2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nemzetközi fesztiválon a Piros Rózsa

2016. 09. 01., 07:59

Az elmúlt héten a Szabadkán megrendezett, 15. Interetno nemzetközi fesztiválon vendégszerepelt az idén kiválóra minősült kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes és a Hagyományőrző Egyesület kisebb csoportja.

Mint megtudtuk, a nagy múltú tánccsoportot Kalocsa Városa kérte fel, hogy képviselje élő néphagyományainkat, és egyetlen hazai vendégként Magyarországot is a rangos kulturális eseményen. A „piros rózsások” ennek örömmel tettek eleget, és ha a múlt heti fesztiválon egy hétig nem is tudtak ott maradni, a nyitónapon és másnap büszkén mutatták meg, „hogy járjuk mi” a világ számos pontjáról érkezett fellépő között, az ugyancsak népes vendégseregnek.

Nem úgy az oldalukon érkező helyi Hagyományőrző Egyesület kézművesei, akik a program minden napján hirdették a hungarikummá vált kalocsai népművészeti ágakat, ámuló tekinteteket vonzva a színpompás textíliákra és pingált felületekre, dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva vezetésével.
- A helyi, szabadkai és a szerb csoportok képviselték a házigazdákat. Mellettük olyan egzotikus csapatokkal osztozhattunk a színpadon, mint az Argentínából, Costa Ricáról, Uruguayról, vagy Észak-Ciprusból érkezettek. Sajnos a fesztivál első napján az időjárás kissé átrajzolta a programot, így akkor egy párral táncoltunk, de másnap az egész csoporttal felléphettünk. Kétezer ember között vonultunk be, aztán kezdődtek a műsorok – idézte fel a történéseket Sánta Eliza, az együttes elnökhelyettese.
- Illés Zoltán és Koszta Kriszta „Hordósirató” koreográfiáját táncoltuk el, amelyet sok humorral és játékkal színeztek a készítők. Amellett, hogy mi magunk is imádjuk, szemmel láthatóan a közönség is nagyon élvezte és értékelte a produkciót – mesélte fogadtatásukról Sánta Eliza, hozzátéve, hogy a fesztiválszervezőket egy előre összeállított kalocsai ajándékcsomaggal lepték meg, amelyet örömmel vettek át.

A Piros Rózsa Táncegyüttes helyettes elnöke előrevetítette, hogy mindössze néhány napot hagytak maguknak a szabadkai út kipihenésére, hiszen e hétvégén, szombaton már a ludasszállási, jubileumi vadászati évadnyitón közreműködnek és természetesen a kalocsai Paprikafesztivál folklórbemutatójából sem fognak hiányozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei