2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Minden, amit a Kalocsa-Paks Duna-hídról tudni lehet – Fórum a városházán

Illés György Cinó  |  2019. 05. 22., 14:26

Kedden délelőtt 10 órakor a városháza dísztermében tartották a Kalocsa-Paks Duna-hídért Egyesület közgyűlését, amely első körben nem volt határozatképes, de a negyedórával későbbi időpontban, a jogi szabályozásnak megfelelően már meg tudták tartani a határozatképes közgyűlést. A fórumon az egyesület belső ügyeiről is szó esett, de a fő programpont a híd és a kapcsolódó úthálózat terveinek bemutatása volt.

Elsőként dr. Bálint József, az egyesület elnöke tarott beszámolót a szervezet gazdálkodásáról, pénzügyeiről. Az elnök ezt az alkalmat is megragadta arra, hogy beszéljen a Foktői úti laktanyába tervezett munkásváros létesítésének szándékáról.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
Fotó: Illés György Cinó

A jelenlévők többsége a beszámolót elfogadta. A többség azonban nem emiatt érezte fontosnak a jelenlétét, hanem mert a Kalocsa–Paks Duna-hidat és a kapcsolódó utakat tervező mérnökcsoport prezentációjára volt kíváncsi. Ezt az igényt elégítették ki az előadók, akik bemutatták a tervezés folyamatát és a megvalósításig vezető további teendőket.

OLVASÓINK SZÁMÁRA VISZONYLAG KEVÉS ÚJDONSÁGOT MONDTAK A MÉRNÖKÖK, HISZEN KORÁBBI TÁJÉKOZTATÁSAINKbÓL, A TÉMÁBAN MEGJELENT SAJTÓÉRTESÜLÉSEKRŐL RENDSZERESEN HÍRT ADTUNK portálunkon.

Legutóbb a híd hatósági engedélyének jogerőre emelkedése kapcsán olvashattak erről a KALOhíreken, de korábban is számos cikkünk ismertette az aktuális újdonságokat.

Tervezés, engedélyeztetés és adminisztratív feladatok

A keddi fórumon Budainé Fülöp Márta, a NIF projektvezetője fölidézte, hogy a híd terveinek, valamint az 51-es főutat az M6-ossal összekötő út és a kapcsolódó beruházások közbeszerzési eljárása csak harmadik nekifutásra volt eredményes. Már az előkészületek is sok vizsgálatot igényeltek, különös tekintettel az érintett Natura 2000-es területre. A környezetvédelmi engedély megszerzése után kezdődött meg az engedélyezési, majd a kivitelezési tervdokumentáció összeállítása.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
Fotó: Illés György Cinó

Mint elhangzott, a kiviteli tervek ez év augusztus-szeptember hónapban készülhetnek el, ezt követően indulhat a kivitelezés közbeszerzésének várhatóan 4-5 hónapos időszaka. Feltételezhetően jövő év első negyedében indulhat a híd és a kapcsolódó beruházások tényleges megvalósítása.

Ezzel egyidejűleg megtörténik az érintett 377 tulajdonos összesen 92 hektárnyi, az építkezéssel érintett terület fölvásárlása, kisajátítása. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy az érintett önkormányzatokkal jelenleg is folynak az egyeztetések, hogy rendezési terveikben jelenítsék meg a híd és az utak terveit, ami szintén feltétele a beruházás megkezdésének.

Az úthálózat

A továbbiakban az építendő utak paramétereit ismertette a tervezést végző szakmérnök. Mint mondta, az 512 es út vezet majd a hídon át, ezzel azonos paraméterekkel tervezik a Paks-Gerjen közötti útszakasz megépítését, 90 km/h sebességhatárral, kétszer egysávos kivitelben, 11 méteres koronaszélességgel. A tervezők az építés által érintett csomópontok kialakításának, illetve módosításának terveit is elkészítették, és további feladatuk volt a kerékpárutaknak a hídon való átvezetése és az ehhez szükséges kapcsolódási pontok megtervezése.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

A Paks–Gerjen útvonalat több nyomvonal vizsgálata után az erőmű déli bejáró útjához csatlakoztatták, ami a Paks I. erőmű számmára is előnyös, és az új blokkok építését is jobban szolgálja majd.

Őfelsége, a híd…

A híd paramétereiről és műszaki megoldásairól Kiss Rudolf, a CÉH Zrt. munkatársa tájékoztatott.

A hídra vezető út az 1520-as folyamkilométerszelvénynél keresztezi a Dunát. E szelvényben kisebb holtágak, mellékágak szegélyezik a folyót, így a főmeder szélessége 460 méter, az árvízvédelmi töltések pedig közel egy kilométeres távolságban vannak egymástól.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

A hídszerkezet három különálló egységből, a két ártéri hídból és a mederhídból áll majd. Az előbbiek 220, illetve 286 méter hosszú háromnyílású gerendahidak lesznek, az utóbbi méter hosszú, 440 méter hosszú, kétoldalt 119, középütt 200 méteres támaszközökkel épülő ’extradosed’ típusú hídszerkezet lesz. Ilyen típusú híd hazánkban eddig kettő épült, de a Dunán ez lesz az első.

A teljes hosszúság 946 méteres lesz. A kilencnyílású, tíz támasszal rendelkező híd legnagyobb támaszköze a hajózhatóságot biztosító, 200 méteres nyílás lesz. A két 22 méter magas pilon cölöpalapokon áll majd. A keresztmetszetben a rávezető úthoz alkalmazkodva kétszer egy pályás, 11 méter koronaszélességű vezet át, kétoldalt kerékpárúttal.

A mederhíd keresztmetszete kétcellás, úgynevezett öszvér szekrény kialakítású (együtt dolgozó acélgerinc és monolit vasbeton pályalemez és fenéklemez kombó). Szélessége a végein 19, legnagyobb szélessége a pilonoknál körülbelül 23 méter. A szerkezet magassága 3,5 és 6,5 méter között változik.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

A fórum végén a részben már portálunkon is bemutatott látványterveket, előadás közben pedig az egyes tervlapokat is bemutatták a szakemberek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK