2022. 09. 29. csütörtök
Mihály
: 411 Ft   : 430 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsaiak a székelyekért – Gyertyagyújtás a marosvásárhelyi mártírok emlékére

Illés György Cinó  |  2016. 03. 14., 14:41

A székelyek autonómiatörekvéseinek legmarkánsabb megnyilvánulása volt a múlt csütörtökön Marosvásárhelyen – és sok más helyszínen – a Székely Szabadság Napja alkalmából a Székely Nemzeti Tanács szervezésében tartott demonstráció, amelyen egyben az ott élő magyarság elleni jogsértések ellen is tiltakoztak, és a ’48 szellemiségéért küzdő, 1854-es székely vértanúk kivégzésére is megemlékeztek nemcsak a határon túli magyarok körében, de sokfelé – például Kalocsán – a határon innen is. Az itteni megmozdulást az ’56-os emlékparkban álló Wass Albert szobornál tartották.

Szabó Balázs önkormányzati képviselőnek a villámcsődület szervezői nevében küldött meghívóját mi is továbbítottuk olvasóink felé.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/KALOhírek

Akik elfogadták a meghívást, nemzeti összetartozásunk jele ként közösen elénekelték a Himnuszt Vesztergám Miklós tárogató kíséretével, majd Szabó Balázs rövid köszöntője Vesztergám Miklós röviden összefoglalta az összejövetel okát.

Az országos médiában is nagy visszhangja a volt a Romániához csatolt területek magyarságának autonómiatörekvéseit is megtestesítő Székely Szabadság Napjának, amelyen az 1854-ben kivégzett székely hazafiakról is megemlékeztek.
Az székely felkelés Kossuthtal is kapcsolatban álló résztvevői ’48-49-es szabadságharc szellemét igyekeztek föléleszteni, ami által a küszöbön álló március 15-ei ünnephez is kötődik a székelyek történetének e nevezetes eseménye. Egy árulás következtében a fölkelők közül öten 1854. március 10-én, Marosvásárhelyen szenvedtek vértanúságot, majd április 29-én további két társuk sorsa is a kivégzés általi halál lett. Marosvásárhelyen Gálffy Mihály, Horváth Károly, Török János, Udvarhelyszék, Háromszék, illetve Marosszék főparancsnokai, valamint Benedek Dániel és Bertalan László, a Várady-szabadcsapat katonái, később Sepsiszentgyörgyön pedig Bartalis Ferenc és Várady József esett a császári megtorlás áldozatául.

Az emlékezők a rendezvény végén az ő tiszteletükre gyújtottak mécseseket, miután – újfent tárogatókísérettel – elénekelték közösen a Szózatot, valamint a Székely Himnuszt.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/KALOhírek

Az alkalmat két szavalat tette ünnepélyesebbé. A rendezvény elején Váczi Attila mondott el egy hosszabb részletet Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című művéből, később Mészáros Loretta az Eperföldi Általános Iskola 4.a osztályos tanulója Kányádi Sándor Nyergestető című versét mondta el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 28., 20:23
Vállalkozásként üzletelt kábítószerrel – kristállyal – egy kalocsai család, amibe még a legfiatalabb családtagot, egy 13 éves lányt is bevontak. Az anyagra a bátyjai is rákaptak. A nyomozás során lőszer is előkerült. Még >>>
2022. 09. 28., 08:30
Feloldja a tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerdától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is, ezzel Magyarország teljes területén megszűnik a korlátozás. Még >>>
2022. 09. 28., 07:24
Ezekben a napokban a posta a kalocsai háztartásokba is kézbesíti a KSH, a borítékon „HIVATALOS ÉRTESÍTÉS” feliratú levelét. Még >>>
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés