2017. 09. 23. szombat
Tekla
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Majális a mozgás jegyében – Jó hangulatú nap, kiváló fesztiválidőben

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 05. 02., 15:58

Éppen egy éve, tavaly május elsején debütált rendezvényhelyszínként a Kalocsa Szíve Program keretében megújított érsekkert. Azóta számos kisebb-nagyobb eseménynek, koncertnek, színházi előadásnak biztosított hátteret Kalocsa legszebb parkja. A városi majálissal tegnap kezdetét vette az új rendezvényszezon, ismét pezsgő élettel teltek meg az érsekkert fák árnyékolta sétányai.

A délelőtt tízkor a Kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánccsoportjai és a Solti Mazsorett Egyesület közreműködésével megtartott menettáncra, majd az azt követő májusfa avatásra összegyűlt tömeg a nap hátralévő részében egyre gyarapodott, igaz, később már az érsekkert egyes pontjain felállított helyszínek között el is oszlott az érdeklődők sokasága.

A fő helyszín ezúttal is a szabadtéri színpad volt, ahol egymást érték a különböző korcsoportokat megcélzó programok. A fellépők sorát a Solt és a környező települések programjait 16 éve színesítő, jelenleg négy csoportot gondozó Solti Mazsorett Egyesület nyitotta. A Véginé Vajda Judit vezette egyesület számos ezüst, arany és kiemelt arany oklevelet érdemelt már ki országos fesztiválokon. A Kalocsai Fúvószenekari Egyesülettel négy éve dolgoznak együtt, ami alatt számos közös programon, turnékon léptek fel.

A majális színpadán is éppen a fúvósok váltották őket, akiket aligha kell bemutatni a helyi közönségnek, hiszen Kalocsa város rendezvényeinek állandó fellépői, de számos önálló koncert, jótékonysági és templomi hangverseny is fűződik a nevükhöz. A Betlenné Dajkó Ágnes vezette zenekar két minősítésen van túl: 2012-ben és 2015-ben a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség által zsűrizett együttes közép „B” illetve felső „C” kategóriában arany minősítést szerzett. A majálisra olyan klasszikusokkal készültek, mint például a My Fair Lady vagy a One moment in time, de mint legtöbbször, indulót is hoztak a publikumnak.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

Még mindig a zenénél maradva Tóth Éva és Leblanc Győző, a magyar operett utazó nagykövetei közel egy órán át szórakoztatták a nagyérdeműt, aztán ismét mazsorettek lepték el a színpadot.
 
Előbb az idén 20 éves dunaföldvári Löfan Mazsorett Csoport mutatkozott be a kalocsai publikumnak, amely mára a legtehetségesebb lányokat neveli Magyarországon. Magyar Bajnoki címek és dobogós helyezések, nemzetközi szinten elért eredmények öregbítik a jelenleg összesen 60 leányt tömörítő csoportjaik hírnevét.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

Ezt követően a Paksi Twirling és Botforgató Kulturális és Sport Egyesület tevékenységét ismerhettük meg. A csoport elsősorban twirling sporttal foglalkozik, jelenleg 70 fő 4-20 év közötti fiatal vesz részt foglalkozásaikon.

Mi az a twirling?

A twirling olyan sportág, ahol a bot – sporteszköz – a testen és a test körül forog, közben gimnasztikai gyakorlatokat végez a versenyző. A sportág jellemzői: magas dobások, fergeteges botforgatási elemek. Ebben a sportágban a nyugati világban már több évtizede rendeznek Európa- és Világbajnokságokat is, Közép- és Kelet-Európában most kezd egyre népszerűbbé válni. A versenyeken kötelező és szabadon választott elemekből összeállított kűrökkel, egyéni, páros és csoportos versenyszámokban lehet részt venni kettő korcsoportban.

A gyereknek hozott vidám délutáni perceket Tamás Éva, aki zenésztársaival egyszerre megmozgatta, játékosan tanította, mégis leginkább szórakoztatta a lurkókat. Népzenei és jazz elemeket ötvöző muzsikájuk után a RockSzegecs zenekar már a nagyobbaknak, az ifjaknak és felnőtteknek zenélt, repertoárjukon többnyire régi, híres magyar rock slágerekkel.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A kalocsai fellépők mezőnyét erősítették a jelenleg hét városban működő T-Dance Hip Hop Tánciskola kezdő- és haladó csoportjai, benne gyerekektől egészen a felnőtt korú táncosokig, valamint a Szent István Gimnázium tanulói, akik a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical dalaira adtak elő szabad asszociációkat. A táncképekben a musical dalszövegei inspirálták az örökké lázadó ifjúság nyugtalanságának, útkeresésének kifejezését.

A majális sporttematikáját a hatalmas rendezvénysátorban tábort verő, jobbára küzdősport egyesületek látványos bemutatói adták, de a floorball-sportággal is közelebbről lehetett ismerkedni. A KSE birkózó szakosztálya, a Homokmégyi Kodokan Judo SE, a KSE Kyokushin szakosztálya, a Kalocsai Aikido Klub, és a Brasil Jiu Jitsusok hol lélegzetelállító, mesteri pontossággal bemutatott, hol a hétköznapokban önvédelemre is használható, egyszerűbben elsajátítható mozdulatsorokat villantott a közönségnek. Érdeklődő pedig volt bőven, a sátorban zajló programokat olykor nagyobb figyelem övezte, mint a párhuzamos színpadi produkciókat.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A sportsátorban ezek mellett ügyességi versenyekre is be lehetett nevezni, vagy a sátor melletti füves placcon kötélhúzó verseny izgalmait is figyelemmel lehetett kísérni. A kiváló fesztiválidő kedvezett a Gerillakertészek gondozásában megvalósuló csónakázásnak is, de sokan most próbálták ki először, milyen lóháton ülni, vagy közelről érezni egy veterán motor erejét.
Most  az elmúlt években megszokotthoz képest jóval kisebb számban, mondhatni, inkább csak jelképesen voltak jelen a veterán motorok, de hamarosan kárpótolják majd a régi motorok rajongóit: 13-án szombaton, szintén az érsekkertben motoros nap keretében csodálhatjuk meg a veterán motorok arzenálját, és akkor is lesz lehetőség egy-egy kör erejéig fel is szállni rájuk.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Hagyományok háza előtt és a játszótéren hagyományos ingyenes játékok, a vidámparkban a megszokott körhinták, céllövöldék és ringlispilek, a Platán mögött pedig csalafinta labirintus gondoskodott a gyerekek szórakozásáról, akik az izgalmak után kézműves foglalkozáson és arcfestetés közben pihenhettek egyet, vagy akár egy jóízűt majszolhattak a tömérdek felvonultatott édességek valamelyikéből – feltéve, hogy a szülőknek volt még lelki erejük sorban állni érte.

Főzni mindössze négy társaság települt ki, a hagyományos május elsejékre jellemző vállalati kollektíváknak ezek közt is csak egyetlen hírmondója akadt, mégpedig az EMIKA Zrt. sátra. A többi főzőcskéző közösséget pártok adták, nevezetesen a Jobbik, a DK és az MSZP helyi szervezetei. A bográcsban rotyogott étkeik mennyei illatát érezve azonban bizonyára sokan kaptak fejükhöz és fogadták meg, hogy legközelebb ők is összeütnek valamit.

Képgaléria megtekintése (189 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Platán rendezvényközpont teraszán egész nap cserélődtek az asztaltársaságok, amelyek a nagy érdeklődés miatt sokszor csak óráknak tűnő sorban állás után juthattak frissítőjükhöz. Nem volt kisebb az érdeklődés az esti órákban sem, amikor már hangolt a Veracruz együttes, akik magyar és külföldi pop, rock, funky, R&B és party zenékkel nyújtottak fantasztikus zenei élményt a láthatóan jól szórakozó közönségnek.

Az érsekkertben legközelebb jövő szombaton lesz rendezvény, akkor tartják majd a fent már említett veterán jármű kiállítást és amerikai autóbemutatót, május utolsó hétvégéjén pedig a gyerekeké lesz a főszerep a parkban, amikor a szervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár gyermeknapi sokadalommal várja a legifjabb nemzedéket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.