2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy érdeklődés mellett zajlott Szijjártó Péter kalocsai Lakossági Fóruma - A miniszter az ország és Kalocsa vonatkozásában is a folytonosságra hívta fel a figyelmet

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 24., 18:17

A Kalocsai Színház zsúfolásig megtelt közönsége kitörő tapssal fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a május 23-án, csütörtökön 19:30 órakor kezdődő Lakossági Fórumon, amelyre a tárcavezető dr. Filvig Géza polgármester meghívására érkezett. Szijjártó Pétert és a pódiumbeszélgetés moderátorát, dr. Filvig Gézát, a nagyszámú, még az oldalfolyosókon és az előtérben is álló közönséget Font Sándor köszöntötte. A térség országgyűlési képviselője felütésként kijelentette: „Folytonosság-Fejlődés-Kalocsa!” – ezt állítják a FIDESZ-KDNP jelöltjei, mert ez a titka, hogy hogyan tovább Kalocsán. Sőt, azt állítja, hogy Kalocsán is ez a folytonosság a fejlődés záloga. A Paks2 beruházásért is felelős Szijjártó Péter – már csak a város megaberuházáshoz való kapcsolódása, az érkező fejlesztési források sikere érdekében is - szintén dr. Filvig Géza polgármester és a FIDESZ-KDNP most még képviselőjelöltjei, reménye szerint azonban a jövőbeni városvezetés mellett tette le a voksot. A Lakossági Fórum egyik fontos bejelentéseként elhangzott: június 6-án ünnepélyesen átadják, egyben forgalomba is helyezik a Kalocsa-Paks Duna-hidat. Ezzel Kalocsa és Foktő szinte karnyújtásnyira, a térség többi települése pedig könnyen elérhető távolságra kerül a jövő építése szempontjából kulcsfontosságú Paks2 beruházáshoz.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek

Font Sándor

Közismert, hogy egy nagyon nehéz időszak után vagyunk, és hogy ezt érzékeltessem, engedjenek meg egy idézetet egy a Partizán műsorszolgáltatónál járó polgármestertől, aki azt mondta: Ki kell jelenteni, hogy a második világháború óta ez volt a város legnehezebb öt éve, hiszen kitört egy világjárvány, és tízszeresére nőttek az energia árak! Ezt Karácsony Gergely mondta, akit csak azért idézek itt, mert ha ő mondta, akinek az iparűzési adóbevételeit nem is merjük összehasonlítani Kalocsáéval, akkor ez az állítása igaz lehet. Ugyanakkor ugyan ez a helyzet fogadta Filvig Géza polgármestert és csapatát, és mégis, ennek ellenére mintegy 6 milliárd forint állami támogatás érkezett, érkezik a városba” mondta az országgyűlési képviselő, hozzátéve:

Nem véletlenül mondom a folytonosságot, hiszen a fejlődés zálogát az a szó jellemzi a legjobban. Ne kezdjünk el olyanokban gondolkodni, akikkel mindent újra kell kezdeni. Nem beszélve arról, hogy még egy politikai nyelvet sem beszélünk velük. Ha tehetek egy javaslatot Kalocsa városának, hogy elkerülje és ne verje szét a fejlődést az állandó politikai harc - bízom benne, hogy ezt is szem előtt tartják majd a választók - a június 9-i önkormányzati választáson a FIDESZ-KDNP jelöltjeire szavazzanak.”A folytatásban Font Sándor megköszönte a miniszternek, hogy a hihetetlen tempójú munkamenete közben – előtte a Közel-Keleten járt – időt szakított Kalocsára, és hogy Filvig Géza, valamint a képviselő-jelöltek hívó szavára eljött a városba és a 2019-es választáshoz hasonlóan teljes erőbedobással kiáll Filvig Géza és csapata mellett.

Remélem, hogy nem okoztunk csalódást, és ahogy akkor, most is a következő öt évre készülünk.” – mondta az országgyűlési képviselő.

Filvig Géza

Miután Filvig Géza megköszönte Font Sándor támogatását és bíztató szavait, valamint hogy Szijjártó Péter elfogadta a meghívást elmondta:

Jó érzés az, amikor bárhol találkozunk, legyen az Szocsi Atomexpo, oda jössz hozzám és megkérdezed: mi újság Géza Kalocsán, hogy mennek az ügyeitek? Öröm számomra, hogy az elmúlt másfél-két évben a nehézségeken túl már jó híreket tudok mondani.”Fivig Géza ezt követően beszélt arról, hogy a ciklus elején milyen problémákkal szembesült, beszámolt a részben kényszerhelyzet szülte óvodafejlesztésről, amelynek a ciklus végére az lett az eredménye, hogy Kalocsa az elmúlt 4,5 évben a térség legkomolyabb óvoda - és játszótérfejlesztését valósította meg. A polgármester párhuzamot vont a kisgyermekek, a kisgyermekeket nevelők és a jövőt építő önkormányzat között, mert ahogy fogalmazott, mindkettő a jövőről szól. 

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek


Miért fontos, hogy az emberek elmenjenek szavazni?

Filvig Géza a konkrét kérdések sorát azzal kezdte: Szerinted az európai parlamenti választásoknak mi a tétje, illetve miért fontos, hogy az emberek elmenjenek szavazni?

Szijjártó Péter a tőle megszokott lendületes előadásmódjában először megköszönte, hogy az öt évvel ezelőttihez hasonlóan most is meghívták Kalocsára. A miniszter reményét fejezte ki, hogy ahogy akkor, most is hasonló eredmény születik. Mint mondta:

Abban reménykedem, látva a sok fideszes kollégádat Székesfehévártól Debrecenen át Gyuláig, hogy van egy felfutás, ami eredményt hozott.”Orosz - Ukrán háború

A továbbiakban Szijjártó Péter kifejtette az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos, a kormányzó pártok és a kormány részéről elhangzó retorika szerinti háborúellenes álláspontját, és leszögezte:
Két és fél esztendőt sikerült úgy „túlélnünk”, hogy nem sodródtunk bele a háborúba, nem hagytuk, hogy belesodorjanak, belepréseljenek bennünket. Mindennek kimondása nagyon egyszerű, de nem mutatja meg azokat az erőfeszítéseket, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy ez a mondat elhangozhasson.
Mint mondta, az európai vezetők jelentős része „háborús pszichózisban él”, úgy érzi, hogy a két ország közötti háború az ő saját háborúja, két világ háborúja, és olyan döntések születnek ma Európában, amik veszélyeztetik a kontinens biztonságát.

MINDEZEK AZT A RIZIKÓT HORDOZZÁK MAGUKBAN, HOGY EURÓPA NEM TUD VISSZATALÁLNI A BÉKÉS, NYUGODT ÉLETHEZ"

– szögezte le.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek


Hibás stratégiai döntések

A miniszter szerint amikor kitört a háború, hibás stratégiai döntések születtek. Európa vezetői ahelyett, hogy a háborút két országra vetítették volna, azt elkezdték globalizálni, kiterjeszteni, azt a képzetet terjeszteni maguk között, hogy nem Ukrajna áll támadás alatt, hanem maga Európa.

Ez úgy hazugság, ahogy van!”- húzta alá a miniszter, mert szerinte Oroszország nem Európát, nem a NATO-t, nem a demokráciát, mint intézményrendszert támadta meg, hanem Ukrajnát.

Az is elhangzott:

Az ukránok minden tiszteletet megérdemelve harcolnak a saját szabadságukért, a saját országukért, de nem értünk harcolnak, nem Európáért, a szabad világért, hanem magukért harcolnak!”Stratégiai hiba a szankciók bevezetése

Szijjártó Péter a továbbiakban a második stratégiai hibának azoknak a szankcióknak a bevezetését nevezte, amelyekből már 13 született, és most van előkészítés alatt a tizennegyedik. A miniszter elmagyarázta, hogy a szankciós politika miért hibás döntés, és hogy Magyarország energiakitettsége miatt milyen erőfeszítéseket tett a magyar kormány és személy szerint maga, hogy a szankciók az ország működése szempontjából alapkérdésnek tekinthető kőolajat és a Paksi Atomerőmű működéséhez elengedhetetlen atomenergiát ne érintse.
Rámutatott arra a kétszínűségre is, ami e tekintetben az európai országokra és az Amerikai Egyesült Államokra is jellemző, hiszen kerülő úton jutnak orosz kőolajhoz és urániumhoz. Ráadásul az USA soha nem látott, 1 milliárd dollár értékben vásárolt Oroszországtól urániumot idén, éppen a szankciók ideje alatt. 

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek


A szankciók mérhetetlen károkat okoztak az európai gazdaságnak és ezekkel a békéhez sem kerültünk közelebb."– húzta alá a miniszter, ami szerinte botrányos és önsanyargatás, majd hozzátette:

A FEGYVEREK SZÁLLÍTÁSÁTÓL ELZÁRKÓZÓ MAGYARORSZÁG ÁLLÁSPONTJA EGYÉRTELMŰ: MIVEL JÓL LÁTHATÓAN NINCS STRATÉGIAI MEGOLDÁS A HÁBORÚ BEFEJEZÉSÉRE, AZ EGYES EURÓPAI VEZETŐK MÁR SZÁRAZFÖLDI CSAPATOK BEKÜLDÉSÉT VIZIONÁLJÁK UKRAJNÁBA, AMI EGYÉRTELMŰEN VILÁGHÁBORÚS KOCKÁZATTAL JÁR."

A tárcavezető a gondolatsor végén leszögezte:

Ennek elkerülés is a tétje az európai uniós választásoknak, azaz hogy minél több békepárti, háborúellenes EU képviselő legyen a brüsszeli testületben, illetve hogy az USA-ban is a háborúellenes Tramp szerezze meg az elnöki széket."
Filvig Géza kérdése

2010 óta vagyok a kalocsai képviselő-testület tagja, az utolsó ciklusban mint polgármester. Amikor beiktattak, nem volt előkészített projekt, viszont volt két forráshiányos, jelentősen bukdácsoló pályázat. Ezt kellett helyre hoznunk, és kettő egyedi kormányzati döntéssel sikerült is megvalósítani. Így a megkezdett óvodabővítést és az iparterület fejlesztést be tudtuk fejezni. Szerinted miért fontos egy település életében a politikai támogatottság?

Szijjártó Péter válaszában kifejtette:

Magyarországon van Európában a legstabilabb politikai rendszer - 2006 ősze óta minden választást, legyen szó parlamenti, európai parlamenti és önkormányzati választásról – a FIDESZ, a polgári oldal nyert meg. 2010 óta pedig kétharmados többséggel kormányoz, a választók bizalmából. Erre mondják azt Brüsszelben, hogy diktatúra. Mondják azok, akik a demokrácia lovagjaként próbálják feltüntetni magukat, holott a demokrácia arról szól, hogy az emberek dönthetnek arról, hogy milyen jövőt szeretnének. És mi 2010 óta nem lottósorsoláson nyerjük a kétharmadot, nem az óceán túlpartjáról finanszírozzák ezt meg nekünk, hanem a magyar emberek döntenek így. Négy alkalommal döntöttek úgy, hogy világos felhatalmazással a FIDESZ-KDNP pártszövetség vezesse az országot."

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek


Ezzel szemben azt mondja az ellenzék, hogy az emberek nem tudják, hogy mire szavaztak. De hát négy alkalommal szavaztak így, ezért csak tudják, hogy mit akarnak. Egyébként is, 12 év kormányzás után mit lehet elrejteni?” tette fel a költői kérdést Szijjártó Péter, aki szerint a politika egy tapasztalati műfaj, az emberek nem az ígéretek alapján döntenek, hanem 12 év tapasztalat alapján.

Mindehhez hozzátette:

Ha 2010 óta nincs ilyen felhatalmazásunk, akkor nem hozhattunk volna olyan döntéseket, mint például hogy a Covid után Magyarországon több embernek volt munkája, mint előtte; nem mondhatnánk el azt, hogy 14 év távlatából több mint egymillióval több ember dolgozik az országban, továbbá, hogy a gazdasági nehézségek dacára nyolc éve minden évben beruházási rekorderek lettünk, minden évben Európa rekordot döntöttünk, és hogy fent tudtuk tartani a szuverén politikánkat a háború, vagy béke kérdésében."
TEHÁT A MAGYAR POLITIKÁBAN, MINT AHOGY ITT KALOCSÁN IS, A FOLYTONOSSÁG A LEGNAGYOBB ERŐFORRÁS, HISZEN A NEMZETI EREDMÉNYEK A HELYI BERUHÁZÁSOKBÓL, HELYI ERŐFESZÍTÉSEKBŐL ÁLLNAK ÖSSZE."

Helyben is fontos a politikai folytonosság

Ezért fontos, hogy legyen helyben is egy politikai folytonosság - mondta a miniszter immár Kalocsára visszatérve.

MERT HOSSZABB TÁVON, A VÁROS ÉRDEKÉBEN CSAK ÍGY TUDNAK DOLGOZNI,HISZEN A HORIZONT NEM AZ ÖT ÉVNÉL VAN, HANEM ANNÁL TÁVOLABBRA LEHET TEKINTENI. EBBŐL A SZEMPONTBÓL IS ÉRVELEK ÚGY, HOGY FILVIG GÉZA ÉS A KÉPVISELŐ-JELÖLTEK ÉRDEKÉBEN MINDEN KÖVET MOZGASSANAK MEG, MERT KALOCSA JÖVŐJE SZEMPONTJÁBÓL IS AZ LENNE A HELYES, HA AZ ÖT ÉVE MEGKEZDETT UTAT LEHETNE FOLYTATNI.

Filvig Géza újabb kérdése

Fivig Géza következő kérdése arra irányult: Mivel elkészült a Duna-híd, a Paks2 beruházásba Kalocsa is be tud kapcsolódni? A város stratégiai partnernek jelentkezik, hiszen igény van arra, hogy az ebben rejlő lehetőségeket a kalocsai vállalkozók, emberek is maximálisan ki tudják használni.

A miniszteri válaszból kiviláglott, hogy a Paks2 beruházás végre jól halad, nagy lépést tesz előre az ország, hogy az energiaellátása biztos lábakon álljon. 

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek


Szijjártó Péter elmondta:

Mivel a Paksi Atomerőmű orosz technológiával épült, adott volt, hogy ezt folytassák, de az erőmű építésében most amerikai, német, francia, svájci és osztrák cégek vesznek részt. Ezeket a cégeket pedig a főberuházó, a Roszatom foglalkoztatja. Az a Roszatom, amelyik az USA elsőszámú nukleáris beszállítója, és az amerikai atomerőművek jelentős része is orosz nukleáris energiával működik.”– hangsúlyozta a tárcavezető, majd áttekintést adott a Paks2 atomerőmű építésének és a berendezések gyártásának állásáról.
Mint mondta, a két hosszúgyártású berendezés közül az úgynevezett olvadékcsapda gyártása már befejeződött, szállítása a Dón folyón zajlik, várhatóan nyár közepére ér Magyarországra. Emellett megkezdődött a reaktortartály kovácsolása is.
A miniszter azt ígérte, hogy a Paks2 beruházás a következő évtized elején befejeződik, addig azonban euró milliárdokért folytatódik a munka.  

Június 6-án átadják a Kalocsa-Paks Duna-hidat!

A tárcavezető bejelentette:

JÚNIUS 6-ÁN ÁTADJUK A FORGALOMNAK A KALOCSA-PAKS DUNA-HIDAT, ÉS MIVEL 10 PERCRE, 10 KILOMÉTERRE RÖVIDÜL AZ UTAZÁSI IDŐ KALOCSA ÉS PAKS KÖZÖTT, EZZEL MEGNYÍLIK A LEHETŐSÉGE ANNAK, HOGY KALOCSA SZERVES RÉSZÉVÉ VÁLJON A ATOMERŐMŰ BERUHÁZÁSNAK.“

Ma Foktőn egy munkásszállás átadására is sor kerül, és itt a városban is majd több beruházást végre kell hajtani annak érdekében, hogy a város képes legyen a paksi beruházás részévé válni. A kormány egy nagy Dél-Magyarország fejlesztési programot visz, aminek az egyik lába a paksi fejlesztés, a másik a Pécs melletti repülőtér fejlesztése és gyárak létesítése.
A miniszter szerint mindez egy olyan környezetet hoz létre, hogy ebben az időszakban maga is szívesen dolgozna együtt Filvig Gézával a következő öt évben, hogy ide, Kalocsára hozzanak még beruházásokat, például a laktanya területére. E tekintetben már több beruházó-jelöltnek is ajánlották Kalocsát, ami Paks közelebbé válásával felgyorsulhat.

TEHÁT ARRA VAN SZÜKSÉG, HOGY A KORMÁNNYAL EGYÜTTMŰKÖDŐ ÉS AZZAL EGYÜTTMŰKÖDNI AKARÓ POLGÁRMESTER ÉS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE LEGYEN A VÁROSNAK!"

- szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter a pódiumbeszélgetést azzal zárta:

Sem a kormánynak, sem helyi szinten a következő időszakban sem szabad kényelmesnek lenni, kőkeményen ki kell állni a nemzeti és a helyi érdekekért. Ezért is legyünk ott június 9-én minél többen, mert ha sikerül elérnünk egy jobboldali fordulatot, akkor sokkal könnyebb helyzetben leszünk! Ha sikerül elérnünk, hogy a békepárti, szuverenista erők a jelenleginél jóval nagyobb számban legyenek az Európai Parlamentben, és a helyzet novemberben az óceán túlpartján is változik, akkor az mind a háború, mind a gazdasági növekedés, mind az ország fejlődése szempontjából egy teljesen új helyzetet hoz. Mindez helyben is a fejlődés záloga. Így arra kérem önöket itt Kalocsán is, hogy június 9-én mind az európai parlamenti, mind az önkormányzati választáson szavazzanak a FIDESZ–KDNP listájára, jelöltjeire!"– hangzott el a zárómondat Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter részéről a kalocsai Lakossági Fórumon. 

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK