2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ma van Nagyboldogasszony napja, legnagyobb Mária-ünnepünk

Zsiga Ferenc  |  2022. 08. 15., 10:09

Hétfőn, augusztus 15-én van Nagyboldogasszony napja, Magyarország patrónájának ünnepe. Ezen a napon ünnepli a katolikus egyház Szűz Mária mennybevételét. Főegyházmegye szerte szentmisére, rózsafüzér-imádságra várják a híveket.

Nagyboldogasszony napja, Szűz Mária mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe. Az ünnep legrégibb elnevezése dormitio (elalvás) vagy pausatio (elpihenés), azaz Mária elszenderülésének, halálának a napja.

A katolikus egyházban, így a magyar katolikus egyház életében is ez az egyik kötelező Mária-ünnep, amely kötelező szentmise hallgatással is jár." - mondta Görbe László piarista atya, plébános.

Mária mennybevételének dogmája szerint Jézus anyja a földi létből testben és lélekben egyenesen a mennyei boldogságba jutott.Az ősegyházig nyúlik vissza a hagyomány, miszerint Jézus Krisztus nem engedte át a földi enyészetnek édesanyja, Mária holttestét, hanem röviddel halála után föltámasztotta, és magához emelte a mennyei dicsőségbe.

Mária testének a keresése mindig jelen volt a kutatók életében, hátha megtalálják, és akkor fölösleges az ünneplése. Semmilyen adat nincs arra az egyház életében, hogy Máriát eltemették, viszont arra, hogy Mária fölvétetett a mennybe, van adat. Az ünneplése a niceai zsinattal kezdődik, amikor Mária istenanyaságát kimondják, ennek keretében indul el Mária tisztelete." – magyarázta Görbe László atya.

Kecskeméten augusztus 15-én, hétfőn Mária mennybevételének ünnepén 18:00 órától közös rózsafüzér-imádság lesz az arborétumban: az imádkozók a főbejárattól a Mária-kápolnáig gyalogolva imádkoznak esőért, békéért és a koronavírus-járvány megszűnéséért. Ezt követően ünnepi szentmise lesz a Mária-kápolnában. A Nagytemplomban Bíró László nyugalmazott tábori püspök celebrál szentmisét, szintén 18:00 órától.


Forrás: hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 30., 12:49
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>
2023. 05. 31., 14:10
A XXXI. Kék Madár Fesztivál péntektől vasárnapig tartó programpalettáján különféle kulturális, gyermek és könnyűzenei programok szerepelnek. Még >>>
2023. 05. 31., 14:00
A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is. Még >>>