2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Helyén az összes papkéve – Aratóünnep Ordason

Illés György Cinó  |  2016. 07. 26., 17:58

Már szép gabonakeresztekben, ahogy mondják, kepékben áll az ordasi határban a búza. Szombaton délután ötkor, hamisítatlan aratóidőben láttak neki a kenyérnekvaló betakarításának a környező falvak legderekabb aratóiból verbuválódott bandák, egy jó óra múlva már csak a tarlót, kepét rendezgették az aratóversenyen részt vevő csapatok, míg a leggyorsabbak már a szépen rakott keresztek tövében fogyasztották a közönséggel együtt a jól megérdemelt aratási elemózsiát.

Az aratóversenyre érkezőket a falu központjában délután négykor köszöntötte Szabó Zsolt polgármester, majd rövid megnyitó beszédet mondott. P. Szabóné Kovács Teodóra református tiszteletes asszony megáldotta a kévéket és hálát adott a búzatermésért, Kiss István, a zsűri elnöke pedig ismertette a szabályokat és a verseny lebonyolításának menetét. A parcellasorsolást követően a versenyző aratóbandák és a szurkolók, érdeklődők együtt vonultak a megmérettetés helyszínére, a Bukros-dűlőn e célra fönntartott búzatáblához.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Időutazás

A versenyben nemcsak a gyorsaság számít, hanem a sasszemű zsűri a munka minősége, a tarló szépsége, egyöntetűsége, a kéve tömörsége és alakja mellett kiemelt figyelemmel kísérte az eszközök, viseletek, a felszolgált étkek, italok eredetiségét és a tálalást is. Így a hagyományos nagy fagereblyék, kékfestő vagy kalocsaival hímzett ruhák, csikóbőrös kulacs mellett olyan csodákat is láthattunk, mint például egy kétszáz éves agyagkorsó, vagy 1934-ből származó „kistestvére”.

Összegészében olyan benyomása lehetett a jelenlévőknek a verseny alatt, mintha legalább jó félszáz évet, de inkább egy bő évszázadot, vagy többet ugrott volna vissza az időben. Aki jól figyelt, azt is megtanulhatta, hogyan kell rakni a kepét, amelyben a gabona már az időjárás viszontagságaitól biztonságban kivárhatja az aratás végét.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Aki nem volt ott, vagy nem figyelt eléggé, annak elmondjuk, hogy legalulra a tolvaj kéve kerül. E célra a leghitványabbul sikerült kévét kell választani, nemcsak azért, hogy ne látsszon, hanem azért is, mert ez esős időben befülledhet, ráadásul ezt találják meg legelőbb a gabonatolvaj rágcsálók. Igyekezni kell tehát úgy állítani a tolvajkévét, hogy a szemek, amennyire lehet, fölülre kerüljenek. Arra jöhetnek aztán a kévék szépen párosával, a kalászokat a kereszt belsejébe rejtve. Amikor megrakták a leggyakrabban tizennyolc, vagy huszonkét, máshol tizennégy kévéből álló kepét, a tetejére ültetik a papkévét, így aztán a szalma szépen levezeti körben a vizet, ha az aratás évadában, mielőtt még visszaérnének a munkások behordani a termést, esni támadna kedve.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Nyolcvan fölöttiek a kiegyenlített mezőnyben

A verseny egyébként kiegyenlített volt, de a benedeki és az uszódi különítmény közt még élesebb párharc alakult ki az élen. Ezt az utóbbi banda nyerte meg végül, miközben huszáros hajrával az Ordasi Fiatalok is fölzárkóztak az élmezőnyhöz. A végeredmény így az alábbiak szerint alakult.
Első helyezett lett Uszód csapata, második helyen holtversenyben Dunaszentbenedek és az Ordasi Fiatalok zártak, a harmadik helyen szintén holtverseny alakult ki, ezen Géderlak csapata és az Ordasi Idősek bandája osztozott, míg negyedik helyen Dunapataj végzett. A legjobb kaszás az Uszódról érkezett Nyaka Attila lett.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A mezőnyben minden korosztály képviseltette magát. Ezzel nagyon kiegyenlítődtek az esélyek, hiszen volt olyan versenyző is, akinek láthatóan jobban állt a kezében a kasza, kiviláglott a hosszú gyakorlat, ugyanakkor nálunk már lassan hanyatlik a testi erő. Mások fiatalos hévvel, de kevésbé rutinosan, erőből próbálták behozni a tapasztalatbéli lemaradást.
A kaszások közt a rangidős bizonyára a Dunaszentbenedekről érkezett Gyuri bácsi volt, aki – a maga 84 évével –egy határozott kezdő vágással adta meg az alaplendületet csapatának. Helytállásáért az egyébként szép eredményüktől függetlenül is dicséret illeti! Ezt meg is kapta, hiszen teljesítményét a legidősebb férfi versenyzőnek járó különdíjjal jutalmazták.
Ám nem ő volt a mezőny legidősebbje, a versenyző lyányok-asszonyok közt ugyanis a 85 éves Tóthné Eszti néni volt a rangidős, aki szintén a dunaszentbenedeki bandát erősítette.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Esti arató mulatság

A fárasztó munka után közös vacsora várta a falu központjában a résztvevőket. A Simon László főzte finom marhagulyás után édes túrós és szilvás rétes volt a vacsora, majd a Szalkszentmártoni Néptáncegyüttes zenés folklórműsora szórakoztatta az egybegyűlteket, akik ezt követően éjjel 11 óráig énekelték vidáman az aratódalokat, amelyeket a géderi Takács ’Taxi’ László harmonikajátékával, a szakmári Romsics Vince pedig szaxofonon kísért. A két muzsikus nemcsak este játszott, hanem már a verseny idején kint a búzatábla mellett is gondoskodott az aratónótákkal arról, hogy vidámabban menjen a tikkasztó hőségben a munka.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés