2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

492. évforduló – A mohácsi csata hőseire emlékezett Kalocsa

2018. 08. 31., 16:05

Ahogyan minden évben, úgy az idén is népes emlékezőtábor gyűlt össze Kalocsán a Tomori Pált ábrázoló szobor körül, hogy a török ellen vívott mohácsi csata évfordulóján együtt hajtson főt az eseményt életre hívó érsekséggel.

Napra – sőt a történelmi leírások szerint közel órára pontosan – a mohácsi vész 492. évfordulóján mondott emlékezőbeszédet dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek augusztus 29-én, szerdán, majd helyezte el a városvezetés és civil tisztelgők társaságában a kegyelet koszorúit elődje szobrának lábánál. Ezután, ahogyan lenni szokott, a mohácsi csatára emlékezve Tomori érsek ünnepélyes emlékmiséjét mutatták be a Főszékesegyházban.

– A török elleni harcban csaknem 20 ezer magyar keresztény vitéz esett el – idézte fel az érsek-metropolita, hozzátéve, hogy reméli, az ötszáz éves centenárium alkalmából, nyolc év múlva az egész magyarság Kalocsával és Moháccsal együtt méltóképpen hajt majd főt a mohácsi vész áldozatai előtt.

Dr. Bábel Balázs szavai szerint egyházmegyénk számára különösen fontos évforduló ez, hiszen annak 52. püspöke volt a ferences rendi Tomori Pál, aki hadvezérként indult a csatamezőre II. Lajos királlyal együtt – a biztos pusztulásba.

– Talán egész Európa seregei is kevesek lettek volna a török invázióval szemben. Vallom Szekfű Gyulával [1883-1955, történész, publicista] azt, hogy ha nincs Mohács, nincs Trianon sem! Akkor szűnt meg valójában a nagy magyar királyság, és akkor lett az a terület, ahol mi most állunk, hadak pusztulásának a martaléka – így Bábel érsek.

– A keresztény templomokat lerombolták, és a félhold uralma végtelennek látszott. Ma valamiképpen hasonló veszélyben élünk, hiszen a kereszténység itt meggyengült, de van egy fundamentalista iszlám, ami hódító szándékkal igyekszik leigázni bennünket. Figyelmeztető számunkra a mohácsi csatának a tragédiája és azoknak a hősiessége, akik előtt most fejet hajtunk – hangzottak az érsek szavai, amelyek után koszorút helyezett el elődje szobránál.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK