2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A magyar kultúra napja – Kiállítás-megnyitóval és koncerttel ünnepelt Kalocsa

Illés György Cinó  |  2024. 01. 24., 08:34

Annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon zárta le a Himnusz tisztázatát, január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. A jeles nap alkalmából városunk hagyományai szerint a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) és annak szervezeti egységeként működő Tomori Pál Városi Könyvtár szervezte rendezvényekkel ünnepeltünk. A művelődési ház második emeleti folyosóin a Dunatáj Fotókör anyagából és kalocsai és környékbeli képzőművészeket tömörítő Kalocsai Kortárs Művészeti Klub alkotásaiból nyílt tárlat. A Kalocsa Kamarakórus férfikara közreműködésével zajlott megnyitó után egy emelettel lejjebb, a Kamarateremben a Simply the Brass Quintett adott koncertet.

Hétfőn délután fél ötkor a Kalocsa Kamarakórus férfikara a Himnusz eléneklésével nyitotta meg a magyar kultúra napjára szervezett, kiállítás-megnyitóval egybekötött városi ünnepséget, már ezzel is különleges hangulatot teremtve, hiszen Himnuszunk ritkán hangzik el négyszólamú férfikari előadásban. A kiállítás-megnyitó zárásaként pedig Bartók Béla Levél az otthoniakhoz című kórusművét adták elő.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: KALOhírek


A két énekes produkció közt előbb Csikós Marianna, a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Betlenné Dajkó Ágnes, a Liszt Ferenc AMI tanára és a Kalocsai Fúvószenekar vezetője osztotta meg ünnepi gondolatait a magyar kultúra napjáról, vallva az ünnephez való személyes kötődéséről is.

Az ünnep jelentőségének egyik fontos összetevője, hogy az évfordulóhoz kapcsolódó megemlékezések alkalmat adnak, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, hogy felmutassuk és továbbadjuk értékeinket – mondta Betlenné Dajkó Ágnes, aki beszédében „tortaszeletekre” bontotta a kultúrát, hogy rámutasson annak sokrétűségére és összetettségére.

Végül, méltatta a kalocsaiak lelkesedését, tehetségét és a civil szervezetek és pedagógusok munkáját, amivel hozzájárulnak városunk kultúrájának és művészeti életének gazdagságához és sokszínűségéhez a képző- és iparművészettől, népművészettől a komoly- és könnyűzenén, táncon, át a színművészetig és irodalomig, amire méltán lehetünk büszkék.

Ezt követően Kissné Szücs Anita illusztrátor, alkotó szólt a megjelentekhez, aki személyes emlékein keresztül mutatta be a magyar kultúrához fűződő viszonyát, de rámutatott az alkotás szerepére, céljára és a művészetek közösségépítő erejére is.

A tárlatmegnyitó után a Kalocsa Kamarakórus előadását követően a kultúrakedvelő közönség pezsgős koccintással és kötetlen eszmecserével egybekötve megtekinthették a második emeleti folyosó falain kiállított képeket, plasztikákat.

Este fél hatkor a Kamarateremben a Simply The Brass Quintett koncertjével folytatódott a magyar kultúra napja Kalocsán.
A közönség soraiban megjelenteket Fehérvári István köszöntötte, kiemelve: a legszebb dal a magyar Himnusz – ez egyben koncertjük nyitánya volt. A továbbiakban változatos repertoárral és nevüket meg nem hazudtolva hamisítatlan rezes hangzással örvendeztették meg a magyar kultúra napjára összegyűlteket.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK