2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Az Aradi vértanúk emlékezete – Megemlékezés és koszorúzás szomorkás időben

Illés György Cinó  |  2016. 10. 07., 17:21

Csütörtökön ötórai kezdettel a Negyvennyolcasok terén tartották a városi megemlékezést a 13 Aradi Vértanú emléknapján, kezdetben szemergő, majd egyre jobban rázendítő esőben. Beszédet Fekete Antal középiskolai intézményvezető mondott. A szavalatokkal kiegészült rövid megemlékezés után megkoszorúzták a Batthyány-szoborcsoportot.

Az ég is hullatta könnyeit a nemzeti gyásznapon, október 6-án délután öt órakor, amikor kezdetét vette a kalocsai önkormányzat hivatalos megemlékezése az 1848-49-es szabadságharcot követő embertelen és méltatlan megtorlások áldozatairól, kiemelten az Aradi Tizenháromról, akiket 167 éve e napon végeztek ki.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A megemlékezést hagyományainknak megfelelően a Himnusz és a Szózat közös eléneklése foglalta keretbe. A megjelenteket az önkormányzat nevében Markó Mónika köszöntötte, majd Lakatosné Jambrik Ibolya szavalta el Juhász Gyula Vértanúink című költeményét.

Emlékező beszédet Fekete Antal, a Baja Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézményvezetője mondott. A tizenhárom, e napon Aradon kivégzett szabadságharcos honvéd tábornok – elhalálozásuk sorrendjében, a golyó által kivégzett Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, a kötél által megölt Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és Vécsey Károly – mellett megemlékezett a velük egyidejűleg Budán megölt Batthyány Lajosról, valamint egy fél mondat erejéig a további három, más napon, de szintén Aradon mártírhalált halt magyar tábornokról is, majd beszéde zárásaként Garay János Vezérhang című verséből idézett.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban Váczi Attila tolmácsolta Somogyvári Gyula A díszmenet című költeményét, majd az egyre szaporábban hulló, apró szemű esőben Kalocsa Város Önkormányzata nevében Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester és Tóth-Kovács Ádám aljegyző helyezett el koszorút a mártír miniszterelnök Negyvennyolcasok terén található szobrának lábánál, a mártír miniszterelnök mellett az Aradi Vértanúkról is emlékezve.
Ezt követően pártok, társadalmi és hagyományőrző civilszervezetek és a városnak az esős idő miatt viszonylag kis létszámban megjelent polgárai hajtottak főt a mártírok előtt, elhelyezve a kegyelet virágait és mécseseit a szobor talapzatán.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK