük kellett. Azonban a pártelnökkel szelfizni is lehetett, és autogramot is osztott azoknak, akik kérték. Cserébe két standon is gyűjtötték az ajánlásokat az előválasztáson való induláshoz, egyrészt dr. Magóné Tóth Gyöngyi, másrészt a pártelnök felesége, a miniszterelnök-jelölt- aspiránsuk számára. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a rendezvényt, és nem próbálta meg rátolni a DK szimpatizáns gyűlésre összegyűlt csoportosulásra a kisebb létszámú, ellenérzésüket némán, táblák feltartásával kifejező tüntetőket, akiket a gyűlésről szinte megfeledkező DK-szimpatizánsok vettek körbe, és vontak kérdőre keresetlen szavakkal.

A Városháza előtt, valamint a Hunyadi utcán, illetve a szolgáltatóház melletti parkolóban jó féltucatnyi rendőrautó parkolt, legénységük a téren biztosította az ellendemonstrálók épségét, valamint a DK fórumának zavartalanságát. Az árkádok alatt, illetve a közeli közterületeken kisebb csoportokban várakoztak a rend őrei, készen állva arra, hogy beavatkozzanak, amennyiben rendbontás történik, azonban ilyesmire nem került sor.

Már az utcafórum előtt megjelentek a sétálóutca egy távolabbi pontján a bukott miniszterelnökkel szembeni ellenszenvüket táblákra írt üzenetekkel kifejező ellentünetők, akik nagy fegyelmezettségről téve tanúbizonyságot vissza sem szóltak a DK őket szidalmazó híveinek. Utóbbiak viszont úgy belefeledkeztek a szembenállásba, hogy le is maradtak a showról, legalábbis annak egy részéről. A rendezvény végén aztán az ellendemonstrálók háborítatlanul, rendbontás nélkül távoztak a helyszínről.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Az OTP előtti járdaszakaszon helyezett hangosító berendezésnél négy óra tájban kezdte meg kampánybeszédét dr. Magóné Tóth Gyöngyi, aki beszédének nagy részét az Orbán kormány illetve a Fidesz rendszerének ostorozására fordította, élénk tetszésnyilvánításoktól kísérve.

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi azzal kezdte beszédét, hogy röviden bemutatkozott, és elmondta, hogy újonc a politikában, eddig minden ilyen felkérést elutasított.
[Arról nem esett szó, hogy ez esetben mégis hogyan jutott be a megyei közgyűlésbe, ami miatt összeférhetetlenné állt kalocsai intézményvezetői munkaköre – A szerk.]
Azt, hogy most miért fogadta el mégis a felkérést, úgy indokolta:

Elég volt! Elég volt a lopásból és abból, hogy ez az én gyönyörű szép hazám Mészáros Lőrinc kezébe kerüljön!” Azokat, akik azt mondják, hogy őket nem érdekli a politika, arról biztosította, hogy a politika utol fogja őket érni.

Politika az adód, a nyugdíjad, a gyereked iskolája, minden. Sajnos mi olyanok vagyunk, hogy nem állunk ki senkiért. Emlékeztek a feketeruhás nővérre! Kiálltunk mellette? Nem! Magára hagytuk! Emlékezzetek a rendvédelmisekre! Amikor elvették a nyugdíjukat, értük se álltunk ki. Aztán némán tűrtük, hogy elvették a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat!” – gyűjtötte csokorba a legjellemzőbb ellenzéki toposzokat a jelöltaspiráns.
Úgy vélte fortélyos félelem uralkodik az ország lakói közt, ezért nem mernek nyíltan kiállni mellettük az emberek.

Ezt akartuk mi 1989-ben? Mi voltunk a legvidámabb barakk! Aztán Európa sereghajtói lettünk!”– mondta, majd azt vizionálta, hogy ha Orbán 2022-ben megnyeri a választást, akkor már nem is fogunk Európához tartozni, mert „vagy kilépünk, vagy kirúgnak minket”.

A Demokratikus Koalícióra térve kifejtette, hogy tizenegy éve még frakciója sem volt, pénze sem volt, és mára a DK az ellenzék legerősebb pártja, körülbelül 900.000 szavazóval. Ezzel átadta a szót a mellette álló Gyurcsány Ferencnek, aki ezt az egész folyamatot „irányította, vezette, csinálta”, s úgy vélte ez a teljesítmény egyedülálló, hogy a semmiből egy ilyen pártot egy politikusról építsen.

Ez az ember, akit annyit bántottak, hazugoztak, lopósnak, ivósnak és nagyon sok mindennek elmondták, és most itt áll mellettem, a Demokratikus Koalíció elnöke.” Ezzel átadta a szót Gyurcsány Ferencnek, aki vele ellentétben nem használt írott jegyzeteket, hanem rögtönzött. A pártelnök Magóné szónoklatával igen elégedett volt, és remélte, hogy megnyeri majd a választást.

A Szokatlanul korai kampánykezdést azzal indokolta, hogy nagyon sokan várják tőlük, hogy egy hosszú-hosszú fideszes kormányzás után találkozzanak, beszéljenek egymással, és készüljenek a következő új időszakra, a mai ellenzéki kormányzására.

Gyurcsány szerint egy másik világot szeretnének összerakni, ami nem túl bonyolult: lehessen nyugodtan élni eben a hazában, a közhatalom, a kormány ne akarjon belebeszélni, hogy hogyan éljenek, hogyan gondolkodjanak, mi a felfogásuk és miben hisznek.

Tartsák tiszteletben a mi életünket, és védjék meg a mi magánéletünk szentségét, örüljenek neki, hogy olyanok vagyunk, amilyenek, és foglalkoznak azzal, ami az ő dolguk!” Úgy vélte, a kormánynak nem kell foglalkozni azzal, hogy hogy éljenek a családon belül.
Ha családterapeuta van szüksége, Akkor nem Orbán Viktorhoz fordulni – jelentette ki.
Nem kimondottan utalt azokra a hangokra is, amelyet a neje is meg szokott ütni, s amely szerint börtön és üldöztetés, munkahelyek elvesztése vár mindazokra, akik a jelenlegi kormányzat szekerét tolják, és ennek érdekében az alkotmányos rendet is hajlandóak lesznek felrúgni.
Ezzel szemben Gyurcsány kijelentette:

Nem szeretném, ha revans, ha bosszúkormányzás lenne. Helye van az országban a konzervatív gondolkodásnak is” De nem szeretne magyarigazolványt kapni Kövér Lászlótól, akinek a bajszára is tett néhány gúnyos megjegyzést.

Kalocsa múltját, történelmét dicsérte, egyedüli, jellegzetes hangulatára hivatkozva azt mondta, a településeknek vissza kell kapniuk, ami az övék, hogy dönthessenek szabadon az iskolaügyekről, a város életéről. Úgy vélte, vissza kell adni a településeknek az egészségügyi intézményeket is – ezt külön meg is tapsolták.

Mészáros Lőrincről is ejtett pár szót, akik tehetségesek mondott, mivel – amint mondta – aki egy évben 180 milliárd forinttal gyarapítja a vagyonát, az „tehetséges valamiben”.

Nagyobb a vagyona, mint John Lennonnak.” Úgy vélte, az a tehetsége hogy „közel van a hatalom ülepéhez, annak megbízható gyűjtő embere, strómanja.
Körbe tekintve, a sok nyugdíjas láttán azt mondta, sokan élnek 50-60-70-80-100.000 forintból, ezért úgy vélte, jogos a felháborodás.

Ha akarnak, háborodjanak föl!” – mondta, de kijelentette, hogy ha hatalomra jutnak, „nem fognak lopni”.

Szó nem lehet arról, hogy mostantól majd másoknak lehet lopni! Nem lehet lopni!” Elmondta, hogy egy országgyűlési képviselő egymillió forintot keres, ami kalocsai szemmel nagyon sok pénz, és „akinek ez nem elég, az ne menjen politikusnak.”

Még néhány szófordulattal vádolta lopással a kormányzatot, és Dobrev Klárára és Magóné Tóth Gyöngyire való szavazásra buzdított, úgy vélve, hogy a nőknek is helye van a közéletben, „nem csak főzni, takarítani, mosni kell nekik” – mondta, a nők és a férfiak egyenjogúságát hangsúlyozva.
Azt is megtudhattuk, hogy a felesége nem vesz fakanalat a kezébe, a konyhában legföljebb azt kérdezi meg tőle, hogy mi lesz az ebéd, ő pedig bevásárol és elvégzi a házimunkát.

Úgy vélte, a Fudan Egyetem és az egyetemek alapítványba szervezése is a Fidesz hatalom-átmentési kísérlete, de nem szabad megengedni, hogy egy kormányváltás után árnyékkormányok működhessenek.

Nem kell nekik megköszönni, nem kell őket kitüntetni, mert több kárt okoztak ennek a hazának mint amennyi hasznot hoztak.” Ezt követően Magóné paprikás kácsival kínálta a DK elnökét, és a megjelentek között is osztogatták ezt a jellegzetes itteni csemegét. Emellett kalocsai paprikát és kalocsai paprikás ételek szakácskönyvét is ajándékoztak neki, a feleségének pedig egy kis hímzett terítőt küldött.

A továbbiakban kérdésekre válaszolt Gyurcsány Ferenc.

Egy devizahitelesek helyzetét firtató kérdésre azt mondta, hogy az utolsó részletek kidolgozása van folyamatban Dobrev Klára programjában, amiről augusztus második felében hallhatnak majd többet.
 
Egy hölgyet kinevezve banknak, általa szemléltette, hogy milyen üzlet az, amikor kölcsön adnak valakinek pénzt, de az árfolyamkockázatát mind a hitelfelvevőre hárítják – mondta ezt úgy, mintha a devizahiteleseknek ezt a problémáját a jelenlegi kormány nem tőlük örökölte volna meg az utolsó fillérig, végül kijelentette, hogy a hiteleket újra kell majd számolni.

Gyurcsány úgy vélte hogy nem a bankokat kellett volna megvédeni, hanem az adósokat, és kilátásba helyezte, hogy a bankokra fogják helyezni a terhek egy részét, és áttekintik az árverezésekkel kapcsolatos szabályozásokat is.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Egy kérdező covidról és az óraállításról kérdezett, egy másik a DK cigányprogramjára vonatkozó kérdést tett föl, amire Gyurcsány elmondta, hogy a hat ellenzéki párt programjának van egy roma fejezete. A roma közösség és kultúra töredezettségét látta az egyik problémának, a másik hogy a többségi társadalommal kölcsönösen nem ismerik eléggé egymás kultúráját, emellett a szegénység és a kirekesztettség okozza a problémát, amit kellő felelősséggel, kölcsönös megértéssel kell megoldani.

A mezőgazdasági problémáinak orvoslására az Európai Unió közös politikájában bízott. Nagy gondnak vélte a túlzott termőföld-koncentrációt.

Három megyényi föld akar most éppen Mészáros tulajdonába átmenni. Több földje van Mészárosnak és Csányinak, mint egykor az Esterházyaknak”– mondta.

Az ország megosztottságát abszurdnak, a közhangulatot rendkívül rossznak nevezte egy kérdésre válaszolva, és példaként mutogatott az egyébként teljesen fegyelmezetten, szinte vigyázzban álló, és némán demonstráló ellentüntetőkre, azt állítva, hogy a „rendőr kollégák akadályozzák meg a rendbontást”. Holott erről szó sem, esetleg a saját szimpatizánsai részéről érhették volna atrocitások a szóban szidalmazott demonstrálókat.

Miért nem lehet örülni egymás sikerének?"

– tette fel a kérdést.
És tényleg! Miért?

Egy hozzászóló földadó kivetését sürgette, mire a pártelnök úgy vélte, hogy elejét kell venni a túl nagy birtokkoncentrációnak.
Slágertémaként szóba került a külföldiek szavazati joga, amelyről Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy bár a DK-nak a programjában szerepel ennek megvonása, erre mégsem fog sor kerülni, mivel a többi ellenzéki párt sem ért vele egyet, holott szerinte a lakosság 70%-a egyetértene ezzel a lépéssel.

Ennek kapcsán a menekültkérdésekről is szót ejtett. Úgy vélte, magyarok többsége döntött már erről: tartanak attól, hogy egy idegen kultúrájú, más vallású és nyelvű népesség nagy tömegben jelenjen meg az országban, és egyetértenek a déli határon emelt kerítés létével, így ebben nem lenne változás.
Az államközi egyezményeken alapuló, külföldieknek fizetett nyugdíjakról pedig azt mondta, hogy mintegy harminc-negyvenezer ember részesül ilyen nyugdíjban, és reméli, hogy az új kormány Dobrev Klára vezetésével mondhatja majd föl e szerződéseket és szüntetheti meg ezeket a nyugdíjakat.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>
2022. 01. 18., 14:00
2022. 01. 18., 13:28
Több, mint fél évszázaddal ezelőtt indult a keresztény egyházak közeledését és a közös keresztény alapokat megjelenítő ökumenikus imahét, amely tegnap vette kezdetét. Még >>>
2022. 01. 18., 13:18
Tegnap kezdték az építkezést, a terv szerint még idén megnyithatnak. Még >>>
2022. 01. 18., 09:04
A Tázlár Solar Park éves szinten több mint 36 ezer háztartás ellátásához elegendő villamosenergiát termel majd. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés