2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Befejeződött az öregcsertői láp felszámolása – Négy kilométer hosszú csatornán a Sárköz III-ba vezetik a belvizet

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 08., 10:29

Az augusztus elején mért magas hőmérséklet, majd az azóta tartó szinte folyamatos szárazság kifejezetten kedvezett a Medárd napot követő esőzések miatt másfél hónapos csúszással megkezdett öregcsertői láp felszámolásának. A község csapadékvíz elvezető rendszere megújítása részét képező beruházás műszaki átadása megtörtént, így a végső befejezési határidőt, a november 30-át biztonsággal tartani tudják.

A munkálatok a településen kívüli területeken kezdődtek, hogy a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út és a falu között elterülő, esős időszakban lápos, mocsaras területről már a késő őszi esőzések megkezdődése előtt el tudják vezetni a vizet.

Kis -Vén László polgármester arról tájékoztatta portálunkat: a belvízelvezető rendszer kiépítéséhez szükséges összeg rendelkezésre állt, de a magas belvíz miatt a májusi kezdést egészen július közepéig kellett halasztani. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Területi Operatív Program (TOP) pályázatán tavaly elnyert 27 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újult meg a község csapadékvíz elvezető hálózata.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

A projekt keretében a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út menti, közegészségügyi szempontból veszélyes, évszázados lápot is felszámolták. A településnek különösen télen, tavasszal, illetve nagy esőzések  idején okozott problémát a belvíz, amelyet most a falu szélétől 3,7 kilométerre lévő Sárköz III. csatornába gravitációs úton vezetik. Mindez azt jelenti, hogy ezen a közel 4 kilométeres szakaszon, a keresztező utaknál a szükséges műtárgyakat, átereszéket is megépítették.

A község Kalocsa-Kiskőrösi út felöli megjelenésében is jelentős változást hozó fejlesztésről Kis-Vén László azt is elmondta: a munkálatok megkezdését eddig az is akadályozta, hogy csak május végén érkezett meg a vízjogi engedély, azt követően a nagy esőzések után visszamaradt, pangó víz miatt nem lehetett megkezdeni a munkát.

A legelőként hasznosított „szúnyogtanya” felszámolása azért okozott gondot, mert jobb megoldás híján a település csapadékvíz árkaiban összegyűlő vizet is erre a mély fekvésű, lápos területre vezették, de ez most megszűnik.

A polgármester rámutatott: Az igazi nagy, „életszerű” főpróba az első nagy esőzések idején lesz. Szerencsére már a kiviteli terveket megelőző geodéziai felmérések is azt igazolták, hogy a terepviszonyoknak köszönhetően a nyílt  csapadékvíz árkokban és a lápos terültről összegyűlő víz gravitációs úton  kerülhet a Sárköz III-ba.

Ám a műszaki átadás óta immár bizonyos: a település úgy kezdi az idei telet, a jövő évi tavaszt, hogy a belvíz nem veszélyezteti az épített környezetet és a község lakosságának egészségét.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei