2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Majális a mozgás jegyében – Jó hangulatú nap, kiváló fesztiválidőben

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 05. 02., 15:58

Éppen egy éve, tavaly május elsején debütált rendezvényhelyszínként a Kalocsa Szíve Program keretében megújított érsekkert. Azóta számos kisebb-nagyobb eseménynek, koncertnek, színházi előadásnak biztosított hátteret Kalocsa legszebb parkja. A városi majálissal tegnap kezdetét vette az új rendezvényszezon, ismét pezsgő élettel teltek meg az érsekkert fák árnyékolta sétányai.

A délelőtt tízkor a Kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánccsoportjai és a Solti Mazsorett Egyesület közreműködésével megtartott menettáncra, majd az azt követő májusfa avatásra összegyűlt tömeg a nap hátralévő részében egyre gyarapodott, igaz, később már az érsekkert egyes pontjain felállított helyszínek között el is oszlott az érdeklődők sokasága.

A fő helyszín ezúttal is a szabadtéri színpad volt, ahol egymást érték a különböző korcsoportokat megcélzó programok. A fellépők sorát a Solt és a környező települések programjait 16 éve színesítő, jelenleg négy csoportot gondozó Solti Mazsorett Egyesület nyitotta. A Véginé Vajda Judit vezette egyesület számos ezüst, arany és kiemelt arany oklevelet érdemelt már ki országos fesztiválokon. A Kalocsai Fúvószenekari Egyesülettel négy éve dolgoznak együtt, ami alatt számos közös programon, turnékon léptek fel.

A majális színpadán is éppen a fúvósok váltották őket, akiket aligha kell bemutatni a helyi közönségnek, hiszen Kalocsa város rendezvényeinek állandó fellépői, de számos önálló koncert, jótékonysági és templomi hangverseny is fűződik a nevükhöz. A Betlenné Dajkó Ágnes vezette zenekar két minősítésen van túl: 2012-ben és 2015-ben a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség által zsűrizett együttes közép „B” illetve felső „C” kategóriában arany minősítést szerzett. A majálisra olyan klasszikusokkal készültek, mint például a My Fair Lady vagy a One moment in time, de mint legtöbbször, indulót is hoztak a publikumnak.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

Még mindig a zenénél maradva Tóth Éva és Leblanc Győző, a magyar operett utazó nagykövetei közel egy órán át szórakoztatták a nagyérdeműt, aztán ismét mazsorettek lepték el a színpadot.
 
Előbb az idén 20 éves dunaföldvári Löfan Mazsorett Csoport mutatkozott be a kalocsai publikumnak, amely mára a legtehetségesebb lányokat neveli Magyarországon. Magyar Bajnoki címek és dobogós helyezések, nemzetközi szinten elért eredmények öregbítik a jelenleg összesen 60 leányt tömörítő csoportjaik hírnevét.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

Ezt követően a Paksi Twirling és Botforgató Kulturális és Sport Egyesület tevékenységét ismerhettük meg. A csoport elsősorban twirling sporttal foglalkozik, jelenleg 70 fő 4-20 év közötti fiatal vesz részt foglalkozásaikon.

Mi az a twirling?

A twirling olyan sportág, ahol a bot – sporteszköz – a testen és a test körül forog, közben gimnasztikai gyakorlatokat végez a versenyző. A sportág jellemzői: magas dobások, fergeteges botforgatási elemek. Ebben a sportágban a nyugati világban már több évtizede rendeznek Európa- és Világbajnokságokat is, Közép- és Kelet-Európában most kezd egyre népszerűbbé válni. A versenyeken kötelező és szabadon választott elemekből összeállított kűrökkel, egyéni, páros és csoportos versenyszámokban lehet részt venni kettő korcsoportban.

A gyereknek hozott vidám délutáni perceket Tamás Éva, aki zenésztársaival egyszerre megmozgatta, játékosan tanította, mégis leginkább szórakoztatta a lurkókat. Népzenei és jazz elemeket ötvöző muzsikájuk után a RockSzegecs zenekar már a nagyobbaknak, az ifjaknak és felnőtteknek zenélt, repertoárjukon többnyire régi, híres magyar rock slágerekkel.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A kalocsai fellépők mezőnyét erősítették a jelenleg hét városban működő T-Dance Hip Hop Tánciskola kezdő- és haladó csoportjai, benne gyerekektől egészen a felnőtt korú táncosokig, valamint a Szent István Gimnázium tanulói, akik a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical dalaira adtak elő szabad asszociációkat. A táncképekben a musical dalszövegei inspirálták az örökké lázadó ifjúság nyugtalanságának, útkeresésének kifejezését.

A majális sporttematikáját a hatalmas rendezvénysátorban tábort verő, jobbára küzdősport egyesületek látványos bemutatói adták, de a floorball-sportággal is közelebbről lehetett ismerkedni. A KSE birkózó szakosztálya, a Homokmégyi Kodokan Judo SE, a KSE Kyokushin szakosztálya, a Kalocsai Aikido Klub, és a Brasil Jiu Jitsusok hol lélegzetelállító, mesteri pontossággal bemutatott, hol a hétköznapokban önvédelemre is használható, egyszerűbben elsajátítható mozdulatsorokat villantott a közönségnek. Érdeklődő pedig volt bőven, a sátorban zajló programokat olykor nagyobb figyelem övezte, mint a párhuzamos színpadi produkciókat.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A sportsátorban ezek mellett ügyességi versenyekre is be lehetett nevezni, vagy a sátor melletti füves placcon kötélhúzó verseny izgalmait is figyelemmel lehetett kísérni. A kiváló fesztiválidő kedvezett a Gerillakertészek gondozásában megvalósuló csónakázásnak is, de sokan most próbálták ki először, milyen lóháton ülni, vagy közelről érezni egy veterán motor erejét.
Most  az elmúlt években megszokotthoz képest jóval kisebb számban, mondhatni, inkább csak jelképesen voltak jelen a veterán motorok, de hamarosan kárpótolják majd a régi motorok rajongóit: 13-án szombaton, szintén az érsekkertben motoros nap keretében csodálhatjuk meg a veterán motorok arzenálját, és akkor is lesz lehetőség egy-egy kör erejéig fel is szállni rájuk.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Hagyományok háza előtt és a játszótéren hagyományos ingyenes játékok, a vidámparkban a megszokott körhinták, céllövöldék és ringlispilek, a Platán mögött pedig csalafinta labirintus gondoskodott a gyerekek szórakozásáról, akik az izgalmak után kézműves foglalkozáson és arcfestetés közben pihenhettek egyet, vagy akár egy jóízűt majszolhattak a tömérdek felvonultatott édességek valamelyikéből – feltéve, hogy a szülőknek volt még lelki erejük sorban állni érte.

Főzni mindössze négy társaság települt ki, a hagyományos május elsejékre jellemző vállalati kollektíváknak ezek közt is csak egyetlen hírmondója akadt, mégpedig az EMIKA Zrt. sátra. A többi főzőcskéző közösséget pártok adták, nevezetesen a Jobbik, a DK és az MSZP helyi szervezetei. A bográcsban rotyogott étkeik mennyei illatát érezve azonban bizonyára sokan kaptak fejükhöz és fogadták meg, hogy legközelebb ők is összeütnek valamit.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Platán rendezvényközpont teraszán egész nap cserélődtek az asztaltársaságok, amelyek a nagy érdeklődés miatt sokszor csak óráknak tűnő sorban állás után juthattak frissítőjükhöz. Nem volt kisebb az érdeklődés az esti órákban sem, amikor már hangolt a Veracruz együttes, akik magyar és külföldi pop, rock, funky, R&B és party zenékkel nyújtottak fantasztikus zenei élményt a láthatóan jól szórakozó közönségnek.

Az érsekkertben legközelebb jövő szombaton lesz rendezvény, akkor tartják majd a fent már említett veterán jármű kiállítást és amerikai autóbemutatót, május utolsó hétvégéjén pedig a gyerekeké lesz a főszerep a parkban, amikor a szervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár gyermeknapi sokadalommal várja a legifjabb nemzedéket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK