2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Négykézláb” Máramaroson – Kalocsai apróságok nemzetközi sikere

2017. 05. 19., 09:14

A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület „Négykézláb” csoportja május második hetében utazott mestereivel Máramarosszigetre Romániába. A fiatalok egy nemzetközi gyermek-néptáncfesztiválon vettek részt, amely egyben tudáspróba is volt, hiszen szakmai zsűri értékelte fellépésüket.

Dudás Szilvia felkészítő- és kísérő tánctanártól megtudtuk, hogy a rangos eseményre meghívásos alapon lehetett bekerülni, a kalocsai csoport számára még a tél folyamán érkezett a felkeresés, hogy szívesen látnák őket a fesztiválon.

– Rajtunk kívül voltak még ukránok, szerbek és rengeteg román csoport – írta le a nemzetközi fesztivál mezőnyét a tánctanár-koreográfus, hangsúlyozva, hogy az esemény amellett, hogy remek határon túli bemutatkozási lehetőséget jelentetett számunkra, nem volt tét nélküli.


Forrás: Dudás Szilvia / Facebook

– Ennek a csoportnak ez volt az első külföldi szereplése, amely egyben verseny is volt. Attól függetlenül, hogy a Négykézláb csoportunknak első, második, és harmadik osztályos gyermekek alkotják, gyönyörűen és nagyon természetesen táncoltak. Ezzel érdemelték ki a kategóriájuk legjobbjának járó első helyezést – emlékszik vissza Dudás Szilvia.

A tanárnő azt is elmondta, hogy a tanév folyamán mezőföldi táncokat gyakoroltak a gyerekekkel, az elmaradhatatlan kalocsai anyag mellett – ezen tájegységek lépései alkották tehát műsoruk gerincét is.


Forrás: Dudás Szilvia / Facebook

– A versenyprogramban mezőföldit táncoltunk, míg a felvonuláson kalocsai viseletben, kalocsai táncokkal vettünk részt. Ezeket együttesen értékelte a zsűri, mivel viszont több mint harminc csoport vett részt a fesztiválom, szóbeli indoklást nem kapott egyetlen csapat sem. Ez már csak abból fakadóan is nehézkes lett volna, hogy több országból, több nyelvet beszélő csoportok alkották a mezőnyt – meséli Dudás Szilvia.

Egy előzetesen kézhez kapott bírálólapon történt a minősítés, amelynek szempontrendszerében a folklorisztikai hitelesség mellett ott volt az előadásmód, az ének, a tánctudás, valamint a színpadi produkció, mint kerek egész.

Dudás Szilvia elárulta, hogy május 27-én akár személyesen is megnézheti a Négykézláb csoport díjnyertes műsorát iskolájuk évzáró műsorán, amelyet az érsekkerti szabadtéri színpadon tartanak. Ezután a Folklórfesztiválon köszönnek majd vissza a deszkákról az ifjú táncoslábú tehetségek, akik augusztusban közös táborozásra is készülnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK