2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kisült Kalocsán az új kenyér

Illés György Cinó  |  2018. 08. 20., 13:37

Szerénynek mondható érdeklődés mellett megtartott hagyományos kenyérsütő rendezvény keretében sült ki vasárnap Kalocsa város új kenyere, aminek során a jó kenyér titkát is megtudtuk Margit nénitől. Reggel kilenc órától sürögtek-forogtak az asszonyok és férfiak az Érsekkert bejáratánál álló Hagyományok Házában és az előtte található téren, ahol tíz órától már ingyenesen kóstolható volt a kenyérsütéskor szokásos csemege, a hagymás szalonnás tejfölös kenyérlángos is. A népviseletbe öltözött asszonyok nem győzték várni a kenyérsütés résztvevőinek járó lángoskenyeret, ezért összeültek, hogy egy kis népdalénekléssel üssék el az időt. Körükbe bevonták dr. Magóné Tóth Gyöngyi főszervezőt is, sőt még kicsit meg is táncoltatták:

 

Magóné Tóth Gyöngyi egyébként azt is elárulta a KALOhíreknek, hogy két vekni kenyér is készült, hogy legyen tartalék, ha a nem mindennapi körülmények közt esetleg az elsőszámú új kenyér nem sikerülne megfelelőképpen ünneplősre.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ha viszont a tartalék kenyér se sikerült volna, akkor sem ijedtek volna meg – tudtuk meg a főszervezőtől, azonban nem volt szükség rá, hiszen mindkét cipó pompásan kisült és úgy hírlik, remekül sikerült.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ehhez sok mindennek kellett összevágnia, de leginkább a pék szakmunkákat elvégzők kezén és tudásán múlott a dolog.
A dagasztásban Tamás Gábor személyében hivatásos pék is jeleskedett, a kovász előzetes elkészítésével és a tészta összeállításával pedig Kővágó Antalné, Margit néni szerzett érdemet Kalocsa új kenyerének összeállításával. Ő azt is elmondta nekünk, hogy mi a titka a jó kenyérnek:

Arról, hogy valóban olyan jól sikerült ez a kenyér, mint mondják, ma este fél héttől a kenyérszentelés és a kenyér megszegésének aktusa után bárki meggyőződhet. Városunk legújabb hagyományai aszerint erre az Asztrik téren az Országzászló-emlékműnél fog sor kerülni ma délután.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK