2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Aratóbál Kalocsán, Péter-Pál napján – Ünnepeljük a TDM-mel a gabonák érését, táncházzal, muzsikaszóval és bemutatókkal!

Helyszín: Hagyományok Háza, Érsekkert, Kalocsa
Dátum: 2018. június 29., péntek 15:00
Aratóbál Kalocsán, Péter-Pál napján – Ünnepeljük a TDM-mel a gabonák érését, táncházzal, muzsikaszóval és bemutatókkal!

A hétvége ismét bővelkedik különleges programokban. A kalocsai TDM szervezésében ezúttal aratóbállal, annak keretében a hagyományokra, népszokásokra épülő táncházzal színesítik a városi rendezvények palettáját.

Június 29-én ismét pöröghetnek a szoknyák és kopoghatnak a táncoscipők, hiszen a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében egy különleges hangulatú, táncházzal egybekötött aratóbálra invitálják a nagyérdeműt.

Az Érsekkertben a Hagyományok Háza szolgál majd helyszínéül a szóban forgó rendezvénynek, amely a TDM februárban indított háromállomásos programsorozatát hivatott lezárni.
A táncházakat minden alkalommal a népi hagyományokhoz és régi szokásokhoz kapcsolták. Először a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület disznótoros programja kapcsán invitálták az érdeklődőket egy különleges hangulatú táncházba az Ifjúsági Házba. Második felvonásként a Viski Károly múzeum „Múzeumok Éjszakája 2018” programsorozatán az éjféli tűzgyújtást követően rophatta a nagyérdemű, a Szent Iván – Éji táncházban a Piros Rózsa Táncegyüttes táncosaival a Viski Károly Múzeum udvarán Pogrányi Miklós és zenekara muzsikájára.

A SZOMBATI ARATÓBÁL ÉS TÁNCHÁZ ESEMÉNYSORA SEM KEVÉSBÉ CSÁBÍTÓ.

Ez alkalommal a Kalocsai Hagyományőrző Egyesülethez került a helyszín, a Hagyományok Házában, illetve az Érsekkert fogadóépülete előtti téren lesz a mulatság.
A táncmulatság előtt olyan hiteles adatközlők, akik részt vettek egykor aratásokon, felidézik majd a munkához kapcsolódó hagyományokat, mesélnek az aratási szokásokról, de megismerkedhetünk annak eszközeivel, sőt a „kötélhányás” fortélyaiba is bepillantást nyerhetünk a helyszínen.

A népszokások bemutatásával délután öt órától találkozhatnak a vendégek, a kopogós cipők, pergő szoknyák – azaz a táncház – ideje este hét órától következik majd.

A TALPALÁVALÓRÓL WOLFART LÁSZLÓ ÉS ZENEKARA GONDOSKODIK.

Az EMMI által létrehozott Csoóri Sándor Alap 2017-es életre hívásával számos néptáncos és más népi hagyományokat ápoló egyesület, tánccsoport és szervezet részesült támogatásban, így a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. is sikeresen pályázott arra, hogy a kalocsai néptáncosok és népzenészek közreműködésével segíthessenek feleleveníteni a táncházas hagyományokat.

A táncház egyfajta szórakozási lehetőség, így hát mindazoknak, akik táncolnak, vagy egykoron táncoltak, legyenek akár kicsik vagy nagyok, fiatalok vagy idősebbek, ott a helyük! De akik sohasem táncoltak, de szeretik a népzenét és a népi hagyományokat, éppúgy megtalálják majd a helyüket a TDM e hét pénteki rendezvényén a Hagyományok Házában!

A VÁRHATÓAN KELLEMESEN HŰVÖS ESTE ÉPP IDEÁLISNAK ÍGÉRKEZIK A MULATSÁGHOZ, AMELYRE MINDENKIT SZERETETTEL VÁRNAK A SZERVEZŐK!

Az Aratóbál-Táncház az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alapja és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósulhat meg.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés