2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kisült Kalocsán az új kenyér

Illés György Cinó  |  2018. 08. 20., 13:37

Szerénynek mondható érdeklődés mellett megtartott hagyományos kenyérsütő rendezvény keretében sült ki vasárnap Kalocsa város új kenyere, aminek során a jó kenyér titkát is megtudtuk Margit nénitől. Reggel kilenc órától sürögtek-forogtak az asszonyok és férfiak az Érsekkert bejáratánál álló Hagyományok Házában és az előtte található téren, ahol tíz órától már ingyenesen kóstolható volt a kenyérsütéskor szokásos csemege, a hagymás szalonnás tejfölös kenyérlángos is. A népviseletbe öltözött asszonyok nem győzték várni a kenyérsütés résztvevőinek járó lángoskenyeret, ezért összeültek, hogy egy kis népdalénekléssel üssék el az időt. Körükbe bevonták dr. Magóné Tóth Gyöngyi főszervezőt is, sőt még kicsit meg is táncoltatták:

 

Magóné Tóth Gyöngyi egyébként azt is elárulta a KALOhíreknek, hogy két vekni kenyér is készült, hogy legyen tartalék, ha a nem mindennapi körülmények közt esetleg az elsőszámú új kenyér nem sikerülne megfelelőképpen ünneplősre.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ha viszont a tartalék kenyér se sikerült volna, akkor sem ijedtek volna meg – tudtuk meg a főszervezőtől, azonban nem volt szükség rá, hiszen mindkét cipó pompásan kisült és úgy hírlik, remekül sikerült.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ehhez sok mindennek kellett összevágnia, de leginkább a pék szakmunkákat elvégzők kezén és tudásán múlott a dolog.
A dagasztásban Tamás Gábor személyében hivatásos pék is jeleskedett, a kovász előzetes elkészítésével és a tészta összeállításával pedig Kővágó Antalné, Margit néni szerzett érdemet Kalocsa új kenyerének összeállításával. Ő azt is elmondta nekünk, hogy mi a titka a jó kenyérnek:

Arról, hogy valóban olyan jól sikerült ez a kenyér, mint mondják, ma este fél héttől a kenyérszentelés és a kenyér megszegésének aktusa után bárki meggyőződhet. Városunk legújabb hagyományai aszerint erre az Asztrik téren az Országzászló-emlékműnél fog sor kerülni ma délután.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK