2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nemzeti ellenállási kiáltvány – Kongresszus utáni sajtótájékoztatón a Jobbik elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton

Illés György Cinó  |  2018. 10. 04., 19:59

Kalocsa előtt Kecskeméten járt, a továbbiakban a megye több települését fölkeresi a Jobbik elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton, aki Szávay István vendégeként szerda délután öt órától tartott sajtótájékoztatót a Jobbik itteni irodájában a Sargentini-jelentésről és annak hazai megítéléséről és tartalmáról, valamint a párt jövőjéről és terveiről, illetve a hétvégén elfogadott új pártprogramról és a hozzá kapcsolódó kiáltványról. Szóba kerültek a választások utáni kilépések, alapszervezet megszűnések, a 660 milliós pártbüntetés, illetve az ország korrupciós helyzete is.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, és soltvadkertiként a kalocsai Jobbik-iroda működtetője – miután, mintegy házigazdaként köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit, valamint vendégét, Gyöngyösi Mártont, a Jobbik elnökhelyettesét és a párt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetőjét –, a sajtótájékoztató apropójául vendégéről elmondta, hogy Gyöngyösi Márton a pártelnökkel, Scnneider Tamással együtt az elmúlt hetekben országjárásba kezdett, amelynek állomásaként érkezett Kalocsára. Itt tartózkodása alatt több találkozón vett részt, illetve megtekintette a város nevezetességeit, majd este a térség párttagságával találkozott.

A sajtótájékoztatón néhány aktuális ügyről kívánt szólni Szávay István, Gyöngyösi Márton pedig a pártról, annak jövőjéről, célkitűzéseiről, valamint a hétvégén elfogadott Nemzeti ellenállás című kiáltványról beszélt.

Az ilyen országjárásokon a legfontosabb aktuális kérdések kerülnek terítékre, amelyek közül Szávay kettő, amint mondotta, látszólag nem összefüggő ügyet emelt ki. Egyrészt a Sargentini-jelentést, amelynek vitája aznap is zajlott a parlamentben, másrészt a trianoni békediktátum és következményeiről való megemlékezést illető parlamenti felkészülés kérdését. Utóbbit a Fidesz Gyurcsány Ferenc frakciójával együtt szavazta le a parlamentben.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Sargentini

A Sargentini-jelentésről az EP-ben a Jobbik képviselői tartózkodással szavaztak, ami miatt a kormányoldaltól támadásokat kaptak, hogy ezzel hájárultak annak elfogadásához. Kijelentette, a jelentés az nem Magyarország, nem a magyar emberek ellen irányul, hanem

[a jelentés] többségében a kormány utóbbi években folytatott politikáját teszi kritika tárgyává, és a jogállamiságról, pontosabban a magyar jogállamiság Fidesz általi leépítéséről szól. Egyetlen pont foglalkozik a migrációval, amelyre a Fidesz most minden taktikáját megpróbálja fölfűzni, és most egy ellenhatározatot kíván az országgyűléssel elfogadtatni. úgy, hogy a jelentésből annak csupán egyetlen pontjára, a migráció kérdéskörére reagál, a többi tizenegy ponttal, amely a magyar jogállamiság helyzetéről szól, azzal nem foglalkozik, erről egyetlen konkrétumot sem tartalmaz.

SZÁVAY ELISMERTE, HOGY A JELENTÉSNEK EGYES ÁLLÍTÁSAI SEMMIKÉPPEN SEM ÁLLJÁK KI AZ IGAZSÁG PRÓBÁJÁT, NEM FEDIK A VALÓSÁGOT.

Sargentini asszony politikai előéletét ismerve világosan látszik, hogy az a fajta szélsőséges balliberális gondolkodás, amely őt és posztkommunista pártcsaládját, egy holland kommunista pártot jellemez, az jól átszüremkedik, és megfogalmaz nyilvánvaló valótlanságokat a magyarországi állapotokkal kapcsolatban, legyen a magyarországi antiszemitizmus, vagy a romák szerinte szélsőséges kirekesztettsége kapcsán Emellett

AZZAL A PONTTAL, AMELY HAZÁNK MIGRÁCIÓS POLITIKÁJÁT BÍRÁLJA, A JOBBIK SEM ÉRT EGYET.

Kijelentette: e téren nincs sok különbség pártja és a Fidesz politikája között. Ám szerinte míg a Jobbik megoldani szeretné a migrációs válságot, addig a Fidesz fönntartani igyekszik azt, hogy ebből belpolitikai hasznot kovácsoljon.
Szávay ennek alátámasztására azt mondta, ezért támadja Orbán Viktor a közös határvédelem ügyét, miközben néhány éve még maga szorgalmazta, hogy egységes európai határvédelmi rendszer legyen.

A Sargentini-jelentés számos más pontjával azonban a Jobbik kénytelen egyetérteni, mert olyan dolgokra mutat rá, amit az elmúlt évek során a Jobbik is kritikája tárgyává tett, az Alkotmánybíróság helyzetéről, a sajtószabadság kérdéséről, a médiáról, a független intézmények megszállásáról, a választási rendszerről, és számos olyan törvényről, amely a jogállam csorbulását eredményezte Magyarországon – ezért döntött úgy a jobbik EP képviselője, Balczó Zoltán, hogy ennél a javaslatnál tartózkodni fog, mivel ezt vélte egyedül jó és következetes megoldásnak ez ügyben.

A kormányzati narratívával szemben nem Magyarország megtámadásáról van szó, nem Magyarországról és a magyar emberek megsértéséről és megtámadásáról van szó, ez a jelentés a kormány elmúlt évekbeli politikájának a kritikájáról szól. Épp ezért nem tudjuk elfogadni azt a narratívát, hogy aki nem szavazott ez a jelentés ellen, az valamiféle árulást Magyarország, vagy a magyar nemzet ellen elkövetett volna. Ez ugyanis nem egy nemzeti ügy, ez a kormány ügye. Trianon

Ezzel szemben egy másik nemzeti ügy épp előző napon volt a Parlament előtt, amelynek épp a Fidesz nem állt mellé – mondta Szávay István, a Trianon évfordulója kapcsán megfogalmazott, de elvetett javaslatra utalva.

Emlékeztetett, hogy a Jobbik számos alkalommal fölhívta a figyelmet, hogy hamarosan kezdődnek azon események évfordulói, amelyek 1918-19 környékén a trianoni békeszerződéshez és végül történelmi hazánk széteséséhez vezettek. Hamarosan itt az első világháborút lezáró fegyverszünet századik évfordulója, majd jönnek a magyarországi kisebbségek Magyarországtól való elszakadását kimondó nyilatkozatok évfordulói, majd a katonai megszállás, a vörös terror évfordulói – mindezek vezettek a történelem legnagyobb tragédiájához, a trianoni békeszerződéshez, amely történelmi hazánk 72%-át csatolta el, idegen uralom alá hajtva nemzetünk egyharmadát – mondta a képviselő.

Szomszédaink készülnek erre az ünnepségre, egész Európát tele fogják hazudni a propagandájukkal, azzal, hogy igazságos döntés született, és hogy az utódállamok politikája mennyire megfelel most a kisebbségi elvárásoknak. A Jobbik erre szerette volna fölhívni egy határozati javaslattal, és elérni azt, hogy 2020 Trianon Emlékév legyen.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szávay István elmondta: a frakciók többsége egyetértett azzal, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozni kell, ugyanis a Mi Hazánk képviselőjétől az MSZP-n át az LMP-ig, sőt, még a Párbeszéd is támogatták a határozati javaslatot, illetve azt, hogy erről beszéljünk az Országgyűlésben, hogy válaszunk legyen erre, és méltó módon emlékezzünk Trianon centenáriumára.

KÉT PÁRT SZAVAZOTT ÚGY, HOGY EZZEL NEM KELL FOGLALKOZNI: A FIDESZ- KDNP, VALAMINT GYURCSÁNY FERENC PÁRTJA.

Trianon ügye nem valami múltba révedés – mutatott rá Szávay, hiszen ma is minden negyedik magyar határainkon túl születik, és ma is sérülnek a határon túli magyar közösségek kollektív és egyéni kisebbségi jogai, máig nem kaptak jogot az autonómiához.
Ez az emlékév az erre való figyelemfelkeltésre is alkalmas lett volna.

Sajnáljuk, sőt, nem hogy sajnáljuk, hanem egyenesen szégyennek és gyalázatnak tartjuk, hogy egy ilyen nemzeti ügyben egy magát kereszténynek, nemzetinek tartó Fidesz-KDNP Gyurcsány Ferenc pártjával került egy platformra.  A TOVÁBBIAKBAN A JOBBIK JÖVŐJÉRŐL ÉS A NEMZETI ELLENELLÁS KIÁLTVÁNYRÓL BESZÉLT A PÁRT ELNÖKHELYETTESE, GYÖNGYÖSI MÁRTON.

Indításként elmondta, Kecskemét után érkezett Kalocsára országjáró útja következő Bács-Kiskun megyei állomásaként, majd Kiskunhalasra és Kiskunfélegyházára is ellátogat.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Érkezése fő okáról elmondta: a múlt hétvégén tartotta fennállása óta a 20. kongresszusát a párt, méltóképpen cáfolva a kormányzati propagandában rendszeresen felbukkanó híresztelést, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom egy szakadóban lévő párt, amelyből tagok lépnek ki, alapszervezetek bomlanak föl.

A PROGRAMADÓ KONGRESSZUSON, AMELYEN EGY KIÁLTVÁNYT IS ELFOGADTAK 500 KÜLDÖTT VETT RÉSZT, A REGISZTRÁLTAK 85%- ELJÖTT RÁ, AMI A PÁRT KORÁBBI KONGRESSZUSAIVAL ÖSSZEVETVE KIEMELKEDŐ.

Csak a tisztújító kongresszusok szoktak ilyen részvétel mellett zajlani. Ezért az elfogadott program és kiáltvány is kiemelkedő legitimitással bír.

A Jobbik tagsága motivált, igenis mozgósítható, a tagság erős és a jövő felé tekint. Később portálunk kérdésére válaszolva a politikus elmondta:
Részben szerkesztőségünk látókörébe került, konkrét esetekre utalva kérdeztük, hogy miképp értelmezhetjük az elmondottak ellenére funkcionálisan, vagy formálisan is megszűnő alapszervezeteket, és azt, hogy részben a pártot elhagyó tagokból új párt alakult, illetve, hogy miként képzelik az új párttal az együttműködést, vagy rivalizációt.

Göngyösi Márton elmondta:

Megfigyelése szerint az új párt kommunikációja, sajtótájékoztatói kizárólag a Jobbik kritikájára épülnek, ami „furcsa módon” elképesztő támogatást kap a kormányzati oldalról, ezért azt sejti, hogy ezt a pártot alapvetően a Fidesz a Jobbik gyengítése szándékával támogatja.

A JOBBIK CSALÓDÁSKÉNT ÉLTE MEG A VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYÉT, AMI MIATT VALÓBAN VAN NÉMI APÁTIA A TAGSÁG KÖRÉBEN, EGYES TAGOK INAKTÍVAK LETTEK, ELTÁVOLODTAK A PÁRTBÓL, DE MEGLÁTÁSA SZERINT E FOLYAMAT VÉGET ÉRT, LEGALÁBBIS A NAGY HULLÁM MINDENKÉPP.

Ezt a kormányzati média igyekszik fölnagyítani, de elhallgatva azt, hogy a távozók döntő többsége az elmúlt években már inaktív tagok közül kerültek ki, akikre a párt már a tavaszi választások előtti kampányban sem számíthatott. Voltak köztük aktív tagok is, akiket a párt visszavár, ha „megtapasztalják, hogy a Mi Hazánk Mozgalom valójában milyen célból jött létre”.

AZ ELNÖKSÉG TUCATJÁVAL DÖNT A MEGSZŰNT ALAPSZERVEZETEK ÚJRAALAPÍTÁSÁRÓL, ÉS SOK ÚJ TAG IS ÉRKEZIK A JOBBIKBA. EZÉRT A KILÉPÉSEK IDŐSZAKÁT LEZÁRTNAK TEKINTIK, ÉS AZ ÉPÍTKEZÉS SZAKASZÁBA LÉPTEK.

Új tagokkal bővülve új alapszervezeteket építenek, tagjaik a jövőbe tekintenek, nem a múltba révednek.

A program

A továbbiakban az elfogadott, a pártelnök által ismertetett programról szólva elmondta, hogy annak

FÓKUSZÁBAN HÁROM FŐ GONDOLAT ÁLL: A SZABADSÁG, BIZTONSÁG ÉS IGAZSÁGOSSÁG.

A szabadság az elnyomással szemben 1100 éve a nemzet felemelkedésének kulcsa, szinte évszázadonként megfogalmazott nemzetünkben, akár külső hatalmak szuverenitásunkat sértő tevékenysége kapcsán, amellyel szemben föl kellett lépni, és mozgósítani a nemzetet, akár a nemzetet elnyomó belső erők ellen.

Jelenleg a bonyolult nemzetközi helyzetben is elmondható, hogy az az önkényes kormányzat fenyegeti leginkább hazánkat, amely szabadságjogok és a jogállamiság teljes felszámolásán keresztül a magyar nemzet valódi szabadságát veszélyezteti – vélekedett a politikus, ami ellen szerinte meg kell szervezni a nemzeti ellenállást.

Elismerte ugyanakkor, hogy a kormányzat elég sokat tett a jelenlegi két komoly veszély egyike, a kívülről fenyegető a migráció hatásainak kivédésére.
E tekintetben nincs túl nagy különbség a kormánypártok és a Jobbik politikája közt – mondta Gyöngyösi Márton, de hozzátette, hogy

A JOBBIK A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEKKEL VALÓ LETELEPEDÉS ELLEN IS FÖLLÉPNÉNEK, ÉS A HATÁRŐRSÉG VISSZAÁLLÍTÁSÁVAL ERŐSÍTENÉK A KÜLSŐ HATÁROK VÉDELMÉT.

A másik nagy veszély az elvándorlás.
A tehetséges fiatalok százezrével hagyják el szülőföldjüket, hogy nyugati országokban magasabb jövedelemmel jobb életszínvonal mellett élhetnek. A párt e problémát állította a béruniós kezdeményezése középpontjába.
Gyöngyösi úgy vélte, sikerrel hívták föl a problémára a figyelmet, mert „legalább retorikai szinten” már a jelenlegi kormányzati s foglalkozni kezdett a kérdéssel, de a szükséges átfogó programot nem dolgozták ki a megoldásra.

A pártprogram harmadik alapelve a szétszakadó társadalmi rétegek közti, a jelenlegi Orbán-kormány alatt tovább növekvő óriási különbségek. Nem sikerült a szakadékot és a szegénységet fölszámolni. Ezt a Jobbik szociális programmal számolná föl, hiszen saját magát is szociális nemzeti néppártként határozza meg.

A kétharmaddal újraválasztott Orbán-kormány Gyöngyösi szerint alapvetően a jogállamiság és a demokratikus keretek fölszámolására tesz kísérletet, amivel szemben a Jobbik mint ellenzéki párt eszköztelen maradt.

Nem ellenzéki pártként kell magunkat meghatározni, hiszen a parlamentarizmus keretei közt, és a média, szólás- és sajtószabadság fölszámolásával már nincsenek olyan lehetőségek, amelyekkel a kormányzat megdönthető, leváltható volna – mondta Gyöngyösi, hozzátéve, hogy ezért nemzeti ellenállást hirdettek ellene, és erre szólították föl Magyarországot, hogy a kormány mielőbbi eltávolításával hozzák vissza az igazságosságosságot a magyar közéletbe, a nemzet fölemelése érdekében.

E program és alapelvek mentén folytatja a politikáját a Jobbik a következő években, és e szellemben készül föl az előttük álló helyhatósági és EP választásokra.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Pénzügyek

Az összesen 660 milliós adóhiány és büntetés kérdéséről elmondta, ez a demokratikus államok történetében példátlan, hiszen az ÁSZ nem szankcionál, hanem véleményt bocsát ki. Ezért jogorvoslattal sem lehet élni ellene. Így nemzetközi bíróságon támadják meg. A Strasbourgi Emberjogi Bíróság reményei szerint hamarosan meghozza a számukra kedvező ítéletét, hiszen az általuk megkérdezett, az ilyen ügyekben szakértő nemzetközi jogászok közül tíz megkérdezettből tíz szerint teljességgel elképzelhetetlen, hogy a strasbourgi bíróság ne a Jobbiknak adjon igazat.

A PER MEGNYERÉSE ESETÉN BE FOGJÁK PERELNI KÁRTÉRÍTÉSÉRT A KORMÁNYZATOT ÉS A MAGYAR ÁLLAMOT, HOGY A JELENLEG BEFIZETETT ÖSSZEGEKET VISSZASZEREZZÉK.

Az Államkincstár által beszedendő ÁSZ-büntetés 330 millió forint, erre nem kaptak részletfizetést, a NAV által beszedendő, „egészen elképesztő módon, ’hasraütésre’ megállapított adóhiányra” viszont igen.
Pénzügyi válságterv készült, át kellett szabni a párt pénzügyi kereteit, de megoldották.

A HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKRA ÉS AZ EP VÁLASZTÁSOKRA A PÁRTNAK MÁR LESZ PÉNZE, ÉS HA SZŰKÖS KERETTEL IS, DE TISZTESSÉGES KAMPÁNYT TUDNAK MAJD FOLYTATNI.

A sajtótájékoztató végén a Sargentini-jelentésről folyó kommunikációs helyzetre vonatkozó kérdésre válaszolva Gyöngyösi Márton egyértelműnek vélte, hogy

A KORMÁNY EGYOLDALÚ KOMMUNIKÁCIÓJA A SARGENTINI-JELENTÉSRŐL, AMELLYEL A MIGRÁCIÓ KÉRDÉSÉRE IRÁNYÍTJÁK A FIGYELMET, AZT A SZÁNDÉKOT SZOLGÁLJA, HOGY ELTERELJE A FIGYELMET AZ ORSZÁG KORRUPCIÓS ÜGYEIRŐL,

hiszen ettől függetlenül is több ügyet vizsgál az OLAF, az EU korrupcióellenes szervezete: a még a Gyurcsány érában történt 4-es metró körüli korrupciókat, valamint az Orbán Viktor családját érintő Elios-ügyet, amelynek során a kormányfő veje milliárdos vagyonra tett szert.

Ez olyan kínos ügy, amibe nem hogy Európai Uniós országokban, hanem még afrikai banánköztársaságokban is belerokkannak kormányok, vagy miniszterelnökök. Erről Orbán Viktor minden erejével igyekszik elterelni a fegyelmet. – zárta gondolatait Gyöngyösi Márton.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK