2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nyugdíjba vonul dr. Schön Ferenc, a járásbíróság elnöke

Zsiga Ferenc  |  2017. 01. 26., 13:26

Dr. Schön Ferenc, a Kalocsai Járásbíróság elnöke még azok közé a vezető bírák közé tartozik, akiket 2011 előtt neveztek ki, így a közismert büntetőbíró harmadik elnöki ciklusát is kitölthette. A Bírák jogállásáról szóló törvény 2012-es módosítása óta az újonnan kinevezett bírósági vezetők tisztségüket pályázat útján nyerik el, és általánosan csak két perióduson át gyakorolhatják. Ezért egyfelől jogszabályi, másfelől dr. Schön Ferenc közeli nyugdíjba vonulása miatt életkori oka is van annak, hogy idén januártól megbízással, átmenetileg dr. Szántó Anita, a Bajai Járásbíróság elnöke látja el a Kalocsai Járásbíróság elnöki feladatait. Mindez a bíróság munkájában fennakadást nem okoz. Dr. Schön Ferenc címzetes törvényszéki bíró végleges nyugdíjba vonulásáig büntetőbíróként dolgozik tovább és a jogi hivatásrendek képviselőinek bizalmából a helyi Jogász Egylet elnöki tisztségét is betölti.

Első körben még a múlt évben kiírták a pályázatot a megüresedett elnöki álláshelyre, amire csak a köztársasági elnök által kinevezett, már a bírósági szervezetben lévő, megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező bírák jelentkezhettek.

Információnk szerint a Kalocsai Járásbíróság elnöki tisztségére kiírt pályázatra többen is jelentkeztek, de azokat dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke eredménytelennek nyilvánította.

Mint megtudtuk, a bírósági vezetői, közte járásbírósági elnöki tisztségre eredményesen pályázók a kinevezést hat évre kapják.  A bíróság elnöke ugyanazon bíróság vezetői tisztségét csak két alkalommal töltheti be, a harmadik ciklushoz az Országos Bírói Hivatal előzetes hozzájárulása szükséges.

A bírósági vezetői állást tehát pályázat útján kell betölteni, a pályázatról titkos szavazás keretében az adott bírói testület tagjai szavaznak.  Ám ez a szavazat a kinevezőt, jelen esetben a Kecskeméti Törvényszék elnökét, dr. Bicskei Ferencet csak annyiban köti: amennyiben nem a legtöbb szavazatot kapott pályázót nevezné ki, azt írásban kell indokolnia.

A kialakult helyzetben dr. Szántó Anita várhatóan az érvényes pályázat kihirdetéséig, az azt követő kinevezésig látja el megbízással, átmenetileg a Kalocsai Járásbíróság vezetői feladatait.

Amint az Alaptörvényből is ismert, a bíróságok és a bírák függetlenségéből adódóan a bíróságok elnökei, vezetői nem felettesei az egyes bíráknak, viszont minden adminisztratív kérdésben, például a határidők betartásában illetékesek.

Az talán a fentiekből is kiviláglik, hogy a jogi hivatásrendek csúcsát jelentő vezető bírói, közte a bíróság elnöke tisztét nem egyszerű elnyerni, de hogy ki lesz a Kalocsai Járásbíróság elnöke, arra az információra egyelőre még várni kell.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 23., 09:30
Az idősebb vádlottnak még egy lopásért is felelnie kell, ugyanis pár héttel a rablás előtt betört egy házba. Még >>>
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK