2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kiáll a bővítés mellett Paks, a TEIT és az Atomfórum is

2016. 02. 10., 14:25

Bekapcsolódott a Paks II. beruházás kapcsán zajló, február 12-én záruló brüsszeli konzultációba Paks városa, a TEIT, valamint a Magyar Atomfórum Egyesület. Mindhárom szervezet levélben juttatta el a két paksi blokk megépítése mellett felsorakoztatott érveit az Európai Bizottságnak – írja a Paksi Hírnök online.

– Mi – és ezt Paks város vezetőjeként, Paks város lakossága nevében mondom – már többször kinyilvánítottuk, hogy az erőmű kapacitás-fenntartását támogatjuk. Szeretnénk felhívni a figyelmet, ha ez a folyamat elhúzódik, az nehezíti a városi döntéshozók, a vállalkozók helyzetét és plusz terheket ró ránk – kezdte az érvek sorát Süli János polgármester.

Emlékeztetett rá, hogy a négy paksi blokkot együttvéve közel száz reaktorévnyi tapasztalat halmozódott fel Pakson. Ezalatt semmilyen negatív környezeti hatása nem volt az erőműnek, gazdaságilag pedig egyértelmű előnyt jelent. – Ez a legolcsóbb termelőegység, a hazai termelés több mint 50%-át adja, a rezsicsökkentés egyik alapja, hogy Paks hosszútávon üzemeljen. A két új blokk is egyértelműen a lehető legolcsóbb megoldást fogja biztosítani az ország lakosságának – hangsúlyozta Süli János.

Az atomerőmű környezetében fekvő 13 település alkotta Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás, amelynek faddi kihelyezett ülése adta az apropót a közös sajtótájékoztatónak, szintén hitet tett a kapacitás fenntartás mellett.

Lenkei István, Süli János és Bálint József
Forrás: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Dr. Bálint József a TEIT elnöke azt mondta, hogy az alakulás, azaz 1992 óta felhalmozódott tudásuk, tapasztalataik birtokában, egyértelműen

kiállnak a Paks II. beruházás mellett.

A paksi atomerőművel jó a munkakapcsolat, a négy meglévő blokk üzemeltetési tapasztalatai jók, a nukleáris energia környezetbarát, az erőmű működése egyértelműen előnyt jelent a térségben élők számára – sorakoztatta érveiket.

A Magyar Atomfórum Egyesület elnöke mindehhez hozzátette, hogy a hazai nukleáris tudásbázis elismert, nem szabad veszni hagyni. A szakma várja, készül a beruházásra. – Biztos vagyok abban, hogy minden bürokratikus akadályt el lehet hárítani – fogalmazott Lenkei István. Hozzátette, hogy nem az ő, körülbelül negyven kisebb-nagyobb, nukleáris iparban érdekelt hazai cég képviselői által alkotott szervezetük az egyetlen, több civil szervezet és magánszemély élt a lehetőséggel és írta meg támogató véleményét Brüsszelnek.

Azt is elmondta, hogy nincsenek tapasztalatok arra, hogy a civil véleményeknek milyen hatásuk van, mert korábban nem követte ezt a gyakorlatot az Európai Bizottság. A paksi projekthez kapcsolódóan február 12-ig várják a véleményeket Brüsszelben.

Forrás: Paksi Hírnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés