2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szombaton Vadászati évadnyitó szentmise Ludasszálláson – A magyar vadászok kitűnőségei is ott lesznek

Zsiga Ferenc  |  2018. 08. 29., 10:13

A hagyományoknak megfelelően a Szakmárhoz tatozó volt kis településen, Ludasszálláson, a Tóth Kálmán vadász, nagyvendéglős által felújíttatott kápolnánál, a saját szervezésében szeptember 1-jén, szombaton 9.30 órától tartják a Vadászati évadnyitó érseki szentmisét. Az ünnepélyes évadnyitón a helyi és környékbeli vadászok mellett a megye, az ország vadász kitűnőségei is részt vesznek.

A tizenkettedik alkalommal tartandó Szent Hubertusz misét dr. Bábel Balázs érsek, metropolita és paptársai, Fülöp Ernő apát, kanonok, dr. Mészéros István prépost, kanonok, Szabó Attila Szakmár, Moró László Homokmégy plébánosa celebrálják. A szentmise és az ünnepség emelkedettségéhez a Leányfalusi Vilmos tb. kanonok, karnagy vezette Kalocsai Főszékesegyházi Kórus is hozzájárul.

Mint megtudtuk: a vadászati évadnyitóra az ország legtávolabbi zugából is érkeznek vadászok, akik a rendezvény mecénásaként, a ludasszállási kápolna felújítójaként ismert, munkásságát Magyar Arany Érdemkereszttel elismert Tóth Kálmán invitálására érkeznek Ludasszállásra.

Jó modorú, idős korára szeretett bele a vadászatba és szerinte a vendéglátásnál szebb szakma nincs a földön. Tudták róla hogy még Bangó Margit is elrabolta a szívét? Szerinte a szerelem olyan, mint az influenza, de vele beszélgetve azt is elárulta, hogy a Mátyás Pince prímásai hol szereztek olcsó lakkcipőket.
bővebben ...

A kürtszó utáni köszöntőt dr. Mészáros István prépost, kanok mondja, aki maga is kitűnő vadász hírében áll. A tavalyi évhez hasonlóan az érseki szentmisét követően a helyszínen nem lesz vendéglátás.

Tóth Kálmán portálunknak elmondta: aligha van olyan, már csak nevében élő, egyedül kápolnájával az egykori szebb napokat idéző hely ma Magyarországon, mint a Szakmárhoz tartozó Ludasszállás. A dolgos és hitükhöz hű, becsületes parasztemberek szorgalmát, élni akarását szimbolizálja az a gyönyörűen felújított kis kápolna és környéke, amely szeptember 1-jén, szombaton immár tizenkettedik alkalommal ad helyet a helyi, környékbeli és a távolabbi vidékekről érkező vadászok évadnyitó ünnepségének.


Forrás: KALOhírek archív

A vadász, nagyvendéglős Tóth Kálmán a vadászat bíztató jövőjének felvázolása mellett arról is szólt, hogy a vadászat élménygazdagsága nem az elejtett vadak mennyiségétől függ. Sokkal inkább a természet, az erdők-mezők biológiai egyensúlyának megőrzése adja a vadászat felelősségteljes szépségét. A Lajtán innen és túl egyaránt ismert dísz vadászviselet jól megkülönbözteti majd az ünnepség résztvevőit, akikről remélhetőleg elmondható lesz, hogy ugyan vadász rendezvényre érkeznek, de a nagy érdeklődésre tekintettel a vadászok és a nem vadász vendégek egyenlő arányt képviselnek – mondta Tóth Kálmán.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés