2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Faragó ’Susu’ László: „Az én hitvallásom a gyerekközpontúság, mindent megtenni azért, hogy a gyerekek fejlődését biztosítsuk” – Interjú

Illés György Cinó  |  2024. 02. 10., 14:26

Faragó Lászlóval, a Méhecskék SE elnökével, vezető edzőjével a Kalocsa TV készített interjút, annak kapcsán, hogy az önkormányzat spotbizottságának döntése nyomán ’Az Év Edzője’ sportdíj rangos városi elismerését ő vehette át az idei sportbálon. Az interjúban szólt egyesületük jubileumáról, negyedszázados múltjukról, fejlődésükről, mai mindennapjairól, az előző esztendő eredményeiről és az idei év reményeiről.

Faragó László a díjat a sportbálon, Városi Sportcsarnokban múlt szombaton este vette át dr. Filvig Géza polgármestertől, Simon Zoltán alpolgármestertől, valamint a sportbizottság elnökétől, Schmidt Rajmund önkormányzati képviselőtől.
Később a televízió stúdiójában Kiss Dániel készített vele interjút.

Nagyon jól esett, nagyon jó érzés töltött el, hogy a város közvéleménye úgy gondolta, hogy megérdemlek egy ilyen kitüntetést. Úgy gondolom, hogy ez a mostani díj a 25 éves munkának az elismerése, és ahogy a vándorkupát a kezembe vettem és átnéztem, egy elég illusztris társaságba kerültem ott, végigolvasva a neveket, akik fent vannak ezen a kupán, tehát ez egy hatalmas megtiszteltetés.– mondta a Méhecskék SE vezető edzője, majd a focihoz és az egyesülethez fűződő örök szerelemről mesélt.

Családi örökség: a foci

Nálunk ez családi hagyomány volt. Apám is komoly labdarúgója volt a városnak, de a családban többen is, a nagybátyám is, keresztanyámnak a férje is oszlopos tagjai voltak a Kalocsai labdarúgásnak. Mi gyerekkorunk óta minden vasárnap kint voltunk különböző, éppen minek hívták, felnőtt csapatok meccsein, és általános iskolás koromban már önállóan is csapatot állítottunk össze. Aztán középiskolás korban már válogatott csapatot is összeállítottunk, az összes füzet hátulján különböző válogatott csapatok névsora volt, hogy mi hogy raknánk össze, és hogy kéne, hogy nyerjünk különböző versenyeken.– emlékezett vissza a labdarúgáshoz való vonzalmának korai mozgatórugóira az év edzője cím új keletű birtokosa, aki edzői pályája kezdeteiről így mesélt:

A Méhecskék „kikelése”

– Úgy kezdődött, hogy csináltam a kalocsai műsorfüzetet, és az akkori KSE-hez, Kőszegi Fricihez jártam mindig sportműsorért. Találtam az asztalán egy fölhívást, hogy a TF-en edzői képzést hirdettek. kértem tőle egy jelentkezési lapot, jelentkeztem, és elvégeztem a TF-en ezt a szakot. Már akkor kacérkodtam vele, hogy kéne valamit a kalocsai labdarúgással kezdeni, és akkor, a TF után kezdtem el a Méhecskéket szervezni.

Első héten, mindjárt ahogy meghirdettem, harminc-egypár gyerek jött, és pár héten belül negyven fölötti gyereklétszámmal kellett az eperföldi sportcsarnokban foglalkozást tartanom. Hát, nem volt egyszerű: az óvodástól a nyolcadikosok mindenféle korosztály jelen volt. Hál’Isten volt 1-2 szülő, akit be tudtam vonni segítségnek, és így, három részre osztva a társaságot, lehetett foglalkozást tartani.Az edzői vonalon is folyt a „csapatépítés”

Aztán szép lassan csatlakoztak hozzám a kollegák, akik nagy része ma is megvan, és amellett, hogy 25 éve működünk és rengeteg gyerekkel tudtunk foglalkozni, a legnagyobb eredménynek tartom, hogy nagyon jó szándékú kollegákat sikerült találnom, és azóta is szinte mindnyájan itt dolgoznak mellettem, a Méhecskéknél.Hamarosan jöttek is az eredmények. De a legfontosabb visszajelzésként Faragó mester nem a csapatok góljait és győzelmeit emelte ki leginkább, hanem azt, hogy hogyan állják meg a helyüket neveltjeik, miután kiöregednek a „Méhecske-kaptárból”.

TÖBB MINT 50 GYEREKÜNK KERÜLT NB1-ES KLUBHOZ, HÚSZON TÚL VAN, DE LEHET, HOGY MOSTMÁR HARMINC AZ AKADÉMIÁKRA, TEHÁT VANNAK KIEMELKEDŐ TEHETSÉGEINK.

A 2024-es év meghatározó pillanatai

A kiemelkedő mérföldkő minden évben az, hogy meg tudunk újulni. Szeptemberben mindig kicsit félelemmel kezdünk, hogy hány gyerek jön vissza a nyár után, tudjuk-e ugyan azt a létszámot produkálni, de ezt a 25 év mindig hozta, mindig van elég gyerekünk, és ez azt mutatja, hogy van érdeklődés, és fontos része a városnak e tevékenység.


Ha nagyon ki kéne emelnünk dolgokat, a saját részemről az, hogy eljuthattam odáig, hogy a korosztályos nemzeti válogatottat dirigálhattam valamilyen szinten Tiszaújvárosban, egy edzőtábor keretében. Ez egy elég komoly állomása volt a pályafutásomnak, sikerült végigjárnom Európa szinte összes nagy klubját és mindenhol be tudtam lesni egy kicsit a szakmába, tanulni belőle.Az edző a mostani sikerek dicsőségét megosztotta a gyerekeket támogató családokkal is:

– A szülőknek rengeteg köszönettel tartozunk, mert azért ez lemondással jár, hozni-vinni a gyereket, némi anyagi háttere is van, a cipőket, egyebeket az egyesület nem tudja megvenni. Próbálunk pályázatokon, innen-onnan minden segítséget megadni az utazáshoz, és más költségekhez, hogy a szülőknek minél kevesebbet kelljen erre áldozni, de azért ennek ellenére valamennyi anyagi vonzata csak van - ismerte el Faragó László, de azért nem csak dicséret járt nekik…:

Sokszor jó volna, hogyha a szülők messzebb lennének egy kicsit a pályától, mert vannak olyanok, akik próbálnak beleszólni, de ez kezelhető.– mondta az edző, de hamarosan kiderült, hogy a fiatalokkal ennél is nagyobb a baj:

– A gyerekek hozzáállása nagyon sokat változott sajnos. Régebben elhivatottabbak voltak. A mai gyerekek már úgy vannak, hogy szeretnek focizni, el is járnak, de ha egy kicsi kihívás elé kerülnek, akkor nagyon hamar föladják, ez a tapasztalat. És ez nekünk, szülőknek a sara, mert én is így csináltam az én gyerekeimmel, tudom, hogy mindenki így van a gyerekeivel, hogy neked nincs más dolgod, csak tanuljál, és mi majd megoldunk mindent helyetted. Hát, ez nem biztos, hogy jó dolog. Szerintem ezt elhibáztuk, és ezt vissza kéne csinálni. Ehhez még hozzájött az, hogy sokkal nagyobb lehetőségei vannak a gyerekeknek ma, mint 10-20-30 évvel ezelőtt, akár csak az elektronikus eszközöket nézem, akár a városi kínálatot.

Sportbál – nagy találkozások

Nagyon szeretem a sportbált. Mi elkezdünk óvodás korban foglalkozni a gyerekekkel, de nem biztos, hogy mindenki labdarúgó lesz, más sportágakban is kipróbálják magukat. Amikor leülünk a kollegákkal a sportbálban, és elkezdik osztani a díjakat, akkor szólítják az egyéb sportágakban díjazott gyerekeket akkor látjuk, hogy ez is, az is, amaz is Méhecskés volt.Köszönet a városnak, hogy ennyi díjat ki tudtak osztani, de így sem kap mindenki, aki megérdemelné, és talán az összes megérdemelné. Fontos, hogy a gyerekek kimehetnek, átveszik a díjakat, készül róluk egy fotó, belekerülnek az újságba, fölkerülnek a közösségi médiába.


’Ars poetica’

Az én hitvallásom a gyerekközpontúság. Mi a gyerekekért vagyunk, megpróbálunk mindent megtenni azért, hogy a gyerekek fejlődését biztosítsuk.– A labdarúgás oktatása semmivel sem kevesebb, mint a matematika, történelem vagy bárminek az oktatása, tehát fölkészületlenül ezt nem lehet csinálni. Ezt csak úgy lehet csinálni, hogy az ember erre rákészül minden nap. Van egy szakmai rendszerünk, amiben a kollegák dolgoznak, edzésvázlatokat készítenek, minden edzésre fölkészülnek, és én ezt el is várom.

Azt mondtam a kollegáknak, hogy felejtsük el azt a jó magyar mondást, hogyha fizetgetnek, akkor dolgozgatunk!Nem tudunk horribilis pénzeket fizetni az edzői munkáért, de azt mondom, hogy ha tudod, hogy ennyi pénzed van, ezért elvállaltad, akkor azért a maximumot kell nyújtanod. És amit mondtam, nagyon jó kollegákat találtam, és a hitvallást el is fogadják, és tényleg megpróbálják a maximumot nyújtani a pálya szélén.

Évértékelő

A 2023-as év értékelése során első helyen az utánpótlás folytonosságát emelte ki a Méhecskék elnöke:

– A fő célom mindig az, hogy meglegyen az a létszám, ami mindig szokott lenni. Minden lehetőséget megadtuk a gyerekeknek ahhoz, hogy versenyezni tudjanak, ott kipróbálhassák magukat, és kiteljesedhessen a szakmai munka. Az elmúlt évben is akárhol elindultunk, szinte mindenhol a maximális eredményt értük el. Ez azt jelenti, hogy minden csapatunk dobogóra került, jó néhány első helyezettünk volt, és az ifi csapatunk ugyan nem lett első helyezett, de úgy dobogóra kerülni, hogy kétszer kellett újraszerveznünk az egész társaságot, és jóval fiatalabbak vagyunk az egész mezőnynél, úgy gondolom, nagy dolog. Ezt szeretnénk tartani 2024-ben is.

Mit hoz 2024?

Az idei esélyeket is latolgatta Faragó mester. A tervek nagyra törőek: a 25 év emlékére mindenhol elsőnek lenni. De az is elégedettségre adhat okot, ha legalább a tavalyi évet meg fogják tudni ismételni.

– Akik bajnokságban szerepelnek, az U19, U16, U14, U13, azokat én mindegyiket a dobogó első helyére várom. Ez megint az U19-nek lesz komoly kihívás. Úgy gondolom, hogy a többiek talán fogják tudni ezt hozni.

Most jó néhány futsal bajnokságra is beneveztünk. Az elsőt már meg is nyertük, az U15-ös csapatunk begyűjtötte a bajnoki címet. A hétvégén valószínűleg az U19-es csapatunk is be fogja gyűjteni.”Az U17-es lányaink is szerepelnek a futsal sorozatban, ám náluk gond lesz az első hellyel, mert az utolsó fordulón valószínűleg nem tudnak kiállni, mivel akkor már nagypályás bajnoki meccsük van.

Kértem a szövetséget, hogy valahogy próbálja módosítani az időpontot, mert ha nem, akkor sajnos nem tudunk kiállni. Ebből kifolyólag lehet, hogy elúszik az első hely, de nálam akkor is elsők lesznek a lányok, mert én úgy gondolom, hogy ha elmentek volna, akkor simán megnyerték volna azt a bajnokságot.Illusztris vendéggel jubilál a Méhecskék SE

25 évesek vagyunk, ennek tiszteletére szeretnék egy kicsit nagyobb szabású rendezvényt, egy városi sportnapot tartani.Ezt a jelenlegi elképzelés szerint június elsején, szombaton tartanák, de az időpontot még több más eseménnyel, a bajnokságok programjaival egyeztetni kell.

– Délelőtt volna a Szusza Kupa a gyerekekkel, délután pedig a családoknak, szülőknek egy sportos családi napot tartunk. Lehet majd ott kint főzni, megebédelni, és délután akár kispályás focit, vagy bármi más programot rendeznénk. Egyelőre abban maradtuk az önkormányzattal, hogy ezt még átbeszéljük, és kitaláljuk, honnan lehet rá találni forrást és embereket, akik kivitelezik – fedte föl a terveit Faragó László.

A várt résztvevőkről, köztük egy nagy durranásról elmondta:

Bár mindig nagy csapatok jönnek, de mivel Pista bácsi nagy Fradi drukker volt, most a Fraditól van egy ígéretem, hogy legalább egy Fradi-csapat fog szerepelni a tornán. Én szeretném, ha akár több is jönne.– mondta, hozzátéve: a távolság és a szervezés kérdései miatt ez mindig nehéz eset, de reményét fejezte ki, hogy sikerül ezt megvalósítani, és egy jó hangulatú és valóban színvonalas, nagyszabású tornát tudnak tartani.

A KalocsaTV gratulációját megköszönte a kollegái nevében is, megosztva velük az érdemet:

Az, hogy a Méhecskék ennyi díjat kaphattak, és én eljuthattam odáig, hogy megkapjam ezt a kiválló kitüntetést, ez nagyban köszönhető a kollegáimnak. Bármelyikük megkaphatta volna, és remélem, hogy előbb-utóbb néha gondolnak majd a Méhecskés edzőkre is, és időnként megkap egy-egy kollegám is valamiféle sporttal kapcsolatos elismerést.A teljes interjút nézzék meg itt:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK