2022. 09. 27. kedd
Adalbert
: 407 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Kivilágos kivirradatig tartott XI. Kalocsai Jogászbál – A tradíció ápolása értéket közvetít

Zsiga Ferenc  |  2019. 01. 30., 09:07

A Magyar Jogászegylet Bács-Kiskun Megyei Szervezete Kalocsai Helyi Csoportja január 26-án, szombaton a Katolikus Intézmény aulájában tartotta a város egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb érdeklődéssel kísért társasági eseményét, a 2019. évi jogászbált. Az idén sorrendben tizenegyedik alkalommal tartott bál szervezői szinte mindenben a már jól bevált forgatókönyvre hagyatkoztak. Nem változott a kitűnő helyszín, csak részben a menüsor és ezúttal is a Veracruz zenekar felelt a hangulatért, ami így együtt biztonságot adott a vendégeknek és mindazoknak, akik sokat tettek azért, hogy a nemes értelemben vett polgári értékrend a kalocsai báli kultúrában is megmutatkozzon.

A városban más értelmiségi foglalkozást űzőknek, például az orvosoknak, közgazdászoknak nincs bálja, így a jogászbál vállalja fel azt a szerepet, hogy a polgári hagyományok iránti elkötelezettségéve, a tradíciók felélesztésével hozzájáruljon a báli kultúra népszerűsítéséhez, hagyományainak ápolásához. Nem kirekesztve természetesen senkit, bárki, aki kedvet érzett, ott lehetett, és szinte garantáltan jókedvűen, elégedetten távozott.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Fodor Fotó

Idén az összehangolt szervezésnek köszönhetően szerencsére nem fordult elő, hogy a városban ezzel egy időben másik bált is tartottak. Igaz, ehhez az kellett, hogy ezúttal – talán éppen az ütközések elkerülése érdekében - nem a klasszikus báli szezonban, február hónapban tartották a jogászbált, a tél jókedvű búcsúztatását.

Így aki akart, az részt vehetett a mulatságon, amelyre a környező városokból is szép számmal érkeztek, természetesen nem csak jogászok. A jogászbál kedveltségének, társadalmi elfogadottságának növekedése a vendégek számában is megmutatkozott.

A jogi hivatásrendek képviselőit és partnereiket, barátaikat dr. Schön Ferenc, a helyi csoport elnöke már a bejáratban köszöntötte, majd a gyönyörűen feldíszített teremben a bál ünnepélyes megnyitásakor közel 100 pezsgőspoharat koccintottak össze.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Fodor Fotó

Dr. Schön Ferenc nyitóbeszédében emlékeztetett arra, hogy a jogászbál kimondatlanul is egyfajta értéket közvetít, a tradícióknak a felelevenítése mellett a baráti, szakmai kapcsolatok szorosabbra fűzésére alkalmas. A jogászbál különleges alkalmat teremt arra, hogy a jogi hivatásrendek tagjai és barátaik egy olyan eseményen találkozzanak, amelyen kiváló a társaság, kötetlen a hangulat, nagyszerű a zene és a műsor.

Ez utóbbi igazolására Petrovics Anikó, kalocsai származású énekes lépett a közönség elé, hogy a produkciója végén felcsattanó taps számára is azt igazolja: igenis lehet valaki népszerű, elismert és szeretett a saját „hazájában.”

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Fodor Fotó

A kitűnő, büféasztalos vacsora elfogyasztása alatt és után, a jogászbálok elmaradhatatlan részeként most is tartottak borkóstolót. A kancsókba töltött tételek előállításában, az én saját borom „mítoszának” megteremtésében ezúttal is a szőlősgazdának sem utolsó jogászok jeleskedtek.

A borverseny eredményhírdetéséről videót is készítettünk:

A város legrangosabb bálja idén úgy hajnali 3 óráig tartott és egy ideig úgy tűnt, a közeledő reggel sem tántorítja el a mulatozó keménymagot attól, hogy egyszer hazatérjen. A távolabbi városokból érkezett vendégek egy része a közeli Pilvax Hotelben szállt meg, akiknek a másnapi búcsúzáskor a jogászbállal kapcsolatban elsőre csak néhány szó jutott eszünkbe: Nagyon köszönjük, nagyon jó volt! Találkozunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés