2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nyugdíjba vonul dr. Schön Ferenc, a járásbíróság elnöke

Zsiga Ferenc  |  2017. 01. 26., 13:26

Dr. Schön Ferenc, a Kalocsai Járásbíróság elnöke még azok közé a vezető bírák közé tartozik, akiket 2011 előtt neveztek ki, így a közismert büntetőbíró harmadik elnöki ciklusát is kitölthette. A Bírák jogállásáról szóló törvény 2012-es módosítása óta az újonnan kinevezett bírósági vezetők tisztségüket pályázat útján nyerik el, és általánosan csak két perióduson át gyakorolhatják. Ezért egyfelől jogszabályi, másfelől dr. Schön Ferenc közeli nyugdíjba vonulása miatt életkori oka is van annak, hogy idén januártól megbízással, átmenetileg dr. Szántó Anita, a Bajai Járásbíróság elnöke látja el a Kalocsai Járásbíróság elnöki feladatait. Mindez a bíróság munkájában fennakadást nem okoz. Dr. Schön Ferenc címzetes törvényszéki bíró végleges nyugdíjba vonulásáig büntetőbíróként dolgozik tovább és a jogi hivatásrendek képviselőinek bizalmából a helyi Jogász Egylet elnöki tisztségét is betölti.

Első körben még a múlt évben kiírták a pályázatot a megüresedett elnöki álláshelyre, amire csak a köztársasági elnök által kinevezett, már a bírósági szervezetben lévő, megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező bírák jelentkezhettek.

Információnk szerint a Kalocsai Járásbíróság elnöki tisztségére kiírt pályázatra többen is jelentkeztek, de azokat dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke eredménytelennek nyilvánította.

Mint megtudtuk, a bírósági vezetői, közte járásbírósági elnöki tisztségre eredményesen pályázók a kinevezést hat évre kapják.  A bíróság elnöke ugyanazon bíróság vezetői tisztségét csak két alkalommal töltheti be, a harmadik ciklushoz az Országos Bírói Hivatal előzetes hozzájárulása szükséges.

A bírósági vezetői állást tehát pályázat útján kell betölteni, a pályázatról titkos szavazás keretében az adott bírói testület tagjai szavaznak.  Ám ez a szavazat a kinevezőt, jelen esetben a Kecskeméti Törvényszék elnökét, dr. Bicskei Ferencet csak annyiban köti: amennyiben nem a legtöbb szavazatot kapott pályázót nevezné ki, azt írásban kell indokolnia.

A kialakult helyzetben dr. Szántó Anita várhatóan az érvényes pályázat kihirdetéséig, az azt követő kinevezésig látja el megbízással, átmenetileg a Kalocsai Járásbíróság vezetői feladatait.

Amint az Alaptörvényből is ismert, a bíróságok és a bírák függetlenségéből adódóan a bíróságok elnökei, vezetői nem felettesei az egyes bíráknak, viszont minden adminisztratív kérdésben, például a határidők betartásában illetékesek.

Az talán a fentiekből is kiviláglik, hogy a jogi hivatásrendek csúcsát jelentő vezető bírói, közte a bíróság elnöke tisztét nem egyszerű elnyerni, de hogy ki lesz a Kalocsai Járásbíróság elnöke, arra az információra egyelőre még várni kell.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés