2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Időgéppé alakult az Érsekkert – Oldtimer járművek találkozója veterán haditechnikai kiállítással egybekötve, Kalocsán

Illés György Cinó  |  2019. 05. 14., 20:52

Szombaton újra pezsgett az élet az Érsekkertben, ahol gyönyörűen felújított, esetenként fölturbózott régi motorok, autók, velocipédek kiállítása, katonai hagyományőrzők és airsoftosok bemutatója várta a népes közönséget. Itt volt többek közt az időgépes tévéreklámból ismert „meseautó” – azaz az 1200-as rendőrségi Lada –, a múlt század első felében készült autócsodák, és eredeti velocipédek. A járművek némelyikét mozgás közben is megcsodálhattuk: egy driftelés után két kerékre álló oldalkocsis motorkerékpárt videóra is vettünk.

Annak ellenére volt igen népszerű a rendezvény, hogy egyidejűleg a reptérre is motorosokat invitáltak a szervezők a Blue Knights MC nezetközi motoros szervezet kalocsai szekciójának égisze alatt megvalósult motoros családi napra, ahol kortárs járművekkel lehetett ügyességi versenyen, motoros kalandtúrán részt venni az egész napos rendezvényen, amelyen a legkisebb korosztály is járműre pattanhatott.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A „Kék Lovagok” rendezvényére sokan kilátogattak a kalocsai reptérre, de a Magyar Veterán Motorosok Baráti Köre szervezésében május 11-én megvalósult rendezvényre még többen voltak kíváncsiak az Érsekkertben, hála a nem mindennapos látványosságnak, és a gyönyörű, napsütéses és meleg időnek.

A büfé folyamatosan üzemelt, amely mellett hatalmas kondérban főtt a babgulyás, amelynek illata abban is segítségére volt a közönségnek, hogy a nagy bámészkodásban az evésről el ne feledkezzen.

A nagy rendezvénysátorban sorakoztak a régi motorok – köztük egy kalocsai MZ ETZ, amely megjárta Afrikát is, és csodás módon egy háztüzet is túlélt – mellette, a parkolóban álltak sorban a veterán autók, köztük a háborús filmekből ismert „csőrös” Mercedes személykocsik, kortárs Citroënek, de XX. század második felének autócsodáiból, amerikai országúti cirkálókból, Corvettekből, valamint a szocialista járműiparnak az idősebb korosztály számára emlékezetes modelljeiből is szép gyűjtemény alakult ki.

Itt volt többek közt az a jellegzetes, kékoldalú 1200-as rendőrségi Lada, azaz „bütykös taxi” is, amely az időgépet építő magyar diákról szóló reklámban is fölbukkan a téridőugrás után.

A rendezvény hangulatát és a helyszínt ezen a rövid videón mutatjuk be:

A rendezvény látványosságát fokozta, hogy egyik másik jármű gazdája meg is kocsikáztatta az érdeklődőket, illetve mutatványokkal is kedveskedtek a közönségnek. Egy ilyen alkalmat videóra is vettünk, amikor nagy kerékcsikorgásra lettünk figyelmesek, mivel egy régi motoros épp mellettünk kezdte "lovát karéjozni": driftelt az oldalkocsis mocival, aztán két kerékre is állította a háromkerekűt. Az erről készült videót Napi gyors cikkünkben mutatjuk be.

Frontbarátság: olasz hadifogoly vidám napja egy amerikai táborban

A bonyhádi székhelyű, de országszerte működő, helyi alapszervezeteket tömörítő szerző Katonai Hagyományőrző és Hadsírgondozó Kulturális Egyesület jóvoltából világháborús táborhelyen tarthattunk pihenőt a korabeli egyenruhákba öltözött „amerikai katonák” társaságában, akik egy olasz hadifoglyot is ejtettek, és a genfi egyezményt betartva vontak szoros őrizet alá. Annyi bizonyos: az alig megszeppent fogolynak szemlátomást jobb dolga volt itt, mint a lövészárokban…

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A hagyományőrző egyesületről egyébként azt is megtudtuk, hogy szervezetük nemzetközi bejegyzése is küszöbön áll: világszerte több szervezetük van alakulóban, amelyek az adott országokban vállalják a hadiemlékek, katonai relikviák gyűjtése mellé a magyar katonai emlékhelyek ügyének képviseletét, hadisírok gondozását.

Lőttek is

Nem messze az amerikai tábortól irreguláris haderők gyülekeztek: a kalocsai airsoftosok rendeztek bemutatót a valódi lőfegyverek airsoft replikáiból. A sűrített levegővel működő fegyverek csak súlyukban különböznek az eredetiktől, némelyik abban sem nagyon. Volt, amelyiket ki is lehetett próbálni: a kihelyezett digitális céltábla egy laptop monitorján jelezte vissza, hogy hol érte a találat. A lövészet a gyerekek – persze főleg a fiúk –körében volt a legnépszerűbb.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A mintegy fél centiméteres átmérőjű műanyag golyót kilövő fegyverekkel általában nem céltáblára lövöldöznek, hanem egymásra: szimulált harci helyzetben kell helytállniuk a játékosoknak, akik megfelelő védőruházatban küzdenek egymás ellen, ugyanis, bár a lövések nem is életveszélyesek, de ha például szemet érne találat, az komoly sérülést, akár látásvesztést is okozhatna. A fegyverekkel általában 30-50 méterre lehet a siker esélyével célozni, de vannak komolyabb, távcsöves mesterlövész puskák is, amelyekkel kellő rutin megléte esetén akár 100-120 méterről is meg lehet lepni az ellenséget óvatlan játszópajtást.

Emberi erővel, négy keréken

Nem csak motorizált járművek voltak kiállítva a szombati rendezvényen, hanem több velocipéd is idézte a kétkerekű közlekedés kezdeteit, egy négykerekű, épített sétabringát pedig ki is lehetett próbálniAKI LEMARADT A RENDEZVÉNYRŐL VIGASZTALÓDHAT A FOTÓRA KATTINTVA MEGNYÍLÓ KÉPGALÉRIÁNKKAL!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-23 13:47:00
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022-11-23 07:49:00
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK