2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Sír-templom Jeruzsálemben – Bazilika a Golgotán (Videóval!)

Zsiga Ferenc  |  2022. 04. 16., 13:48

A Szent Sír-templom (latinul: Ecclesia Sancti Sepulchri) a kereszténység egyik legfontosabb szentélye. Jézus Krisztus keresztre feszítésének, közeli sírjának és feltámadásának helyét is magában foglalja. Az 1349-es pestis járvány óta tavaly először zárták be hosszabb időre a koronavírus - járvány miatt, de ismét látogatható. Húsvétkor különösen aktuális, hogy ezzel a semmihez nem hasonlítható hellyel ismerkedjünk. Akinek nincs lehetősége, hogy személyesen felkeresse, vagy csak fel akarja eleveníteni korábbi emlékeit, annak segít ez az írás és az alatta látható videó.

A feltételezett Golgota helyszínén épült Szent Sír-templom 671 éve csak egyszer zárt be három napra. 2018 februárjában a keresztény egyházak közös elhatározás szerint bezárással tiltakoztak az ellen, hogy az egyház gazdasági érdekeltségeit megadóztassa a jeruzsálemi városháza. 1900 óta ekkor volt az első olyan vasárnap, amikor a bazilika kapui zárva voltak.

Szent Sír-templom története

A „Szent Sír-templom” megnevezés a nyugati kereszténység körében elterjedt név, az ortodox egyházak szerint ez a Feltámadás temploma (Anasztaszísz). Jeruzsálem egykori falain kívül található helyszín a Golgotát (koponya-hegy) is magába foglalja. A templom hat felekezet tulajdonában van. A római katolikusok, a görögkeletiek, az örmény ortodoxok, a szír keresztények, az etióp keresztények és a koptok megosztva birtokolják a tereket. A Keresztút utolsó 5 (10-14.) stációit találjuk a bazilikában.


Jeruzsálem óvárosának legmagasabb pontján egykor a rómaiak emeltek szentélyt Vénusznak. Nagy Konstantin császár 326-ban templomot építetett a dombtetőre, miután anyja, Heléna itt találta meg Jézus sírját. A templomot 335-ben szentelték fel. 614-ben a perzsák felégették, I. Hérakleiosz parancsára azonban hamar megindult az újjáépítése.

A mai kupolás bazilikát 1103-1130 között a keresztesek építették, ami a II. és a III. keresztes háború között, 1187-ben muszlim kézre került. A keresztesek távozása után a templom jelentős toldalékokkal bővült.


Szent Sír-templom stációi

A templomba lépe ne lepődjünk meg a hangzavartól és a kissé kaotikus képi látványtól. Mivel 6 keresztény közösség osztozik a templomon, nem egy megszokott, meghitt templombelsőt találunk itt. Gyakori a szent énekek egymást túl harsogó “vetélkedése” is.

A bejárattal szemben található a kiengesztelő márványkő, ahol Jézus testét felkészítették a temetésre.


A templom központja a megfeszítés helyszíne, amelyre héberül Golgotának, latinul Kálváriának nevezett halmon került sor, valamint a sírbolt, amelybe Jézus testét fektették. 

Jobbra egy szűk és magas lépcsősor vezet a Golgota hegyére (Koponyák hegye) , a Kálváriára, az akkor még városon kívüli sziklához, amelyen Jézus és a vele együtt elítélt másik két ember keresztje állt. Üveglap alatt láthatjuk a sziklát, az oltár alatti csillag közepén pedig meg is érinthetjük, feltéve, hogy a nagy tömegben odaférünk. 


Mozaikpadló jelöli a 10. stációt, ahol Jézust megfosztották a ruháitól. A következő három stáció alig pár lépésre innen található latin és görög oltárokon. itt szögezték Jézust a keresztre, itt állították fel a keresztet és itt halt meg Jézus és itt vették le a keresztről a holttestét.

A tizennegyedik stáció a templom szintje alatt található. Szent sír sziklaürege fölé, ami a kupola alatt helyezkedik el, egy kisebb kápolnát emeltek síremlékként, az Anasztasziszt. A központi rotundából lépcső vezet le a Megváltó sírjához. A sírbolt elől gördítette el a feltámadást hírül hozó angyal az azt lezáró sziklakövet, ezért ezt a helyet az Angyal kápolnájának hívják. Itt található Arimatriai József végső nyughelye, aki saját sírját adta Jézusnak.

A korábbi síremlék leégett, ezért 1810-ben újjáépítették azt barokk stílusban. Zarándokok hosszú sora várja nap mint nap, hogy bejuthasson ide és láthassa a Szent sírt.


A templomegyüttes jelentős látnivalója még a Katolikon, a fő rotunda közelében álló görögkeleti katedrális. Padlóra állított kőurnája a világ közepét jelöli (az egyiket a sok közül). Kápolnáit Ádámnak, Helénának, a kereszt felállításának, valamint Jeruzsálem keresztes királyai sírjának szentelték. 

Altemplomban található Ádám sírja.

 

Néhány érdekesség a Szent Sír-templomról

Elmozdíthatatlan létra

A templom feletti ellenőrzés jogáért mindig komoly viták folytak. Miután belefáradt az örökös vitákba, III. Oszmán szultán 1757-ben rögzítette a jogok megosztását. A Status Quo egyezmény Jeruzsálemet négy városrészre osztotta, és kimondta, hogy az egyes városnegyedek feletti ellenőrzést az arra megjelölt közösségek meghatározatlan ideig gyakorolhatják. Az egyezményben egyes szent helyeket, így a Szent Sír bazilikát is megosztottak a különféle felekezetek között. A megállapodás nem csak térbeli, hanem az istentiszteletek, imádságok, körmenetek időbeli megosztására is vonatkozik.

A rendelet többek közt azt is kimondja, hogy ha valamely helyszín felett több közösség gyakorolja a jogokat, akkor akármilyen kicsiny változtatáshoz mindegyikük beleegyezésére szükség van. Ez nem csak előnnyel jár, gyakran megnehezíti a templom karbantartását is. Egy ilyen renoválás után maradt ott a templom homlokzatán, az egyik ablakpárkányhoz támasztva a libanoni cédrusból készült elmozdíthatatlan létra. A létrát írásban először 1757-ben említik, de a képe már egy 1728-as metszeten is látható. A legenda szerint egy kőműves dolgozott itt, de nem az összes felekezet, hanem csak az örmény egyház megbízásából. Ebből aztán perpatvar lett, a kőműves elmenekült, a létráját pedig ott hagyta.

1981-ben egy ember megpróbálta ellopni, de azonnal elfogták. 1997-ben pedig valaki „viccből” elrejtette, de megtalálták és visszahelyezték. VI. Pál pápa 1960-as látogatásakor szomorúan jegyezte meg, hogy a Status Quo egyezmény szimbólumának tartott létra a keresztények közti megosztottságról is tanúskodik.


Kapu kulcsa

Normál körülmények között a templom napkeltétől napnyugtáig nyitva van és ingyenesen látogatható. A kapu nyitása és zárása azonban érdekes módon történik. A főbejárat ellenőrzése felett egyik keresztény közösség sem rendelkezik, így azt a régi hagyományok szerint nyitják és zárják. Omár kalifa 637-ben a kapu őrzésével a Nusseibeh családot bízta meg. 1192-ben a muzulmán világ egyik legnagyobb uralkodója, Szaladin két szomszédos muzulmán család közt osztotta meg a feladatot. A Joudeh család kapta meg a kulcsokat, és a Nusseibeh-ek feladata volt a kapu őrzése. Mind a mai napig a Joudeh család egyik tagja viszi el naponta kétszer a kulcsot az egyik Nusseibeh-nek, aki kinyitja, illetve este bezárja a kaput.

Magyar címer

A Szent Kereszt altemplomot az Osztrák-magyar Monarchia idején szentelték fel, ennek állít emléket a monarchia kihelyezett címere is.

 

Nézd meg a Via Dolorosa és a Szent Sír-templom videót is! Forrás: kozelestavol.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés