2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Részvételre és nemmel szavazásra buzdít a Jobbik – Szávay István sajtótájékoztatója Kalocsán

Illés György Cinó  |  2016. 09. 23., 16:09

Szerda délután a Jobbik kalocsai pártszékházában a migránskérdés és az október 2-ai népszavazás ügyében hirdetett sajtótájékoztatót Szabó Balázs kalocsai önkormányzati képviselővel közösen Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki más kérdéseket is érintett, és több kérdésben élesen bírálta a kormányt és a kormányzó Fideszt. Szabó Balázs képviselő helyi kérdésekről szólt, és bíztatta a város lakosságát, hogy a fogadóórákon a helyi ügyeikkel, javaslataikkal pártszimpátiától függetlenül keressék föl a Jobbik irodáját.

Szávay István úgy vélte, a kvótareferendum valós célja az, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy

Magyarországon már nincs valódi kormányzás, csak kommunikáció folyik, óriási problémák vannak az oktatásban, egészségügyben, hogy a Fidesz egy maffiaállamot épít, amelynek már lételemévé vált a korrupció. SZÁVAY SZERINT AZ A CÉL, HOGY NE EZEKRŐL FOLYJÉK A KÖZBESZÉD, HANEM URALJON MINDENT A MIGRÁNSOKTÓL VALÓ FÉLELEM, AMELY UGYANAKKOR EGY VALÓS VESZÉLY.

A képviselő szerint a kormány célja nem a probléma megoldása, mert akkor elfogadták volna a Jobbik ajánlatát, hogy ne egy kétséges érvényességű népszavazással kockáztassák ezt a kérdést, hanem a Jobbik segítségével biztosított kétharmaddal az alaptörvényben lehetett volna rögzíteni a szükséges passzusokat.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Úgy vélte, a választók többségének álláspontja nyilvánvaló, a közvélemény-kutatók mérései sem hagynak kétséget a felől, hogy mit gondol e kérdésekről a magyar népesség döntő többsége.

AZ ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÁSSAL UGYANAKKOR A KÉRDŐJELET PONTRA LEHETETT VOLNA CSERÉLNI

– mondta Szávay, kifejtve, hogy

az emberek nagy része szerencsére elutasítja azt, hogy Magyarországra bármilyen formában, főleg a Magyar Parlament és a magyar emberek egyetértése nélkül idegen kultúrájú, idegen szokású, beilleszkedni nem tudó, és mondjuk ki, Nyugat-európai példákból látható, hogy beilleszkedni nem is akaró embertömegeket telepítsenek be, szabadítsanak rá az országra. A képviselő szerint egyértelmű, hogy a népszavazáson a résztvevők döntő többsége nemmel fog szavazni, ám e formában a referendum komoly kockázattal jár.

Orbán Viktor orosz rulettet játszik. A népszavazás valódi tétje, hogy érvényes és eredményes lesz-e, mert ha nem, akkor mi magunk adunk Brüsszel kezébe egy fegyvert a kormány ellenében, amit a kormányzati kampány is elismer, amit a „Ne kockáztassunk!” szlogen is bizonyít.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Hasonlóan kockázatos volt a Brexit népszavazás – emlékeztetett Szávay. David Cameron, amikor nem a várakozásai szerint alakult a népszavazás eredménye, akkor levonta a konzekvenciákat, és lemondott. Szávay szerint Orbán Viktornak is ezt kell tennie: ha érvénytelen lesz a népszavazás, vagy nem hozza a kívánt eredményt, akkor távoznia kell.

A képviselő kijelentette: a Jobbik számára nem érték a multikulturalizmus, nyugati példák mutatják, hogy nem is működik. Ez azonban részükről nem idegengyűlölet, vagy rasszizmus, de nem nézik jó szemmel, ha egy európai nagyváros polgármesterévé valamely távoli ország más vallású és kultúrájú szülöttét választják meg. Erre Nyugat-Európában számos példa is volt, és ezekre a hazai balliberális média mindig pozitív példaként tekintett. Pártja célja viszont az, hogy

HAZÁNKAT ANNAK TARTSA MEG, AMI: KERESZTÉNYNEK ÉS MAGYARNAK.

A képviselő ellentmondásosnak vélte, hogy miközben a kormány arról beszél, hogy ne engedjünk be migránsokat, addig Varga Mihály bejelenti, hogy az egyre kínzóbb munkaerőhiányt mégis valahogy betelepülőkkel kellene megoldani. Bár azt mondják, csak ideiglenes munkavállalásról lenne szó, de a következő mondatban hozzáteszik, hogy beilleszkedésre képes munkaerőt akarnak idehozni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A Jobbik álláspontja szerint arra kellene az erőforrásokat fordítani, és kormányzati stratégiát, intézkedéssorozatot kidolgozni, hogy „az elmúlt kormányok katasztrofális gazdaságpolitikájának következtében” innen elvándorolt több százezer munkavállaló, többségében jól képzett fiatalok hazatelepülését elősegítsük.

Negatív példaképp egy gazdasági bűncselekmények miatt elítélt orosz vállalkozót említve Szávay felháborítónak vélte, hogy a kormány pénzért – államkötvény vásárlás fejében –, válogatás nélkül enged be idegeneket.
Nem látható a pénzek útja, csak annyi látszik, hogy több tízmilliárdos üzletről van szó. A képviselő utalása szerint ez az üzlet többek közt Habony Árpádhoz köthető, akiről még most sem tudja senki, hogy mit csinál és miből él. Az viszont ismert Szávay szerint, hogy a letelepedési kötvényekkel a kormányhoz és a Habony Árpádhoz köthető, különféle egzotikus országokban bejegyzett offshore cégek kereskednek.

Visszatérve a népszavazás kérdésére Szávay elmondta, a Jobbik álláspontja egyértelmű:

A NÉPSZAVAZÁSON RÉSZT KELL VENNI, ÉS NEMMEL KELL SZAVAZNI!

Műveltségi cenzust vezetnének be

Szávay a népszavazás kapcsán arról is beszélt, hogy a választójogi törvényhez módosító javaslatcsomagot fog pártja benyújtani a parlamentnek, amelyben többek közt műveltségi cenzus bevezetését javasolják.

Nem azt tartják a demokrácia diadalának, hogy

EGYENLŐ VÁLASZTÓJOGGAL RENDELKEZNEK OLYANOK IS, AKIK ÍRNI, OLVASNI SEM TUDNAK, ÉS NEM RENDELKEZNEK A LEGALAPVETŐBB TÁJOKOZOTTSÁGGAL SEM, HOGY VALÓBAN FELELŐSEN TUDJANAK DÖNTENI AZ ORSZÁG JÖVŐJÉRŐL.

Ezért pártja a választójog gyakorlását a korosztálynak megfelelő alapfokú végzettséghez, ma nyolc általános meglétéhez kötné.

Szavazójog 16 éves kortól?

Emellett az állampolgári jogok gyakorlásától való eltiltást mint mellékbüntetést a kiemelten súlyos bűnöket elkövetők a mainál szélesebb körére, megnövelt időtételekkel alkalmaznák, harmadrészt pedig 16 évre csökkentenék a választói korhatárt, hasonlóan a mai ausztriai rendszerhez. Úgy vélte, az internet korában a 16-18 éves korosztály még tájékozottabb is lehet, mint a jellemzően egyoldalú médiafogyasztó idősebb generáció.

Változtatnának a levélben történő szavazás lehetőségével kapcsolatban is, kiterjesztve azt a külföldön dolgozó, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokra is, megtartva a lehetőséget az egyszerűsített honosítási eljárással állampolgárságot nyert, határainkon túl élő nemzettársainknak is.

Ugyanakkor módosítanának annak rendszerén, mivel a jelenlegi szabályok szerint a levélben szavazás lehetőségével élők tíz éven keresztül automatikusan megkapják a választási levélcsomagot, és mivel a választó esetleges elhalálozása esetén a magyar hatóságok nem kapnak értesítést, már most is sok sajnálatosan elhalálozott személy családja kaphatta meg a választási csomagot.
Szávay szerint ez komoly választási visszaélésekre adhat lehetőséget. Pártja ezért olyan javaslattal él, amely a lehetőségét is megszüntetné annak, hogy a határon túl élők szavazataival visszaélve bármely jövőbeni választás legitimitását megkérdőjelezhetővé lehessen tenni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Székely vendégdiákok és GYIÖK-tábor

Szabó Balázs önkormányzati képviselőként, illetve a gyermek, ifjúsági és sport bizottság elnökeként végzett munkájáról számolt be.
Szólt a nyáron idelátogatott, székelykeresztúri gyermekcsoport egyhetes fogadásáról, valamint a GYIÖK-táborról, amelyek szervezésében és lebonyolításában személyesen is aktív szerepet vállalt. Az utóbbiban a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzattal közösen a csapatépítés mellett komoly szakmai munkát is végeztek, amelynek során megvitatták a szervezet előtt álló feladatokat.

Véradónap, fogadóóra, más programok

Szabó Balázs a továbbiakban népszerűsítette a Szent István király úton, a buszmegálló közelében található irodájukat, ahol hétfőnként délután öt és hét óra közt önkormányzati képviselői fogadóórát tart. Ott a kalocsai lakosok elmondhatják problémáikat akár helyi ügyekben, akár Szávay képviselő úrhoz továbbítva országos kérdést illetően, és lehetőségeik szerint segítenek előmozdítani a hozzájuk fordulók ügyeit, kéréseit, javaslatait.

A képviselő előrevetítette, hogy foglalkozni kívánnak az Eperföldi Általános Iskola sporttagozatossá válásának meghiúsulásával is. Ezt az esetet „nagyon érdekesnek” minősítette a képviselő, de részletekre nem tért ki.

Szintén lakossági megkeresés alapján közéleti témává kívánják emelni a kalocsai szemétdíj kérdését is, amely sokkal magasabb a környékbeli településeken megszokottnál, akár két-háromszorosa is, noha az itteni szemétszállítás költsége az alacsonyabb kilométervonzat miatt talán még kisebb is.

Az irodában programokat is rendeznek. Ezek közül kiemelte a nagy sikerrel, politikamentesen megtartott véradónapot, amelyen olyanok is részt vettek, akik első alkalommal adtak vért. A rendezvény sikerére való tekintettel ezt szeretnék megismételni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban előadások is gazdagítják majd a programkínálatot, legközelebb októberben tartanak kiállítással egybekötött kiállítást, amikor Szeberényi István volt iskolaigazgató „Kalocsa múltja első kézből” címmel tart diákkal, korhű képekkel szemléltetett előadást.

Akárcsak a tervezett előadás, a nyári Szelidi-tó Gasztrofesztivál is politikamentesen zajlott és sok embert megmozgatott változatos programjaival. Ezt szintén meg kívánják szervezni jövőre is.
Ugyancsak politikamentes, igazi közösségi rendezvényként említette a Paprikafesztivált, ahol a Jobbik kalocsai szervezete is jó hangulatú és igen látogatott sátrat tudott kiállítani.

Egyeztetés a polgármesterrel

Végül Szávay István a tájékoztatót megelőzően dr. Bálint József polgármesterrel folytatott találkozójáról szólt. Elmondta, a polgármester beszámolt a város legfontosabb ügyeiről, kérdéseiről. Az eszmecsere során konkrét ügyeket is érintettetek – ezeket részletesebben nem fejtette ki a képviselő. Elmondta ugyanakkor, hogy képviselőként fölajánlotta segítségét, közbenjárását, amennyiben a kalocsai önkormányzatnak, vagy a lakosságnak fontos ügyben megkeresik.

A sajtótájékoztatót Szávay azzal zárta, hogy noha heti fogadóórákon elhangzottakról az adott helyi szervezet vezetői rendszeresen tájékoztatják, ennek ellenére fontosnak tartja, hogy időről időre személyesen is elérhető legyen a választók számára.
Erre szolgált ez a mostani tájékoztató és fogadóóra, s e szerint a mostanihoz hasonló alkalmakra a továbbiakban is számíthatunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK