2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

KDNP sajtótájékoztató Kalocsán – Fiatalokról, jövőről, szakképzésről

2015. 10. 25., 20:49

A Hunyadi utcai hittanteremben szerda estére meghirdetett program fő célja az volt, hogy a fiatalok munkaerő-piaci helyzetbe hozásának lehetőségeit taglalják a mikrofonok mögött helyet foglalók. Lépésről lépésre jutottunk el az országos képzési stratégiától a megyei célokon át a kalocsai helyzetig.

A Kereszténydemokrata Néppárt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének kalocsai sajtótájékoztatóját egy kecskeméti alkalom előzte meg és tájékoztató, figyelemfelhívó jellegű rendezvényeikkel a megye más pontján is szeretnének megjelenni. Erről Mák Kornél, a KDNP megyei elnöke szólt. Az érseki városban a „Pályakezdő fiatalok, kezdő vállalkozások lehetőségeinek segítése Kalocsán és a térségben” címmel hirdették meg a találkozót a média képviselőinek. A házigazda dr. Filvig Géza, a párt kalocsai szervezetének elnöke volt, ő vezényelte le a tájékoztatót, megtoldva az ott elhangzottakat saját meglátásaival, tapasztalataival, céljaival.

Font Sándor: sok eredményünk van, de még több kell

Elsőként Font Sándor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője szólalt meg, aki „in medias res” vázolta, hogy nem csak hazai, egész Európára kiterjedő, megoldásra váró feladat a fiatal pályakezdők munkához jutásának segítése.


Forrás: KALOhírek

Mint fogalmazott, a magyar gazdaság teljesítménynövekedésének köszönhetően szenzációs helyzetben vagyunk, például Spanyolországhoz vagy Görögországhoz képest a munkanélküliségi ráták tekintetében, az viszont vitathatatlan, hogy a fiatal álláskeresők aránya nálunk is magas.

Ez egy megoldásra váró kihívás, csakúgy, mint a külföldi munkavállalás felé tolódás megállítása. Két komoly programot említett.
Az egyik, amelynek esetében a munkaadó kedvezményt kap, ha fiatal, vagy 55 év feletti munkavállalót foglalkoztatnak.
A másik a középiskolai és egyetemi szinten is érvényesülő duális szakképzésben gyökeredzik, ami az elméleti oktatás és a gyakorlati oktatás párhuzamosságán alapul, ezzel könnyebb elhelyezkedést biztosít a képesítést szerzőnek a munkaerő-piacon. A nyugati (főképp német) gyakorlatban ez kiválóan működik – fogalmazott Font.

Mák Kornél: Kalocsa több szempontból kiemelkedő

Ezt követően Mák Kornél vette át a szót, aki csatlakozott a honatya által követett gondolatmenethez, kiemelvén, hogy az általa említett duális képzés megvalósítása több fronton bontogatja a szárnyait hazánkban. Hozzátette, hogy

a kalocsaihoz hasonló alkalmakat rendszeresíteni fogja Bács-Kiskun megyében a párt,

amelynek 17 szervezete van itt. Elmondta, hogy valamennyi elé etalonként állítható a kalocsai egység munkája, hangsúlyozván dr. Filvig Géza elnök ebben betöltött szerepét.

Kijelentette továbbá, hogy a fiatalokat megszólító szervezetük, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) is jelenleg Kalocsán büszkélkedhet működő egységgel, amely ugyancsak példaként áll a megye más területei előtt. Hogy mi is a céljuk, arról Farkas Péter, az IKSZ kalocsai vezetője szólt.

Farkas Péter: Kalocsa várjon haza!

Az IKSZ helyi vezetője a fiatalok szemszögéből ígért rövid tájékoztatást Kalocsa jelen helyzetére, hangsúlyozván, hogy a megoldás keresése a szervezetük célja. Mint kiemelte, a legfontosabb, hogy pozitív példa álljon akár a hátrányosabb helyzetű családokból származó fiatalok előtt is. Kritikával illette a média által eléjük tárt „ál-valóságot”, valamint bírálta a „könnyebb lesz külföldön boldogulni” nézetet valló és erre sarkalló kortársakat.

Mint mondta, megfelelő szakmai képesítés és megfelelő nyelvismeret nélkül odakint sem vár senkire Kánaán. Felidézte, hogy a korábbi önkormányzat áltat meghirdetett „Kalocsa hazavár” program saját ismerősi köréből és „csapatából” is sok fiatalnak adott lehetőséget elhelyezkedésre, főképp a város tulajdonában lévő gazdasági társaságok (kft-k) állományaiban. Álláspontja szerint

ezt a programot folytatni kell, amelyhez az IKSZ a maga részéről programszervezéssel tud hozzátenni: terveznek fórumokat és összejöveteleket, amelyen olyan vállalkozókat, példaként állítható eredményeket elért dolgozó embereket mutatnának be, akik itt, helyben „futottak be karriert”, önerőből, szorgalommal.

Dr. Filvig Géza: Kalocsa jövője a tét

Végezetül dr. Filvig Géza, a házigazda kalocsai KDNP elnöke, a korábbi önkormányzatban alpolgármesteri tisztséget betöltő, jelenleg választott képviselőként tevékenykedő politikus szólt a megjelentekhez. Felidézte, hogy az általuk útjára indított „Kalocsa hazavár” program az önkormányzati káeftéknél és a magánszférában is számos fiatalnak biztosított megélhetést, annál is inkább, hiszen ők garantálják azt, hogy Kalocsa szépen lassan ne öregedjen el, amelynek egy-két évtized múlva lennének szomorú eredményei – intett.

Arról, hogy jelenleg mit tud tenni, némi kiábrándultsággal szólt, mondván, nem igazán fogadja be a jelenlegi városvezetés az általa tett felvetéseket.

Végszóként

nem adjuk fel, nem adom fel mottóval kijelentette, hogy védi és hangoztatja mindazt, amit a Fidesz-KDNP kormánya értéknek tart, és a jövőben is igyekszik konkrét javaslatokkal a városvezetés elé állni a „Kalocsa hazavár” program folytatására vonatkozóan.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés