2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Ordason tanácskozott a TEIT – Megkezdődik a jövő évi költségvetés tervezése

Zsiga Ferenc  |  2023. 10. 04., 09:11

A települések közötti „vetésforgóból” adódóan ezúttal a Duna-menti községek gyöngyszeme, Ordas október 3-án, kedden adott otthont a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) soron következő ülésének. A tanácskozáson a 2023. évi költségvetési előirányzat módosításán, a jövő évi költségvetés tervezésén, összeállításán túl Rákóczi Péter, a Paks II kommunikációs igazgatója tartott információkban gazdag tájékoztatót a megaberuházás folyamatban lévő munkálatairól, egyben a Társulás polgármestereit egy helyszíni bejárásra, tájékozódásra hívta meg novemberben hónapban, amelynek pontos időpontját később egyeztetik.

Az ülést Dr. Filvig Géza elnök nyitotta meg, aki a tanácskozás résztvevőinek üdvözlése után megköszönte Szabó Zsolt polgármesternek, hogy helyet biztosít a tanácskozásnak, egyben felkérte, adjon rövid tájékoztatást a vendéglátó település múltjáról és jelenéről.

Szabó Zsolt felidézte: Ordasan legalább 8-10 éve nem volt TEIT ülés, így nagy öröm számára, hogy itt köszöntheti a társulás polgármestereit. Ordas a kalocsai járás egyik legkisebb települése, lélekszáma 450 fő, amely arról is ismert, hogy itt a „kertek alatt” folyik a Duna, és a község egészen 1969-ig hajóállomással is rendelkezett. Nagy öröm, hogy óvoda és alsó tagozatos iskola van a községben, az iskola 18 fővel, összevont osztályokkal működik. Ordas hosszú évek óta részt vesz a Virágos Magyarország mozgalomban, amelyen számos díjat, elismerést nyert. Híresek az ordasi nyári rendezvények, köztük az alkotótábor, amelynek alkotásai a tanácsterem falait díszítik, de jutott belőlük bőven a faluháznak, az óvodának és az iskolának is. Itt jegyezzük meg, hogy a tanácskozás végén a Faluházban kiállított képeket a polgármesterek Szabó Zsolt tárlatvezetése mellett megtekintették.

A polgármester tájékoztatójában aláhúzta: Ordas valamennyi utcája szilárd burkolatú, az utakat korszerűsítették, jelenleg a faluház részleges felújítása pályázati forrásból van folyamatban. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a Duna-híd átadása után nem csak Ordas, de a szomszédos települések iránt is megnő az érdeklődés, hiszen, mint mondta: „ ezek a települések tele vannak csodálatos templomokkal, tájházakkal, épületekkel, virágosított közterületekkel.” A jelenlegi helyzet igazán a kerékpáros turizmusnak kedvez, ami a Covid után újra emelkedő tendenciát mutat.

Szabó Zsolt úgy fogalmazott:

Rengeteg érték van a környező településeken is, ezeket gyöngysorszerűen kellene felfűzni egy turista útvonalra, mert ez így több és érdekesebb lehetőséget hordozna a potenciális érdeklődők, turisták számára” - mondta Szabó Zsolt, majd tartalmas és eredményes tanácskozást kívánt a résztvevőknek. 

Képgaléria megtekintése (13 db kép)


A folytatásban a településvezetők a 2023. évi költségvetési előirányzat módosításáról döntöttek, amelyet elsősorban a rezsidíjak növekedése, az áramdíj változása, a TEIT által működtetett eszközök karbantartására fordított kiadások indokoltak. Mint elhangzott, a módosítások ellenére a költségvetési főösszeg nem változik. Miután Bedi Gyula, a pénzügyi bizottság elnöke a határozati javaslatot szóbeli kiegészítéssel jóváhagyásra javasolta, azt a képviselők egyhangúan elfogadták.

A továbbiakban Lovas Szilvia, a TEIT tanácsadója arra hívta fel a figyelmet: valamennyi tagönkormányzatnak, és a társulásnak is el kell készítenie a költségtervét, amelyben pontosan fel kell osztani, melyek azok a feladatok, amelyeket kiadási oldalon szerepeltetnek. Erre azért van szükség, hogy tervezni lehessen, miként oszlik meg, alakul a Társulásnak nyújtott működési támogatás.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)


Fontos határidő, hogy az új jogszabály alapján december 20-ig kell a társulás elnökének benyújtania a költség tervet, illetve igényt, amely az Energiaügyi Minisztérium illetékes szakmai bizottsága elé kerül, majd annak a javaslatát a miniszter elé terjesztik. A tárcavezető a jogszabály szerint január 31-ig fogadja el a TEIT-nek folyósítandó összeget, a Társulással pedig legkésőbb 2024. február végéig kell megkötni a tárgyévi szerződést.


A tanácskozás hátralévő részében Rákóczi Péter, a Paks II kommunikációs igazgatója a megaberuházás aktuális feladatairól adott részletes és átfogó, új információkban gazdag tájékoztatót, amellyel terjedelemi okból külön cikkben foglalkozunk. Az anyagban egyebek mellett arról is szó lesz, hogy a Kalocsa-Paks Duna-híd átadásával a kalocsai oldal infrastruktúrája is előtérbe kerül.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Baon

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK