2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Tizenöt éves jubileumát ünnepelte a Tomori Pál Főiskola – „Szívből kívánjuk mindannyian, hogy a Főiskola épülése-szépülése tovább folytatódjék!”

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 14., 09:31

Az idén 15 éves Tomori Pál Főiskola május 8-án, a Budapest XXII. kerület, Művelődés utca 21. szám alatti, gyönyörű ősparkkal övezett épületében ünnepelte a neves évfordulót. A bensőséges eseményen Dr. Meszlényi Rózsa alapító rektor, rector emerita külön köszöntötte Török Gusztáv Andor volt kalocsai polgármestert, Dr. Daubner Katalin alapítótársat, egykori tudományos rektorhelyettest, Sipos Zsoltot, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkárát, Kissné Budai Rita Anna PhD rektort, Dr. Fata Ildikó, oktatási rektorhelyettest. A főiskola tanulmánykötettel, folyóiratának jubileumi számával is emléket állított a neves évfordulónak.

Amint azt a műsorvezető, Holmár Krisztina, az első oktatók egyike kifejtette:„…Adódnak olyan pillanatok az életben, amikor meg kell állnunk, hogy a múltba visszatekintve, az átélt emlékekből erőt merítve menjünk tovább. Alapelvként fogadtuk el, hogy főiskolánk akkor jár el helyesen, ha az oktató- és egyéb kapcsolódó tevékenységekben, a hivatali munkában úgy közvetít egyetemes értékeket, hogy közben állandóan kreatív gondolkodásra késztet, s nyitott mindenre, ami a hallgatók fejlődését segíti.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

A mai intézményünk képzési struktúrája szerteágazó, színes. Nyugodt lelkiismerettel állíthatjuk, hogy a tapasztalatok birtokában kialakított tanterv egyrészt a társadalmi-gazdasági-kulturális igények kielégítését szolgálja, másrészt előremutató, progresszív.

Jobbágy Károly szavaival élve:

… az a pajzsunk, az a vértünk, mit itt tanultunk s végigéltünk…”A mindenkori körülményekhez és követelményekhez való alkalmazkodás, a feladatok kellő színvonalú megoldása folyamatosan követelt kitartó, következetes, néha ellentmondásoktól sem mentes munkát…Tisztelettel és megkülönböztetett figyelemmel gondolunk azon dolgozóinkra és hallgatóinkra is, akik már nincsenek közöttünk. Mai rendezvényünkön idézzük fel közösen az eltelt évek sikereit, kihívásait, tanulságait és emlékeit!” – mondta Holmár Krisztina.

Elsőként Dr. Meszlényi Rózsa alapító rektor, rector emeritat adott alapos, személyes élményekkel átszőtt áttekintést az intézmény másfél évtizedes múltjáról. Felidézve mindazt az erőfeszítést, ami a Tomori Pál Főiskola állami elismerésétől a gazdálkodási és külgazdasági, gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás, a pénzügyi és számviteli alapképzési szakok meghirdetésén keresztül a budapesti épület megvásárlásán át napjainkig tart. A rektor emlékeztetett, a tanári gárda az induláskor is tapasztalt, kiváló tanárokból állt, és ez mind a mai napig célkitűzése a főiskola vezetésének. Ez tette ismertté az intézményt.

Dr. Meszlényi Rózsa a jubileumi kiadványban úgy fogalmazott:

Mit mondanék diákjainknak a már élethosszig tartó tanuláshoz? Mindenekelőtt bízzanak magukban és legyenek kitartóak!”Dr. Meszlényi Rózsa visszaemlékezését követően Dr. Domboróczky Zoltán tanszékvezető főiskolai docens a „Tomoris Közösség” nevében adta át rektor asszonynak a főiskola címerével ellátott vázát, mely címert egyébiránt Dr. Meszlényi Rózsa tervezett. Amint az közimert, a főiskola címere pajzs alakú, amelyben a TPF betűhármas található. A logó utal Tomori Pál katonai és egyházi karrierjére, ezért szerepel benne a kard és a kereszt. Egyébiránt a főiskola valamennyi kiadványát a paprikapiros szín és a kalocsai népművészetből ismert virágmotívumok díszítik.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

A következő előadó, Dr. Lakatos Andor főiskolai tanár, a főiskola születésének helyszínéről, Kalocsáról érkezve tartott prezentációt, kiemelve, hogy a városba a felsőoktatás hosszú évtizedek után a Tomori Pál Főiskola alapításával tért vissza.

Az ünnepség emelkedettségéhez nagyban hozzájárult, hogy Dr. Megyesi Zoltán Kristóf, az Operaház magánénekese, a Tomori Pál Főiskola docense és Farkasné Böjtös Beáta, a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának tanára Vettermann Péter, az Oldenburgi Operaház nyugalmazott karmestere zongorakísérete mellett Camille Saint-Saens Ave Maria című művét adta elő.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

A produkció elhangzását követően Dr. Daubner Katalin alapítótárs, egykori tudományos rektorhelyettes asszony visszaemlékezése következett, számos új színfolttal gyarapítva a már elhangzottakat. Kissné Budai Rita Anna rektor a Főiskola budapesti épülete történetébe avatta be a hallgatóságot, majd Cesar Franck, Panis Angelicus című művét a már ismertetett előadók tolmácsolták, művészi átéléssel.

A jubileumi tanulmánykötet Dr. Fata Ildikó, oktatási rektorhelyettes, egyúttal a kötet egyik szerkesztője, az újraindított Tomori Világ Főiskolai folyóirat jubileumi számát Dr. Csanádi-Bognár Szilvia, főiskolai adjunktus szerkesztő mutatta be.

A diplomaátadó ünnepségeken elhangzott hallgatói búcsúbeszédekből történt válogatás igazi kuriózumnak számított, hiszen az érintettek maguk mondták el, mit kaptak az intézménytől. Több idézet közül számomra a legemlékezetesebb:

Egy olyan intézménybe csöppentünk, ahol az oldott, emberi léptékű légkör a magas elvárásokkal egyszerre van jelen. Tanáraink nem csupán szakmai, hanem emberi mivoltukban is példát állítottak elénk. Úgy gondolom, helyénvaló méltatni fáradhatatlan munkájukat, lelkiismeretes és figyelmes hozzáállásukat, amivel mindannyiunk tanulmányait segítették. Ezúton köszönjük nekik mindazt az erőfeszítést, kitartást és odaadást, amit értünk hoztak.”…Külön szeretnék köszönetet mondani Dr. Meszlényi Rózsa Rektor Asszonynak! Tisztelt Rektor Asszony, hálásan köszönjük azt a kedves, barátságos és közvetlen légkört, amelyet a Főiskola vezetőjeként biztosított számunkra. Szívből kívánjuk mindannyian, hogy a Főiskola épülése-szépülése tovább folytatódjék…”

Az ünnepségen Török Gusztáv Andor volt kalocsai polgármester és számos, a főiskola életében meghatározó személyiség Meszlényi Rózsától, érdemei méltatása mellett, ajándékot is átvehetett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK