2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Paks II. helyett megújuló energiát!” – Aláírásokért kampányol az LMP

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 05. 24., 12:41

Hétfőn a Lehet Más a Politika (LMP) két társelnöke Szél Bernadett és Hadházy Ákos Budapesten jelentette be, hogy pártjuk aláírásgyűjtésbe kezd, hogy így kényszerítse ki a népszavazást a paksi bővítésről. Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, a Magyar Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke tegnap délután Kalocsán, a sétálóutcában tartott sajtótájékoztatóján is ezért kampányolt, „Paks II. helyett megújuló energiát!” jelmondattal.

A politikus mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy Svájcban megkérdezték az embereket az atomenergia használatáról, és többségében nemmel szavaztak rá egy népszavazás keretében. Az LMP úgy véli, ezt a lehetőséget meg kell teremteni a magyar állampolgároknak is. Azt mondta: „nem kell, hogy atomfizikusok legyünk, nem kell, hogy mindannyian magasáramú villamosmérnöki végzettséggel rendelkezzünk” ahhoz, hogy megértsük az atomenergia használatában rejlő kockázatokat.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Pártja azon véleményen van, hogy a paksi bővítés tervezett háromezer-milliárd forintos költségvetését inkább a megújuló energia népszerűsítésére és alkalmazására kellene fordítani, minden családnak adni kellene belőle, hogy azt saját otthonának energiafüggetlenségére fordíthassa.

Újságírói kérdésre, hogy Kalocsa régiójában, ahol a lakók kifejezetten nagy reményekkel tekintenek a beruházásra, mit vár az LMP ettől a kampánytól, Sallai R. Benedek azt válaszolta, hogy ennek a régiónak éppúgy „elképesztő mennyiségű” fejlesztési lehetősége van, mint az összes többinek. A probléma azzal van, ahogy a munkahelyteremtés irányát központilag meghatározzák.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Elmondta, hétfőn a magyar vidék sorsáról szóló parlamenti vitanap volt, amelyen a gyér médiaérdeklődés mellett szomorúan tapasztalták azt is, hogy a több mint nyolc órás vita során voltak pillanatok, amikor egyetlen kormánypárti képviselő sem volt jelen. Holott a magyar vidék sorsának alakulása nagy szerepet játszik a tömeges elvándorlás kialakulásában, és a kormány szerinte ennek megakadályozására nem rendelkezik stratégiával. A kivándorlás, mint mondta,

nem Pakson múlik, hanem azon, hogy hogyan teremtünk munkát. – Van édesvizünk, van termőföldünk, ha megfelelő fejlesztésekkel ezt próbálnánk megmunkálni, akkor Kalocsának az eltartóképessége, a populációs lehetősége másfélszerese lenne a mostaninak, úgy hogy nem kell elhagyni a közigazgatási határokat – tette hozzá.

Zárszóként nyomatékosította, hogy a vidékfejlesztési lehetőségek kihasználása pont azt eredményezné, hogy nem ilyen beruházásokon múlna egy-egy kistérség jövője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés