2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tíz éve tematikusak a május elsejék – Együtt tehetjük igazán retrová az idei majálist

2019. 03. 31., 21:25
Tíz éve tematikusak a május elsejék – Együtt tehetjük igazán retrová az idei majálist

Kalocsán idén lesz pontosan egy évtizede annak, hogy a városi rendezvényekért felelős Kalocsai Kulturális központ és Könyvtár (KKKK) tematikus majálisokat kezdett el rendezni. Ennek szellemében ünnepeltünk már május 1-jét a retro, a western, a sport, a folklór vagy éppen a rock ’n’ roll jegyében – az idén pedig, a jubileumra tekintettel a programfelelősök visszatérnek a kezdetekhez – amelynek abszolút sikeréhez a lakosság segítségére is számítanak.

Tíz év után újra Retro majálist hirdet a KKKK, azonban ahhoz, hogy az Érsekkertet belakó programot minden ízében áthassa a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek életérzése, a lakosság segítségét is kérik a házigazdák. Ez az intézmény közösségi oldalán a hetekben közzétett felhívásból derül ki, ami egy látványos, hatalmas közös kiállításban való közreműködésre mozgósít.

– Várunk használati tárgyakat, ruhákat, jelvényeket, zászlókat, járműveket, játékokat, archív fotókat, konyhai eszközöket, élelmiszer csomagolásokat, esetleg ha valakinél megvannak még, akkor korabeli plakátokat, amelyekből egy nagy kiállítást rendezhetnénk be az Érsekkertben – ismertette a felhívás lényegét dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezető.

Majális 2018-ban az Érsekkertben
Forrás: KALOhírek archív

A koncepció az lenne, hogy a parkban sátrakban, illetve az események frekventált területein, így például a nagyszínpadnál, a mellette lévő parkolóban, vagy a Platán Rendezvényközpontban helyeznék el az összegyűlt tárgyakat. Külön érdekesség, hogy a múltszázad kalocsai majálisairól, kajálisairól készült archív képekből egy hatalmas molinó készülne, amelyet a Parkgondozó telep főbejáratától az Érsekkert főbejáratáig vezető sétány mentén feszítenének ki.

A nagy közös retro kiállítás alapanyagához tehát április 23-ig várják a felajánlásokat, illetve a visszaszolgáltatásra váró holmikat a Művelődési Központ sétálóutcai épületébe, amelyek egy héttel később köszönnek majd vissza az Érsekkert minden zegzugában.

A netes felhívásból az is kiderül, hogy aki nagyobb tárgyat, járművet, bútort ajánlana fel a május elsejei ünnepség színesítésére, ahhoz személyesen kimennek a KKKK munkatársai és annak elszállításáról, elhelyezéséről, majd – természetesen igény esetén – a visszaszolgáltatásáról gondoskodni fognak.

Az intézményvezető elmondása szerint ajánlottak már fel „kincseket” számukra, de ezek mennyisége egyelőre igen csekély. Bízik abban, hogy a tavaszi fáradtságból éledezve, egyre többekhez eljut a felhívás és egy igazán színes, kültéri retrotárlattal gondoskodhatnak a múlt század életérzéséről május 1-jén.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés