2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megemlékezés az 1919-es vörös terror kalocsai áldozatairól

Megemlékezés az 1919-es vörös terror kalocsai áldozatairól
Illés György Cinó  |  2020. 06. 26., 15:29

Kalocsa Város Önkormányzata tegnap, június 25-én délután fél hat órai kezdettek tartott megemlékezést a ’19-es vörösterror kalocsai áldozatainak tiszteletére. Irodalmi felütést Reményik Sándor verse adott az alkalomnak, emlékező beszédet Marsovszky László mondott, majd Filvig Géza polgármesterrel és Simon Zoltán alpolgármesterrel közösen megkoszorúzták a Szent István király úton, a gyermekotthon falán található emléktáblát, a többi emlékező pedig a gyászt és ártatlanságot egyaránt jelképező fehér szegfűket kötöztek az akasztások során használt fákra.

A hagyományok jegyében a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, Markó Mónika konferansza mellett zajlott megemlékezésen előbb Kállai Sándor előadásában elhangzott Reményik SándorNyugodt vagyok című költeménye, majd Marsovszky László, Kalocsa Város Önkormányzatának bizottsági tagja mondott emlékező beszédét.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)


Marsovszky László fölidézte az addig hazánkban nem tapasztalt államforma, a tanácsköztársaság 101 évvel ezelőtt, 1919. március 21-én történt létrejöttét. A négy és fél hónapnyi, 133 „dicső napig” tartó diktatúra vezetője Kun Béla népbiztos volt,

A LEGISMERTEBB TERROR KÜLÖNÍTMÉNYEK VEZETŐI CSERNY JÓZSEF NÉPBIZTOS, SZAMUELY TIBOR NÉPBIZTOS, A LENIN-FIÚK VEZÉRE, VALAMINT KORVIN OTTÓ NÉPBIZTOS VOLT.

Az általuk néhány hónap alatt elvégzett pusztítást jellemezve Marsovszky elmondta:

MAGYARORSZÁGON KÖZEL HATSZÁZAN ADTÁK ÉLETÜKET A „PROLETÁR ÖKÖLÉRT.”

Az elkövetők jellemzéséhez Szamuely Tibor 1919. április 20-ai, győri beszédét idézte:

A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyeneknek bele kell harapni a torkába. A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különös áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér omoljon. A vértől nem kell félni. A vér: -acél, erősíti a szivet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, amely az igazi kommunvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell, az egész burzsoáziát.”

[A cikk a kép alatt folytatódik!]

Képgaléria megtekintése (30 db kép)


Elhangzott:

A LENIN-FIÚK KÜLÖNÖS FIGYELMET SZENTELTEK KALOCSÁNAK, AZ ÉRSEKI VÁROSNAK, A KERESZTÉNY ÉRSEKE MIATT.

Betörtek a kastélyba, az akkori érseket, Váradi Lipót Árpádot aljas gúnyolások közepette kínozták meg.
Azokat, akikről úgy vélték, hogy az új rend, a Tanácsköztársaság ellenségei, kegyetlenül felakasztották, vagy főbe lőtték.

Június 24-én Kalocsán kivégezték

 • Horváth Lajos joghallgatót, élt 21 évet
 • Vargacz Gergely halomi földbirtokost, élt 42 évet
 • Bernáth Ferenc napszámost, élt 32 évet
 • Varajti József földművest, élt 17 évet
 • Romsics János földművest, élt 40 évet
 • Berta Antal bérest, élt 44 évet
 • Berta Somogyi János napszámost, élt 44 évet
 • Császár István szolgabírót, élt 32 évet
 • Csiszár Jenő tanítót, élt 20 évet
 • Gallina Zoltán érseki uradalmi intézőt, élt 43 évet
 • Kovács Gergely napszámost, élt 50 évet
 • Mészáros Ignác tanítóképzői tanárt, élt 30 évet
 • Ribári József földművest, élt 45 évet
 • Kálmán József fakereskedőt, élt 40 évet


Nem lévén több kivégzésre alkalmas fa, június 25-én a városi törvényszék udvarán lőtték főbe

 • Szabadi István napszámost, élt 37 évet
 • Horváth Gyula zenészt, élt 32 évet
 • Rigó Ferenc napszámost, élt 17 évet
 • Lesnyik István borbélyt élt 26 évet


Ugyanezen a napon akasztással végezték ki

 • Kővágó Sándor gépésszel, élt 27 évet
 • Musza József cipésszel, élt 43 évet.


AZ A TÉNY, HOGY ITT ÉVRŐL ÉVRE MEGEMLÉKEZÜNK A KALOCSÁN KIVÉGZETTEKRŐL, AZT JELENTI, HOGY ÁLDOZATUK NEM VOLT HIÁBAVALÓ

- mondta Marsovszky László, hozzátéve:

Bár életüket a véreskezű terrorhatalom elvette, az utókor emlékezete intő történelmi példaként állítja elénk vértanúságukat. Intő példaként, amelyet a felnövekvő nemzedékekkel kell megismertetni, hogy soha ne történhessen meg ilyen gaztett.” A szónok főhajtására bíztatott a vörösterror mártírjai előtt, akiknek

CSAK AZÉRT KELLETT KESERVES KÍNHALÁLT SZENVEDNIÜK, MERT BECSÜLETES ÉS SZORGALMAS MUNKÁVAL TÖBBRE VITTÉK, MINT A RÉSZEGES, MUNKAKERÜLŐ, LUMPEN, MÁSOKON ÉLŐSKÖDŐ EMBERTÁRSAIK.

Azt a tényt, hogy hogy 30 évvel a rendszerváltás és – amint fogalmazott – 10 évvel a valódi és igaz rendszerváltás után

E BECSTELEN GAZTETTET ELKÖVETŐK NEVEIT MÉG MINDIG, TÖBB HAZÁNKBAN TALÁLHATÓ TELEPÜLÉS UTCÁI ÉS TEREI ŐRZIK,

Amint Marsovszky felháborítónak és érthetetlennek nevezte, azonban kijelentette:

Halottaink emléke a nemzet mártírjainak dicsőséges sorában örökké élni fog. Isten áldja a vértanúinkat!

– zárta beszédét Marsovszky László.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)


A megemlékezés következő részeként az 1919-es vörös terror kalocsai áldozatainak tiszteletére Kalocsa Város Önkormányzata nevében koszorút helyezett el dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere, Simon Zoltán, Kalocsa város alpolgármestere, valamint Marsovszky László önkormányzati bizottsági tag.

Végül városunk hagyományai szerint az egybegyűltek gyászszalagos fehér szegfűket kötöztek föl a kivégzőeszközként használt fák derekára mártírok tiszteletre, majd a megemlékezés zárásaképpen közösen elénekelték a Szózatot.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.
2021-11-22 20:30:56
A hatályos megállapodás szerint addigra kétirányú forgalmú utat kell kialakítani a korábbi nyomvonalán, súly- és sebességkorlátozással. Most újabb kéréssel fordult az önkormányzathoz a kivitelező érsekség, a szokott módon kész tények elé állítva a testületet, de a grémium ezúttal nem engedett. Közben újra szóba került az út kiváltásának lehetősége. Röpke néhány év alatt megvalósulhat...

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>
2021. 11. 25., 13:46
Így vették birtokukba a gyerekek a kalocsai koripályát - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei