2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megyei listája jelöltjeit, megyei önkormányzati programját mutatta be Kalocsán a DK – Kemény kérdések a sajtótól, látszatberuházásoknak nevezték az óvodák, iskolák felújítását

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 24., 14:30

A Demokratikus Koalíció Megyei Szervezete 2019. szeptember 23-án, hétfőn délután a DK Kalocsa, Hunyadi János utcai irodájában tartott sajtótájékoztatót, melynek témája a párt megyei önkormányzati programjának ismertetése, a megyei lista jelöltjeinek bemutatása volt. A sajtótájékoztatót Horvát Roland listavezető, kampányfőnök hívta össze és dr. Magóné Tóth Gyöngyivel, a Kalocsa Kulturális Központ, Könyvtár és Városi Televízió intézményvezetőjével, a lista második helyezettjével közösen beszélt a jelöltek életútjáról és a programjukról, majd válaszoltak a sajtó részben a város közvéleményét is foglalkoztató kérdéseire.

A média képviselőit dr. Magóné Tóth Gyöngyi köszöntötte. Elmondta, szeretnék bemutatni azt az öt főt, akik a DK megyei listáján szerepelnek és képviselik majd a párt terveit, elképzeléseit a megyei közgyűlésben.

Horváth Roland listavezetőről, egyben kampányfőnökről szólva elhangzott: 

Baján született 1979-ben, középiskolai tanulmányait is itt végezte. Többféle szakmát szerzett, széleskörű ismeretei vannak. Rendszerinformatikus, művelődésmenedzser, európai uniós szakértő. Jelenleg Érsekhalma polgármestere. Gazdag tapasztalatokkal rendelkezik az önkormányzatiság és a civil szervezetekkel való kapcsolattartás terén, otthonosan mozog a pályázatok világában is.


Forrás: Zsiga Ferenc

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi Kalocsán született 1962-ben. Középiskolai tanulmányait a kalocsai Szent István Gimnáziumban folytatta. Magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett Szegeden, majd hosszú évekig tanított. Egyetemi diplomáit szintén Szegeden szerezte. Középiskolai tanár és bölcsész. Közoktatás- vezetői szakvizsgával és mestertanári minősítéssel rendelkezik. Közművelődési szakember, közösségfejlesztő, jelenleg a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója.

Sinka Ferenc Márton 1949-ben született Mezőtúron. Középiskolai tanulmányait Szarvason végezte a Vajda Péter Gimnáziumban. Gépjármű technikusként dolgozott különféle munkahelyeken. 2007-2017-ig Tiszaug polgármestere volt, jelenleg nyugdíjas.

Maczkó Ágnes 1967-ben született Budapesten, Lajosmizsén lakik. A gimnázium elvégzése után gyógypedagógiai szakasszisztensi végzettséget szerzett. Jelenleg a Mozgássérült Fiatalokért Alapítványnál dolgozik. A jelölt más elfoglaltsága miatt nem vett részt a bemutatkozáson.

A listán ötödik Molnár László Budapesten született 1953-ban. Diplomáit a Gépipari és Automatizálási Főiskolán és a Műszak Egyetemen, majd a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen szerezte. Volt vállalkozó, tervező. Műszaki tanárként ment nyugdíjba. Pirtón lakik a családjával.

A bemutatások végén dr. Magóné Tóth Gyöngyi kifejtette: „Mindannyian, de a Demokratikus Koalíció vezetése és tagsága is azon vagyunk, hogy jobbá tegyük településeinket, megyénket, s hazánkat, Magyarországot. Tenni azonban csak úgy tudunk, ha Önök bizalmat szavaznak nekünk!

Dr. Magóné a konkrét tervek, célok ismertetésére Horváth Rolandot, a DK megyei listavezetőjét kérte fel.

A DK megyei programja

Horváth Roland annak a véleményének adott hangot, hogy a DK olyan kampányt indított, amelyre talán még nem volt példa a megyében. Egy felmatricázott kisbusszal a megye mind a 117 településére eljutnak október 13-ig. Arról beszélgetnek az emberekkel, hogy azok az elképzelések, amelyekre ők gondolnak, az ő elképzeléseikkel egybeesnek-e, illetve vannak-e olyan ötleteik, amelyeket a programjukba be tudnak építeni. 

A falvakat, naponta 4-6 települést járva, ott 1-1,5 órát beszélgetve az ott élőkkel azt látják, hogy a látszatberuházásokon túl, amelyekből az iskolák, óvodák, főterek felújításra kerültek, nagyon nagy problémák vannak. Mélyen húzódó problémák, amelyek közül az egyik a demográfiai adatok. 

Látják, hogy idősödik a lakosság. Óvodák, iskolák avatószalagjait vágjuk át uniós forrásokból, de azt nem tudják, hogy ezekben kik fognak a következő öt-tíz évben tanulni. 

Ezért el kell indítani egy „Maradj helyben fiatal!” programot. Nem nagyon hisznek abban, hogy a nyugatra elvándorolt, több ezer eurós fizetésért dolgozó fiatalok majd hazajönnek, bár szeretnék. Inkább azt támogatják, hogy azok a fiatalok, akik itt vannak, ők helyben maradjanak, amelyhez életcélt is kell mutatni. 

Lakhatási támogatást kell biztosítani a munkahelyeken. A következő hétéves EU-s ciklusból olyan összegeket szeretnének erre fordítani, ami már elgondolkodtatja a fiatalokat, hogy helyben maradjanak; lakóhelyükön vegyenek házat, lakásokat, és helyben képzeljék el a jövőjüket.

Horváth Roland
 szerint az ABC boltok előtti beszélgetésekből kiderült, egyre több problémát okoz a 40-60 éves korosztálynak, hogy nem tudják ápolni az időseket. Nagyon nagy probléma van az idősek ellátásában. Sokkal több idősek otthonára lenne szükség, ezért a következő EU ciklusban arra szeretnék sarkalni a megyei önkormányzatot, hogy minél több olyan jellegű projektet írjanak ki, amelyekből idősek otthonát lehet létesíteni.

Érsekhalma polgármestere szólt arról is, tapasztalják a közalkalmazottak problémáit, akik az önkormányzatoknál 10-15 éves gyakorlattal rendelkeznek. Ezeknek a szakembereknek a bérfejlesztése nem oldódott meg. Míg a járási hivataloknál egy ugyanolyan beosztású hivatalnok másfél-kétszer annyit keres, az önkormányzati dolgozók bérét az elmúlt 10 évben nem emelték. 

Ezt a problémát mind a kormány, mind a megyei önkormányzat „ledobálja”. Horváth Roland szerint emiatt van hiány az önkormányzatoknál gazdasági vezetőkben és más munkaköröknél is ez a probléma jelentkezik. Ezért ezekért az emberekért is ki fognak állni a következő öt évben. A megyei képviselő-jelölt szerint nagyjából ezek a DK programjának elemei, de a DK megyei újságjában a teljes program megismerhető.

Az előadó a kezelendő kérdések közé sorolta, hogy a következő hétéves uniós fejlesztési ciklusban a belterületi utak és a 3-as, 4-es, 5-ös főutak állapotának a javítása megtörténjen. Szerinte amíg ezen nem változtatnak, érdemben nem tudnak segíteni a településeken és az ott élő embereken.  Így a következő hét évben ezt folyamatosan közvetítik a megyei önkormányzat felé – fejtette ki a listavezető Horváth Roland.

Patetikus, kormányellenes végszó

A szót visszavevő dr. Magóné azt mondta, szeretné ezt a programismertetőt „költőibben” lezárni, majd felolvasta:

„Sokak Magyarországa a Te otthonod, ahol jó élni, ahová jó hazajönni. Ahol nem az gyógyul, akinek kapcsolata és pénze van, hanem akinek szüksége van rá. Nem csak az tanul, aki tehetős, hanem akinek tehetsége és szorgalma van. Ahol a fizetésből meg lehet élni. A mai Magyarország nem ilyen hely. Orbán Viktor és a Fidesz elárulta a Magyarokat, és elrabolta tőlünk a hazánkat. Veled együtt visszavesszük tőle. Így lesz Magyarország újra a sokak szabad Magyarországa” – zárta a sajtótájékoztató első részét a funkcióban lévő közalkalmazottól szokatlanul kormányellenes, önkormányzati dolgozótól Kalocsán talán példa nélküli beszédét dr. Magóné Tóth Gyöngyi.

Kemény kérdések a sajtó részéről

Újságírói kérdésre, milyen pozícióba kell kerülnie a megyei önkormányzatban a DK-nak ahhoz, hogy ezeket a céljait megvalósítsa, illetve milyen forrásokból lehet például az utak állapotát rendben hozni, Horváth Roland válaszolt.


Forrás: Zsiga Ferenc

Ahogy mondta, reményei szerint lehetne itt egy váltó hangulat, amire azt mondhatná, a következő önkormányzati ciklust a megyei közgyűlés DK-s elnöke fogja majd megnyitni,de ez nem realitás, „őrültnek” ne higgyék.

Annak ellenére nem realitás, hogy a legnagyobb ellenzéki erő a DK, valamint a második legnagyobb párt a megyében. 

Mint elhangzott, mindenképpen egy önálló frakcióban gondolkodnak, és nagyon remélik, hogy az a 3-4 fő, de szeretnének meglepetést is, esetleg öt fő, amelyik a megyei közgyűlésbe bejutna, az önálló frakciót alkotna. Az már elég nagy felhatalmazást adna arra, hogy a közgyűlésben jobban tudják hallatni a hangjukat. Amint frakciójuk lenne, több lenne a hozzászólási joguk, és amint lehetőségük lesz, élni is fognak ezzel – mondta Horváth Roland.

Hozzátette, a DK azt javasolja majd a megyei közgyűlésnek, hogy a megye Nonprofit Kft-jét, amelyik az európai uniós projekteknek a menedzsmentje, és erre fölvettek egy nagyobb stábot, a nekik biztosított forrásból adjanak kiegészítő támogatást a települési köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak. 

Szerinte a helyben megvalósuló projektekkel kapcsolatos munka 80 százalékát ezek a tisztviselők végzik, de nem ők kapják meg a pénzt, hanem a megye által működtetett Nonprofit Kft. 

Abban nem hisz, hogy ezeknek a munkavállalóknak országosan rendeznék a bérét, ezért ezt megyei szinten, a TOP-os forrásokból javasolják majd megoldani. Ha ezt a Fideszes megyei frakció is belátja, akkor lehet ebben majd előre lépni – hangsúlyozta a képviselő-jelölt.

Horváth Roland azt is elmondta, Dobrev Klára (Gyurcsány Ferenc felesége) azon dolgozik az Európai Parlamentben, hogy a központosított források ne központosítva, az országhoz jussanak, hanem a települések kimondottan és közvetlenül Brüsszelhez tudjanak pályázni. Ezáltal a magyar kormányt kizárnák ezekből a döntéssorozatokból. Szerinte ez nem egy lehetetlen vízió, most is öt olyan pályázaton vesznek részt, ahol közvetlenül Brüsszelhez pályáztak. Igaz, ehhez angol nyelven kellett megírni a pályázatot, de szerinte fele annyi bürokráciával átment a projekt, mint itthon, és normatív módon megkapták a finanszírozást.

Ahogy mondta, 8-10 hónapot csúsznak a főként vidékfejlesztési pályázatok elszámolásai, mert a kormánytisztviselői szabadságcsökkentés miatt 17 ember hagyta ott ezt a szakterületet. 

A KALOhírek kérdése arra irányult: A DK valamennyi kalocsai postaládába elhelyezte az újságját. Ebben azt látni, hogy a DK annak ellenére, hogy még közel három évig van az országnak egy demokratikusan megválasztott országgyűlése, kormánya, Kalocsát gyakorlatilag háborúba hívják a kormány ellen. Azt mondják, visszavesszük a várost, amit egyébiránt Kalocsán nem kormánypárti többség irányít. Akkor pedig kitől kell visszavenni a várost? Gyakorlatilag egy háborús helyzetet vizionálnak. Hogy lehet háborúban építkezni, hogy lehet így a kormánnyal együttműködve fejleszteni, amire Kalocsának nagy szüksége van?

A kis, de még a nagyobb települések projektátadó ünnepségein kivétel nélkül elhangzik, hogy helyben ezeknek a projekteknek a megpályázására, bonyolítására, elszámolására nincsenek szakemberek - például Drágszélen, Miskén, Homokmégyen –ezért a Nonprofit Kft. munkatársai nélkül a megvalósítás lehetetlen lenne, vagy legalábbis akadozna. Miért akarják gyengíteni ezt a szervezetet?

Azt is megkérdeztük, milyen a jelenlévők viszonyulása a határzárhoz, a kerítéshez, a migrációhoz, ugyanis Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége gyakorlatilag migránspárti, a migránsok EU országok közötti, kvóta szerinti elosztásának a  pártján van. A jelenlévők, nevezetesen például Magónénak mi a véleménye erről?

Horváth Roland a válaszában kifejtette: „Azt nem tudom megmondani, hogy a migráns kártyával meddig lehet választást nyerni Magyarországon. Sorost most meg kell keresni, mert valahogy most nem került elő. Hogy ki menedzseli ezeket a projekteket, azzal kapcsolatban nem vitatom, hogy a megyei önkormányzatnak  nincsenek jó szakemberei. Azt mondom, hogy a munka 80 százalékát azok a helyi közhivatalnokok végzik, akik a számlákat, az elszámolásokat látják. Az, hogy a projekt elején és végén megjelennnek a megyei önkormányzat munkatársa és azokat a papírokat átnézik, amelyeket egy vagy két éves projektciklusban összerendeznek – nyilván meg van ennek is az értéke – de ezek talán nincsenek összhangban. 

Nem véletlenül Kalocsán tartjuk a megyei sajtótájékoztatónkat, mert itt szerepel a Demokratikus Koalíció a legjobban a nagyobb városokat tekintve. Azt gondolom, talán értékelik azt a munkát, amit a kalocsai vagy a megyebeli politikusaink végeznek.” – mondta Horváth Roland. 

Magóné a kerítés ügyéről szólva kijelentette: „Mit mondott erre Gyurcsány Ferenc? Ki akarja ezt a kerítést lebontani? Ha már fölépült, legyen. Ki akart itt migránst befogadni? Én sem, ők sem, tehát túl van az egész dimenzionálva. Szó sincs arról, hogy itt valaki „migráns simogató” akar lenni. Mindannyian azt valljuk, hogy ezeknek az embereknek a hazájukban kell a segítséget megadni. Csak egy kicsit máshogyan, ne menjünk bele az országos politikába. Nem úgy, hogy ezeket a szerencsétleneket éheztetjük, satöbbi, satöbbi - kicsit humánusabban.” – válaszolta dr. Magóné Tóth Gyöngyi.


Forrás: Zsiga Ferenc

Horváth Roland ezt azzal egészítette ki: „Úgy tudom, hogy háborús helyzet itt nincs, itt Békés Kalocsáért Egyesület van. Ebbe az összefogásba állt be a Békés Kalocsáért, nem egy háborús Kalocsáért mozgalomba, és ezt az itteni politikusok is így gondolják. Reményeink szerint október 13-án elmondhatjuk, hogy Bolvári Ferdinánd irányítja ezt a települést és a mellette indulók fogják majd meghatározni, hogy Kalocsa merre és hogyan menjen tovább” – mondta Horváth Roland, mintegy Magóné válaszának kiegészítéseként.

A következő kérdésünk úgy hangzott: Kalocsán már jó ideje látszik, tapasztalható, hogy Magóné ha nem is DK, de baloldali, ellenzéki színekben politizál, bár nem tudni, amióta a DK helyben is egy közösségben van a Jobbikkal, kit hová kell sorolni. Ezzel együtt megkérdezzük - bár nagyon patetikus volt a végszó – miért nem beszél a helyi pályázatokról? Önt egy erős kritika érte, éppen a baloldalról, a MSZP vezető politikusától, hogy Ön EFOP-os és TOP-os pályázatok köntösében gyakorlatilag kampánytevékenységet folytat. Aztán éppen Önhöz tartozik a Kalocsa TV is, amelynek önálló főszerkesztője van- így a pártatlanságát nem kérdőjelezzük meg - de mégis,mennyiben összeegyeztethető, hogy mint intézményvezető ennyire mély politikai tevékenységet folytat,  ilyen pályázatok fölött diszponál? Ön éppen kifogásolja azt a kormány oldaláról, amiről dokumentumok bizonyítják, hogy hozzátartozókat, sógor, koma, jóbarátot vont be ezekbe a pályázati szerződésekbe. Ezért nem értjük, miért éppen az Ön részéről hangzott el ez a patetikus  végszó? Ha ezt bárki más a jelen lévők közül mondja, nem egy kalocsai Magóné a kalocsaiaknak, azt mondhatjuk, annak a részéről még rendben is van.

Magóné válaszában azt mondta: „Egy, nem vagyok jobboldali és nem vagyok baloldali, mint a szórólapomon is látszik, igaz szívű demokrata vagyok. 

A jobboldali és baloldali meghatározás XIX. századi forgalmak, a XX. században már nem igazán érvényesek, a XXI. században még annyira sem. A másik, amit szeretnék mondani, én ebbe a városba nagyon sok munkával és a kollégáim munkájával közel 400 millió forint értékű pályázatot hoztam. Én úgy gondolom, hogy ezt a városban levőknek meg kellene köszönni, mert a város javát szolgálja. Van benne közvetlenül uniós, van benne TOP-os, EFOP-os, a kollégáim nagyon sokat dolgoznak ezekkel. Az, hogy bizonyos szocialista körökből engem támadnak, olyan emberek, akik négy éve könyörögtek, hogy induljak el a polgármesterségért, az személyi ellentét.” – fejtette ki álláspontját dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a DK megyei listájának második helyezettje.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK