2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Nyárbúcsúztató falunapok – Augusztus végén húszéves jelképeit ünnepelte Ordas

Illés György Cinó  |  2017. 09. 12., 21:17

Ordas ünnepének megnyitó rendezvényén a környező települések polgármesterei és más elöljárói mellett Font Sándor országgyűlési képviselő is részt vett, utóbbi köszöntötte is a résztvevőket és az ünneplő közönséget, majd a falu polgármestere, Szabó Zsolt nyitotta meg a rendezvényt. A vezető megemlékezett a település 20 éve újra használatba vett, de idén már 350 éves hagyományra visszatekintő jelképeiről is, és megnyitották az elmaradhatatlan, alkotótábori kiállítást. A programok azonban már pénteken megkezdődtek, majd szombaton az itt mindig nagy tisztelettel övezett népi hagyományok kerültek előtérbe, később éjszakába nyúló falunapi bálban mulatott a falu apraja-nagyja. Vasárnap gyermekprogramok várták a kisebbeket, a szintén hagyományos ökumenikus istentisztelet után pedig a falunapi élményekkel feltöltődve, lélekben is megerősödve folytathatták az ordasiak dolgos hétköznapjaikat.

Pénteken másodszor rendezték meg Komját János emlékére a falunapi futballtornát délután öttől. Egyidejűleg a Szegedi Mini Színház tartott előadást, de a gyerekek már délután három órától megkezdték a falunapok programsorát az évről-évre megrendezett aszfaltrajz-versennyel.

Másnap hajnalban a szokásos horgászversennyel indult a nap a Duna-parton, kilenc órától megnyitották standjaikat a kézműves iparművészek, majd tíz órától az ünnepélyes megnyitóra került sor a Kossuth utcában fölállított rendezvénysátor melletti színpadon.

A falunappal együtt húszéves Ordas címere is

A rendezvényt Szabó Zsolt polgármester nyitotta meg. A vezető visszatekintett a rendezvénysorozat húsz évvel ezelőtti kezdeteire, emlékeztetve, hogy akkor nem csak egy közös ünneppel, hanem új, de az ősiségre is utaló jelképekkel gazdagodott a település. Fölidézte, hogy Ordasnak azelőtt nem volt saját zászlaja, sem címere. Ezért az önkormányzat felkérésére a település akkori pecsétjével ellátott, legrégebbi ismert okiraton látható nyomat szimbólumainak felhasználásával Kozicz János heraldikus, piarista szerzetes megtervezte a falu jelképeit.

A felhasznált nyomat akkor éppen 330 éves volt, így idén a jelképek húsz évvel ezelőtti, hivatalosan történt beiktatása mellett a rajtuk szereplő motívumok legalább 350 éves, bizonyított fönnállását is ünnepelten a falu.

A polgármester emellett röviden szólt a faluban megvalósult fejlesztésekről is, a falunapokkal kapcsolatban pedig elmondta, abban most is hangsúlyos helyet kap a népművészet és hagyományőrzés, ahogyan a rendezvény váza is követi a korábbi években megszokott menetrendet.

A polgármester rámutatott: Ordas egy kis közösség, amely élni akar, ezért fontos, hogy amint egy család, vagy ember életében a születésnapokat, vagy házassági évfordulókat megünnepeljük, úgy a települések közössége is megálljon és összegyülekezzen egy-egy mérföldkőnél,

amiből erőt meríthetnek, lelkileg feltöltekezhetnek, s úgy indulhat ki-ki folytatni munkáját, hétköznapi küzdelmeit.

Képgaléria megtekintése (56 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó Zsolt a programokhoz, illetve az elmaradhatatlan, közösen elfogyasztott marhapörkölthöz e gondolatok jegyében kívánt jó szórakozást, tartalmas időtöltést, illetve jó étvágyat az egybegyűlteknek, és megnyitotta a rendezvényt.

Köszöntőt mondott Font Sándor

A megnyitón megjelent, és szólt a település lakóihoz Font Sándor országgyűlési képviselő is. A képviselő természetes gesztusként, ugyanakkor szép együttlétként jellemezte, hogy a „mi Duna-kanyarunkban” fölfűzött öt folyam menti település polgármesterei egymás falunapjain vendégként megjelennek.

Képgaléria megtekintése (56 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban egyebek mellett az Ordason küszöbön álló fejlesztésekről is szólt, azok közül nevesítve az Alkotó Művészek Háza 40 millió forintból megvalósuló felújítását.
Az állami és uniós pályázati források mellett Font Sándor kiemelte a JETA által a környező településeknek rendelkezésre bocsátott pénzeszközök szerepét, amelynek köszönhetően a rendezvényház újulhat meg, és ennek kapcsán új szálláshelyeket is teremtenek Ordason. Ennek tervezése hamarosan indul, és Font Sándor szerint jó irányt választott a település, mivel e falvak egyik fontos jövőbeni kitörési pontja a turizmus, de ennek a fejlesztésnek fontos szerepe lehet a tervezett Duna-híd megépülése, illetve az általa és a paksi bővítés által teremtett lehetőségek kiaknázásában is.

Az augusztus végi falunapok kapcsán – amelyek közül csak aznap is háromra volt hivatalos – Font Sándor üdvözölte, hogy ezeket az ünnepeket félelem nélkül tarthatjuk meg, fokozott biztonsági intézkedések nélkül, nem úgy, mint egyes nyugati országokban, ahol a barcelonai merényletekről szóló, akkor friss hírek árnyékában egyes rendezvényeket meg sem mertek tartani.

A továbbiakra is ezt a gondtalan, örömteli együttlétet és ünneplést kívánva a XX. Ordasi Falunapokon megjelenteknek, majd átadta a színpadot a megnyitó rendezvény kulturális produkcióinak.

Megnyílt az idei alkotótábor kiállítása

A megnyitó kulturális kínálatában a kalocsai „Hang Vagy” tehetségkutató sorozatból megismert Frankhauzer Lili, valamint Viczián Tímea és Kákonyi Éva énekes produkciói mellett Szabó Mihály gitár oktató és tanítványainak produkcióját hallhatta a közönség.

Az ő közreműködésükkel zajlott a Művelődési Házban megtartott kiállítás-megnyitó is, amelyen a XIV. Ordasi Képzőművész Alkotótábor képeit bocsátják közszemlére. Ez szintén minden évben visszatérő programelem, hiszen az alkotótábor a település kulturális életének egyik kiemelkedő eseménye.

Képgaléria megtekintése (56 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Közös ebéd

A képek megtekintése után az ünneplő sokaság a nagy rendezvénysátorba tartott, ahol eddigre már terített asztalok várták őket. A falunapok egyik nagyszerű pillanata, amikor a falu apraja-nagyja a település vendégeivel, alkotókkal, más települések vezetőségével és kulturális életének képviselőivel közösen elfogyasztják az elmaradhatatlan, fejedelmi marhapörköltet, galuskával, valamint egy feledhetetlen, fölülmúlhatatlanul finom, friss csalamádéval. Természetesen az utóbbi is helyi termék – tudtuk meg.

Zene, tánc, színház, vigasság!

A délutántól éjszakáig tartó programon volt zene és tánc, többféle műfajban, színház és utcabál kifulladásig.
A bemutatók sorát a színpadon a Géderlaki Néptánccsoport kezdte meg, majd a Bajai Fiatalok Színházának operett előadása következett.
A továbbiakban a „Csillag születik” győztes Tabáni István fellépése szórakoztatta a közönséget, majd a Tűzvirág Táncegyüttes tartott bemutatót.

Este fél nyolctól az ABS együttes adott rock koncertet, őket követően, nyolc órától – némi stílusváltással – Kocsis Tibor, az „X-Faktor” győztese énekelt, végül az aznapi kínálatra a falunapi báli mulatság tett pontot. Itt a Montana együttes gondoskodott a jó hangulatról.

Istentisztelettel indult, gyermekprogramokkal folytatódott a vasárnap

Szintén hagyomány, hogy – tekintettel a településen több különböző felekezet jelenlétére – ökumenikus istentisztelettel fejezik be az ordasiak a polgármester által is emlegetett lelki feltöltekezést. Ezt 11 órától tartották meg, majd agapén látták vendégül a híveket.

A falunapok kínálatát a sportpályán megtartott családi programok zárták, ahová elsősorban gyermekek számára kívánatos palettával csábították a szervezők a falu népét.
Így ingyenes ugrálóvár, népi fajátékok, lovaglási lehetőség és íjászat, kocsikázás, és csillámtetováló-szalon várta a kicsiket.

Képgaléria megtekintése (56 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK