2022. 10. 04. kedd
Ferenc
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Befejeződött az öregcsertői láp felszámolása – Négy kilométer hosszú csatornán a Sárköz III-ba vezetik a belvizet

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 08., 10:29

Az augusztus elején mért magas hőmérséklet, majd az azóta tartó szinte folyamatos szárazság kifejezetten kedvezett a Medárd napot követő esőzések miatt másfél hónapos csúszással megkezdett öregcsertői láp felszámolásának. A község csapadékvíz elvezető rendszere megújítása részét képező beruházás műszaki átadása megtörtént, így a végső befejezési határidőt, a november 30-át biztonsággal tartani tudják.

A munkálatok a településen kívüli területeken kezdődtek, hogy a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út és a falu között elterülő, esős időszakban lápos, mocsaras területről már a késő őszi esőzések megkezdődése előtt el tudják vezetni a vizet.

Kis -Vén László polgármester arról tájékoztatta portálunkat: a belvízelvezető rendszer kiépítéséhez szükséges összeg rendelkezésre állt, de a magas belvíz miatt a májusi kezdést egészen július közepéig kellett halasztani. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Területi Operatív Program (TOP) pályázatán tavaly elnyert 27 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újult meg a község csapadékvíz elvezető hálózata.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

A projekt keretében a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út menti, közegészségügyi szempontból veszélyes, évszázados lápot is felszámolták. A településnek különösen télen, tavasszal, illetve nagy esőzések  idején okozott problémát a belvíz, amelyet most a falu szélétől 3,7 kilométerre lévő Sárköz III. csatornába gravitációs úton vezetik. Mindez azt jelenti, hogy ezen a közel 4 kilométeres szakaszon, a keresztező utaknál a szükséges műtárgyakat, átereszéket is megépítették.

A község Kalocsa-Kiskőrösi út felöli megjelenésében is jelentős változást hozó fejlesztésről Kis-Vén László azt is elmondta: a munkálatok megkezdését eddig az is akadályozta, hogy csak május végén érkezett meg a vízjogi engedély, azt követően a nagy esőzések után visszamaradt, pangó víz miatt nem lehetett megkezdeni a munkát.

A legelőként hasznosított „szúnyogtanya” felszámolása azért okozott gondot, mert jobb megoldás híján a település csapadékvíz árkaiban összegyűlő vizet is erre a mély fekvésű, lápos területre vezették, de ez most megszűnik.

A polgármester rámutatott: Az igazi nagy, „életszerű” főpróba az első nagy esőzések idején lesz. Szerencsére már a kiviteli terveket megelőző geodéziai felmérések is azt igazolták, hogy a terepviszonyoknak köszönhetően a nyílt  csapadékvíz árkokban és a lápos terültről összegyűlő víz gravitációs úton  kerülhet a Sárköz III-ba.

Ám a műszaki átadás óta immár bizonyos: a település úgy kezdi az idei telet, a jövő évi tavaszt, hogy a belvíz nem veszélyezteti az épített környezetet és a község lakosságának egészségét.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK