2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

„Négykézláb” Máramaroson – Kalocsai apróságok nemzetközi sikere

2017. 05. 19., 09:14

A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület „Négykézláb” csoportja május második hetében utazott mestereivel Máramarosszigetre Romániába. A fiatalok egy nemzetközi gyermek-néptáncfesztiválon vettek részt, amely egyben tudáspróba is volt, hiszen szakmai zsűri értékelte fellépésüket.

Dudás Szilvia felkészítő- és kísérő tánctanártól megtudtuk, hogy a rangos eseményre meghívásos alapon lehetett bekerülni, a kalocsai csoport számára még a tél folyamán érkezett a felkeresés, hogy szívesen látnák őket a fesztiválon.

– Rajtunk kívül voltak még ukránok, szerbek és rengeteg román csoport – írta le a nemzetközi fesztivál mezőnyét a tánctanár-koreográfus, hangsúlyozva, hogy az esemény amellett, hogy remek határon túli bemutatkozási lehetőséget jelentetett számunkra, nem volt tét nélküli.


Forrás: Dudás Szilvia / Facebook

– Ennek a csoportnak ez volt az első külföldi szereplése, amely egyben verseny is volt. Attól függetlenül, hogy a Négykézláb csoportunknak első, második, és harmadik osztályos gyermekek alkotják, gyönyörűen és nagyon természetesen táncoltak. Ezzel érdemelték ki a kategóriájuk legjobbjának járó első helyezést – emlékszik vissza Dudás Szilvia.

A tanárnő azt is elmondta, hogy a tanév folyamán mezőföldi táncokat gyakoroltak a gyerekekkel, az elmaradhatatlan kalocsai anyag mellett – ezen tájegységek lépései alkották tehát műsoruk gerincét is.


Forrás: Dudás Szilvia / Facebook

– A versenyprogramban mezőföldit táncoltunk, míg a felvonuláson kalocsai viseletben, kalocsai táncokkal vettünk részt. Ezeket együttesen értékelte a zsűri, mivel viszont több mint harminc csoport vett részt a fesztiválom, szóbeli indoklást nem kapott egyetlen csapat sem. Ez már csak abból fakadóan is nehézkes lett volna, hogy több országból, több nyelvet beszélő csoportok alkották a mezőnyt – meséli Dudás Szilvia.

Egy előzetesen kézhez kapott bírálólapon történt a minősítés, amelynek szempontrendszerében a folklorisztikai hitelesség mellett ott volt az előadásmód, az ének, a tánctudás, valamint a színpadi produkció, mint kerek egész.

Dudás Szilvia elárulta, hogy május 27-én akár személyesen is megnézheti a Négykézláb csoport díjnyertes műsorát iskolájuk évzáró műsorán, amelyet az érsekkerti szabadtéri színpadon tartanak. Ezután a Folklórfesztiválon köszönnek majd vissza a deszkákról az ifjú táncoslábú tehetségek, akik augusztusban közös táborozásra is készülnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK