2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kétfarkúak előretörése: grafikonon és táblázatban a kalocsai listák eredményei – A Jobbik nélkül arányos rendszerben sincs koalíciós többség

Illés György Cinó  |  2018. 04. 18., 15:33

A jogorvoslati lehetőségek miatt még nem jogerős, de már hivatalos végeredménye született meg a 2018-as országgyűlési választásoknak szombaton, miután az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók voksait területenként egy-egy szavazókör urnájának tartalmához keverték, majd azokkal együtt megszámolták őket. Az országos eredmény már ismert, az adattengerből ezúttal mi a Kalocsa városára vonatkozó adatokat, abból is az eddig kevésbé propagált listás szavazatokat ragadtuk ki, hogy könnyebb áttekinthetőségük érdekében szemléletes grafikonok és áttekinthető táblázatok segítségével tárjuk őket olvasóink elé.

Hiába a tömérdek törpepárt, a választók túlnyomó többsége nem hagyta magát elterelni a választások közti időben is politikai tevékenységet folytató, nekik szimpatikus formációktól. Így a 23 induló pártlista szavazatainak 99%-át a nyolc legismertebb pártra adták le, közülük is a Fidesz vitte a pálmát, egymagában begyűjtve a szavazatok több mint 38%-át.

Mivel nemcsak az egyéni jelöltek közt, hanem a listás szavazatok tekintetében is stabilan második a Jobbik, és tarolt a Fidesz, így minden jel arra mutat, hogy a kalocsai baloldali fellegvár legendája már a múlté: megszűnt a korábban stabilnak tűnő politikai preferencia, ami egyrészt a baloldali pártok szavazótáborának kiöregedésével, részben a jobb–baloldali osztatú politikai struktúra fölbomlásának, részben pedig a politikai tettek és a kampány hatásával magyarázható.

Jellemző a mostani választás eredményeire és kampányára, hogy a voksolás előtt szinte mindenki mindenkivel a választási együttműködés és a koalíciókötés lehetőségét puhatolta, illetve találgatta – mivel arra nem mutatkozott reális esély, hogy bármelyik formáció egymagában képes legyen legyőzni a Fidesz-KDNP-t – az eredmények ismeretében viszont látható, hogy a Jobbik nélkül semmiféle koalíciós kormány nem jöhetne szóba, még arányos választási rendszer esetén sem. Ellenben a Fidesz úgy is kormányalkotó tényező maradhatna, hiszen a Jobbikkal és az MSZP-vel is stabil kormányzati többsége volna.

EZÉRT A BALOLDALI VÉLEMÉNYFORMÁLÓKNAK, AKIK NÉGY ÉVE MÉG AZ ÖRDÖGGEL IS SZÖVETKEZTEK VOLNA, HOGY A JOBBIKOT KISZORÍTSÁK A „SZALONBÓL”, MOST VÁLASZTANIUK KELL: FIDESZ, VAGY JOBBIK.

A pártok támogatóinak arányát kördiagram formájában tudtuk legszembeszökőbben megjeleníteni. Az is jól látható, hogy a 14 kis párt együtt is alig ért el egy százalékot, így egyenként meg sem lehetne jeleníteni őket, ahogyan a félszázalékos Együtt szavazótábora is alig érzékelhető. Viszont szépen citromsárgállik a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szélesedő táborát reprezentáló, vékonyka tortaszelet.

Az alacsony támogatottságú pártok tömege miatt érdemes egy külön pillantást vetni csak a hat legnagyobb táború párt szavazatszámára és szavazóik arányára – ebben az esetben a listák sorrendjét követve tüntettük föl az egyes szervezetek eredményeit.
Erről a grafikonról viszont már leszorult a komoly eredménnyel büszkélkedő Magyar Kétfarkú Kutya Párt – bár a „komoly eredmény” az ő esetükben inkább sértésnek számíthat, ne szívják mellre!

De elnézést nem kérünk, mert hogyan kommentálhatnánk másképp azt a tényt, hogy

A KÉTFERKÚ KUTYÁK KÖZEL NÉGYSZER ANNYI SZAVAZATOT KAPTAK KALOCSÁN IS, MINT PÉLDÁUL AZ EGYÜTT-PM?!

Azt pedig csak csöndben jegyezzük meg, hogy ha a Fidesz országos, listás eredményét és a Kétfarkú Kutya Párt Kalocsán elnyert támogatását vesszük alapul, akkor arányos választási rendszerben is elegendő támogatottsága volna a kormányzó pártszövetségnek, hogy koalíciós kormányzatként folytassák amihez az ellene szerveződő ellenzéki pártok egyikével sem kellene megegyezniük: elegendő volna tárgyalniuk és megállapodniuk a Kétfarkú Kutya Párttal.

A KOALÍCIÓS TÁRGYALÁSOKAT JELENTŐSEN NEHEZÍTHETNÉ, HA A KISEBBIK KOALÍCIÓS PARTNER ELNÖKE A TÁRGYALÁSOK SORÁN FOLYTATOTT EGYEZTETÉSEKET IS VÉGIGKOTKODÁLNÁ, MINT TETTE AZT AZ EGYIK KAMPÁNYINTERJÚ, VAGY KAMPÁNYVITA SORÁN AZ EGYIK ORSZÁGOS TELEVÍZIÓS CSATORNÁN…

Komolyra fordítva a szót, nem tudjuk, hogy ennek a viccpártnak a vezetősége részéről van-e bármiféle komoly szándék a közélet irányítására, és ha és amennyiben történetesen bekerültek volna a törvényhozásba, akkor mire használnák az így kapott felhatalmazást, vagy csupán ’gag’-nek szánják politikai tevékenységüket.

ÁM HA A POLITIKUS ELIT ÉS A PÁRTOK HITELESSÉGÉNEK ERÓZIÓJA ILYEN ÜTEMBEN HALAD TOVÁBB, AKKOR A KÖVETKEZŐ VÁLASZTÁSOK ALKALMÁVAL ÚJRA MEGTÖBBSZÖRÖZHETI A TÁMOGATOTTSÁGÁT A KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT, AKÁR TÉNYLEGES PARLAMENTI ERŐVÉ VÁLVA.

Végül vessünk egy pillantást az összes, az idei választásokon listát állított párt eredményét bemutató ábrára. A pártok támogatottságát a szavazatszámuknak megfelelő, azzal arányos oszlop jelképezi. Legalábbis az első hatot. Aztán következik egy majdnem kocka, utána pedig járólap, mettlachi, kartonpapír (több méretben), furnérlemez, írólap, selyempapír – hosszú sorban:

Aki pedig a szavazókörökben pártlistákra leadott szavazatszámok iránt érdeklődne, vagy a saját szavazatát szeretné megkeresni az összesítésben, annak ezzel az áttekintő táblázattal tudunk segíteni:


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK