2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Aratóbál Kalocsán, Péter-Pál napján – Ünnepeljük a TDM-mel a gabonák érését, táncházzal, muzsikaszóval és bemutatókkal!

Helyszín: Hagyományok Háza, Érsekkert, Kalocsa
Dátum: 2018. június 29., péntek 15:00
Aratóbál Kalocsán, Péter-Pál napján – Ünnepeljük a TDM-mel a gabonák érését, táncházzal, muzsikaszóval és bemutatókkal!

A hétvége ismét bővelkedik különleges programokban. A kalocsai TDM szervezésében ezúttal aratóbállal, annak keretében a hagyományokra, népszokásokra épülő táncházzal színesítik a városi rendezvények palettáját.

Június 29-én ismét pöröghetnek a szoknyák és kopoghatnak a táncoscipők, hiszen a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében egy különleges hangulatú, táncházzal egybekötött aratóbálra invitálják a nagyérdeműt.

Az Érsekkertben a Hagyományok Háza szolgál majd helyszínéül a szóban forgó rendezvénynek, amely a TDM februárban indított háromállomásos programsorozatát hivatott lezárni.
A táncházakat minden alkalommal a népi hagyományokhoz és régi szokásokhoz kapcsolták. Először a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület disznótoros programja kapcsán invitálták az érdeklődőket egy különleges hangulatú táncházba az Ifjúsági Házba. Második felvonásként a Viski Károly múzeum „Múzeumok Éjszakája 2018” programsorozatán az éjféli tűzgyújtást követően rophatta a nagyérdemű, a Szent Iván – Éji táncházban a Piros Rózsa Táncegyüttes táncosaival a Viski Károly Múzeum udvarán Pogrányi Miklós és zenekara muzsikájára.

A SZOMBATI ARATÓBÁL ÉS TÁNCHÁZ ESEMÉNYSORA SEM KEVÉSBÉ CSÁBÍTÓ.

Ez alkalommal a Kalocsai Hagyományőrző Egyesülethez került a helyszín, a Hagyományok Házában, illetve az Érsekkert fogadóépülete előtti téren lesz a mulatság.
A táncmulatság előtt olyan hiteles adatközlők, akik részt vettek egykor aratásokon, felidézik majd a munkához kapcsolódó hagyományokat, mesélnek az aratási szokásokról, de megismerkedhetünk annak eszközeivel, sőt a „kötélhányás” fortélyaiba is bepillantást nyerhetünk a helyszínen.

A népszokások bemutatásával délután öt órától találkozhatnak a vendégek, a kopogós cipők, pergő szoknyák – azaz a táncház – ideje este hét órától következik majd.

A TALPALÁVALÓRÓL WOLFART LÁSZLÓ ÉS ZENEKARA GONDOSKODIK.

Az EMMI által létrehozott Csoóri Sándor Alap 2017-es életre hívásával számos néptáncos és más népi hagyományokat ápoló egyesület, tánccsoport és szervezet részesült támogatásban, így a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. is sikeresen pályázott arra, hogy a kalocsai néptáncosok és népzenészek közreműködésével segíthessenek feleleveníteni a táncházas hagyományokat.

A táncház egyfajta szórakozási lehetőség, így hát mindazoknak, akik táncolnak, vagy egykoron táncoltak, legyenek akár kicsik vagy nagyok, fiatalok vagy idősebbek, ott a helyük! De akik sohasem táncoltak, de szeretik a népzenét és a népi hagyományokat, éppúgy megtalálják majd a helyüket a TDM e hét pénteki rendezvényén a Hagyományok Házában!

A VÁRHATÓAN KELLEMESEN HŰVÖS ESTE ÉPP IDEÁLISNAK ÍGÉRKEZIK A MULATSÁGHOZ, AMELYRE MINDENKIT SZERETETTEL VÁRNAK A SZERVEZŐK!

Az Aratóbál-Táncház az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alapja és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósulhat meg.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!
2022-11-20 16:06:00
Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg november 14-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-ig online, azt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK