2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Önkormányzati képviselőkkel bontott zászlót a Békés Kalocsáért Egyesület – Cáfolják, hogy álcázott baloldali, a jelöltállításra létrehozott szervezet lennének

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 03., 16:37

„Totális képmutatás, kész átverési műsor”-ként értékelték nagyon sokan az aktív önkormányzati képviselőkből, a közösségi médiában ellenzéki, a helyi közállapotokat tekintve is kritikus hangvételű megnyilvánulásairól ismert Réfy Vilmos elnökletével alapított Békés Kalocsáért Egyesület zászló bontó sajtóeseményét.

A november 30-án, pénteken délután a sajtó képviselőin túl többségében MSZP, DK aktív vagy volt tagságáról ismert hallgatóság, az alapítók között szerepelő dr. Bálint József polgármester, Bolvári Ferdinánd képviselő részvételével tartott sajtótájékoztatón az egyesület elnöke cáfolta, hogy baloldali álcaszervezet, illetve az önkormányzati választások előtt néhány hónappal a jelöltállítás céljára létrehozott egyesület lennének. Ám nem zárta ki, hogy megfelelő számú tagság és akarat esetén nem élnek a polgármester, illetve az önkormányzati képviselőjelölt-állítás lehetőségével.


Forrás: Zsiga Ferenc

A sokak számára nyilvánvaló időzítést és szándékot felismerve a város közéletében tájékozottak között talán ember nincs, aki a cáfolat dacára nagy összegű fogadást kötne arra, hogy a jelenleg inkább csak önjelöltek nem a nagyobb és szélesebb körű támogatás érdekében alapították az egyesületet. Az egyébiránt az alapító okirat szerint úgy általában a város mindenek felett álló érdekéért létrehozott egyesület céljainak elérése az alapító tagként jegyzett polgármesternek és Bolvári Ferdinánd képviselőnek esküben vállalt kötelessége, dr. Magóné Tóth Gyöngyinek, mint intézményvezetőnek munkaköri kötelessége.

A KALOhírek helyszíni élő, utólag alább is megtekinthető videójának köszönhetően a sajtótájékoztatót sokan kísérték figyelemmel. Ilyen okból a jelen tudósítás inkább az esemény lényegesebb momentumaira koncentrál.

A megjelenteket Réfy Vilmos köszöntötte, majd bejelentette:hogy a sajtótájékoztatót egyrészt azért hívták össze, hogy az egyesület alapítását bejelentsék, másrészt, hogy a városban ezzel kapcsolatban keringő híresztelésekre választ adjanak.

„Békésen, egymás mellett élve, minden befolyástól mentesen”

Mint elhangzott, közel öt hónapja kezdődött az egyesület szervezése. Tizennégy, egymást régebben ismerő, azonos nézeteket valló ember gondolta úgy egy beszélgetés alkalmával, hogy egyesületet alapítanak. Az ötletgazda Réfy Vilmos volt. 

Az egyesület legfőbb célja, hogy akik önzetlenül és minden elfogultságtól mentesen, kimondottan Kalocsa városért, annak lakosságáért kívánnak tevékenykedni, azok egy egyesületbe tömörüljenek. Nézetük szerint az egyesület adja meg azt a rangot és lehetőséget, amellyel jobban tudják képviselni azoknak a céloknak a megvalósítását, amit az alapító okirat megfogalmaz.

Az alakuló ülést november 2-án tartották, ezt követően adták be a bejegyzési kérelmüket. Meglepetésükre, a Kecskeméti Törvényszéken az egyesületet nagyon gyorsan, már november 8-án bejegyezték. Az adószám megkérése, logó készítése időt vett igénybe, ezért tartják csak most a sajtótájékoztatót.

Réfy Vilmos azzal folytatta: az egyesület tagjai olyan emberek, akik azt vállalták, hogy tevékenységüket nézeteiktől, politikai hovatartozásuktól függetlenül Kalocsa város és annak lakossága érdekében folytatják. Ennek érdekében azokkal a szervezetekkel is együttműködnek, akik ezt a munkát segítik, ide értve Kalocsa Város Önkormányzatát is – hangsúlyozta. Réfy szerint a célok valóra váltásának a rendelkezésre álló anyagi források és a lehetőségek szabnak határt. 

Jelezte, a társulás neve: Békés Kalocsáért Egyesület. Szerinte ez kifejezi, hogy Kalocsa közéletében kívánnak részt venni, és megnyilvánulásaikban is erre törekszenek. Békésen, egymás mellett élve, minden befolyástól mentesen, csak a város és a lakosság érdekeit szem előtt tartva tevékenykednek, a tagjaikat is az erre irányuló munkájukban segítik – fogalmazott. 

Elmondta, az egyesület egyes tagjai a véleményüket eddig a közösségi médiában fejtették ki, de ezek inkább olyan kritikák voltak, amelyeket nem biztos, hogy a gyakorlatba is át lehet ültetni. Az egyesület immár azt is meg akarja mutatni, hogy nem csak kritizálni tud, hanem a jobbítás szándékával tenni is – szögezte le. Kiderült: a rövid távú célok között olyan rendezvények szerepelnek, mint például a december 15-i, már évek óta tartó ebédosztás.

Kérdés kérdés hátán

Réfy Vilmos ezt követően adott lehetőséget a sajtó képviselőinek, hogy feltegyék kérdéseiket. A sajtótájékoztatón portálunkat képviselő Zsiga Ferenc, a cikk szerzője és Tóth Barna, az élő videó készítője az alábbi kérdéseket tette fel Réfy Vilmos elnöknek:


– Miért kell egy új egyesület ahhoz, hogy a kitűzött célokat elérjék, hiszen az alapítók közül, kivéve az elnököt, valamennyien az önkormányzatnál vezető pozícióban vannak. „Pénz, paripa,fegyver” rendelkezésükre áll, hogy ezeket a célokat a leghatékonyabban megvalósítsák, ráadásul erre képviselői esküjük is kötelezi őket. Miért nem ezzel az erős felhatalmazással éltek eddig, illetve élnek a jövőben?

– Felmerül a gyanú – erre a közösségi médiában is komoly utalások vannak, – hogy hónapokkal az önkormányzati választások előtt tulajdonképpen egy baloldali álcaszervezet jött létre. Valószínűleg azért, mert az MSZP, DK, és egyéb pártok a nagypolitikában erodálódtak, illetve helyben is vállalhatatlanná váltak. A közönség soraiban helyet foglalók világnézeti és politikai hovatartozását tisztelve, ezekhez a pártokhoz köthető személyeknek a puszta jelenléte is erre utal.
Valójában nem arról van-e szó, hogy az egyesület alapításával egy jelöltállító szervezetet hoztak létre, mivel a baloldalon található pártok inkább ártanának, mint használnának egy-egy jelöltnek?

– A később nyilvánvalóan jelöltállítás céljából létrejött „egyesületesdit” már 2010-ben, még az MSZP-SZDSZ koalíció bukása előtt eljátszotta a Kalocsa és Környéke Szabadelvű Polgári Egyesület. Mi a különbség a Békés Kalocsáért Egyesület és az akkori KSZPE között, ha a célok szinte szó szerint azonosak? Miért kell most egy másik egyesület? Ez is el fog halni a választások után? Ki tekinthető az egyesület ötletgazdájának?

– A fejlődés motorja az innováció, amelynek lételeme a jó értelemben vett vita és konfrontáció. Miként egyeztethető ez össze a nevében „békés” egyesület tevékenységével?

– Politikai pártok tagjai lehetnek-e tagok az egyesületben, illetve kik, milyen eljárásban döntenek az egyesületbe jelentkező tagságáról, azaz kiből lehet egyesületi tag?

Réfy Vilmos a feltett kérdésekre azt a választ adta: az alapító közgyűlésen megfogalmaztak egy véleményt, illetve döntést. E szerint:

Új közösséget építünk, mely nyitott a jóra, tenni kész, nem szócsatákban, hanem tetteikben mutatja meg erejét származástól, etnikai hovatartozásról, vallástól, társadalmi nézetektől, pártokhoz való tartozástól függetlenül… Az, aki ilyen, és tenni kész, azt mi szeretettel várjuk sorainkba, akár támogatóként, akár szimpatizánsként, esetleg tagként. Nyilvánvaló, hogy a tagnak jelentkezőkről az alapítókból alakult vezetőség dönti el, hogy befogadják-e. A párthoz való tartozás ebből a szempontból lényegtelen. A lényeg a város érdekében végzett önzetlen munka vállalása. Réfy Vilmos Bolvári Ferdinánd, mint alapító személyével cáfolta, hogy az egyesületet kizárólag baloldali érzelmű emberek alapították. Szerinte az utóbbi időben, akik kritizálják, vagy nem értenek egyet a jelenlegi kormánykoalíció nézeteivel, egyszerűen mind a baloldalra vannak sorolva. Mint Réfy Vilmos hangsúlyozta, magát nem tartja baloldali nézetű embernek. Ha esetleg ezekről a nézeteiről lenne ismert, ez akkor sem érdekes, mert minden embert vár az egyesület.

További újságírói kérdésekre válaszolva Réfy Vilmos elmondta: az egyesületbe az egyesület postacímén, illetve személy szerint nála, mint elnöknél lehet jelentkezni.
Megindult a Facebook profil is, így a tagfelvételi kérelem több úton eljuttatható az elnökséghez. Tagnak bármely párt tagja jelentkezhet, majd az elnökség dönti el, hogy a megfogalmazott céljai megfelelnek-e a taggal szemben támasztott követelményeknek. Erről az elnökség egy személyes beszélgetés formájában szerez bizonyosságot.
Nem több száz, vagy ezer tagot számláló egyesület kívánnak létesíteni. Réfy Vilmos szerint, amikor a Kalocsai Futball Club elnökeként a több száz főnyi egyesületet vezette, az „rémlátomás” volt az egyes tagokkal való együttműködést tekintve. Ám támogatókat, társszervezeteket, szimpatizánsokat is várnak, beleértve az anyagi támogatást is – mondta Réfy Vilmos.

Az elnök nem zárta ki, hogy az egyesület képviselőjelölteket indít az önkormányzati választásokon, de mint elhangzott, most biztosan nem rendelkeznek 14 olyan taggal, akik ennek a kritériumnak megfelelnének.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK