2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Élményekben gazdag Falunapot - II. Brána Fesztivált tartottak Miskén

Zsiga Ferenc  |  2022. 08. 01., 14:28

Miske Község Önkormányzata július 30-án, szombaton kellemes időjárás mellett tartotta legnagyobb közösségi rendezvényét, a Falunap- II. Brána Fesztivált. A százakat vonzó, a nagykoncert idején ezer főnél is nagyobb létszámú eseménynek ezúttal is a jó infrastrukturális és pakolási adottságokkal rendelkező sportpálya adott helyet.

A nap nyitányaként 10 órától ugrálóvár és arcfestés várta a legkisebbeket. A Falunapot 14 órakor a nagyszínpaddal szemben felállított rendezvénysátorban dr. Serföző Csaba polgármester nyitotta meg, köszöntve a megjelenteket, majd Bárány Éva önkormányzati képviselő, a Brána Fesztivál ötletgazdája ismertette azokat a hagyományos miskei ételeket, amelyek kiállításra, bemutatásra kerültek.

Az érdeklődők helyszínen vásárolt kóstolójegy birtokában ízlelhették meg az elkészített hagyományos, többségében szlovák ételeket. A kóstoló jegyekből befolyt összeget a szlovák tájház belső helyiségeinek felújítására fordítják.

A jelenlévők a helyszínen az egyes ételek ételkészítésének fortélyait is megismerhették, elkészítésükhöz Jagicza Istvánné adott tanácsokat, aki a helyszínen a Brána (fonott sóskalács) készítés menetét is bemutatta, melynek eredményeként a látvány kemencében kisült a finom, sós, fonott kelt tészta.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Bránát a miskeiek saját ételüknek tekintik, amelyet régen a házasságkötéskor a lakodalmi sátor bejárata fölé kötöttek, ezzel szimbolizálva az ifjú pár összefonódását. Kevesen ismerik ennek a kelt tésztának a receptjét, ezért szeretnék a miskeiek az utókor számára megőrizni."– mondta Jagicza Istvánné.

Ezzel párhuzamosan 15 órától a színpadon a Csurgó zenekar lélekmelengető műsorával szórakoztatta a gyermekeket.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A rendezvény a pörköltfőző verseny eredményhirdetésével folytatódott, majd a Falunap hivatalos megnyitója 17:15-kor Miske község polgármestere köszöntőbeszédével kezdődött. Dr. Serfőző Csaba egyebek mellett méltatta azt a példás összefogást, amely az önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzatok és a lakosság között folyamatosan erősödik.

Dr. Serfőző Csaba külön is megköszönte azt a nagyrendezvény megtartásához nyújtott sok támogatást, amely a helyi vállalkozásoktól és magánszemélyektől érkezett.

A nyitóbeszéd végén dr. Seföző Csaba színpadra szólította azokat a miskei fiatalokat, akik 2022-ben Miske hírnevét vitték a nagyvilágba, és akikre méltán büszkék lehetnek a miskeiek.

Az Országos Magyar Horgászbajnokság U15-ös korcsoportjának első három fordulójában a Miskei Sporthorgász Egyesület színeiben Tar Petra 1.;Friedrich Gábor 2. helyezést ért el.

A Magyarság KicsiNagykövete versenyben Tóth Emma és Serföző Sára, a miskei Tóth Menyhért Általános Iskola tanulói a megyei döntőbe jutottak, Serföző Sára Bács-Kiskun megye KicsiNagykövet agrár attaséjaként a 76 fős országos döntőben képviseli Miskét és a Kalocsai Járást, 3 további társával együtt.
A sikeres miskei fiatalok részére Hányik Péter alpolgármester nyújtotta át az önkormányzat ajándékát.

17:30 órától a Miske-Drágszél Rozmaring Hagyományőrző Együttes és a fajszi Szilas Hagyományőrző Néptánc Egyesület fellépése aratott osztatlan sikert az akkor már mind népesebb számú közönség soraiban, akiknek egy része már Tarnai Kiss László nótaénekes színvonalas előadására érkezett.


A nótaműsor végén már több mint ezerfős, távolabbi településekről is érkező közönség 20 órától Janicsák Veca fergeteges műsorát élvezhette.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A koncertet követően, 21:30-tól 10 percen keresztül látványelemekben is gazdag tűzijáték borította be a miskei égboltot, a sportpálya felett. Az akkor még mindig kitartó közönség nagyobbik részét 22 órától a VERACRUZ Együttes szórakoztatta, a táncolni vágyók legnagyobb örömére.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK