2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megmenekült a bezárástól az öregcsertői iskola

Illés György Cinó  |  2019. 09. 04., 09:05

Az Öregcsertői Általános Iskola kálváriája – mint cseppben a tenger – mutatja a kis települések sziszifuszi küzdelmét iskoláikért. Kevés a gyermek – ez szinte közhely –, ráadásul azt a kevés gyermeket is sok szülő inkább Kalocsára járatná iskolába, hiszen a fölső tagozatra többnyire már mindenképp a városban kell iskolát választaniuk és beíratniuk, hiszen a falvak nagy részében már nincs felső tagozat. Így történt Öregcsertőn is: több alsó tagozatos gyermeket Kalocsára írattak be, így hét főre zsugorodott a jelentkező tanulók létszáma. A nem csak lélektani, hanem törvényben is előírt alsó határ pedig nyolc fő…

A probléma nem új keletű – mondja Kis-Vén László, Öregcsertő polgármestere. – Nálunk már jó ideje csak alsó tagozat működik az iskolában. Negyedik osztály után többnyire Kalocsán, ritkábban Kiskőrösön folytatják a gyerekek tanulmányaikat. De egyre gyakrabban fordul elő, hogy már az óvoda után egyből a városba viszik iskolába a gyereket.

A TELEPÜLÉSEN VOLNA ELÉG GYEREK AZ ISKOLAI LÉTSZÁM FÖLTÖLTÉSÉHEZ, DE IDÉN HÁROM GYERMEKET IS INKÁBB KALOCSÁRA, AZ EPERFÖLDI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBA ÍRATTAK BE A SZÜLEIK.

Ebben számunkra az is fájó pont volt, hogy a döntésben egy korábban nálunk tanító tanár hatása is közre játszott.


Forrás: KALOhírek

Próbáltuk a szülőket meggyőzni, de ez nem járt eredménnyel – emlékezett vissza a polgármester, hozzátéve így

HÉT FŐRE CSÖKKENT A LÉTSZÁM, AMI MÁR EGGYEL KEVESEBB A MINIMÁLISAN ELŐÍRT NYOLCFŐS TANULÓI LÉTSZÁMNÁL.

– Ez volt a helyzet még augusztusban is. Nem volt váratlan a dolog, hiszen már az évzáró idején megtudtuk az érintett család szándékait, így a szülőkkel együtt próbáltunk megoldást találni. Végül a szerencse segített. Augusztus 14-én este hatkor tudtuk meg ugyanis, hogy Öregcsertőre költözik egy család, akiknek harmadik osztályos gyermeke van. Azonnal fölvettük velük a kapcsolatot, és hál’ Isten kiderült, hogy a mi iskolánkba íratnák be a gyereket – idézte föl a győzelemmel felérő hírt Kis-Vén László.

Azaz, csak fél győzelemmel, mert a pedagógusokról is gondoskodni kellett. Ám ebben is melléjük pártolt a szerencse.
A tanítói állomány biztosítása érdekében fölvették a kapcsolatot a több iskolát tömörítő Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola vezetőséggel, akikkel közösen sikerült megoldást találniuk.

AZ ISKOLÁBAN HÁROM TANÍTÓVAL INDULT MEG SZEPTEMBERBEN A MUNKA: EGY ÖREGCSERTŐN LAKÓ TANÍTÓ MELLETT EGY CSERTŐI SZÜLETÉSŰ, KÉSŐBB KALOCSÁN TANÍTÓ PEDAGÓGUS IS A HAZATÉRÉS MELLETT DÖNTÖTT, ÉS EGY ÓRAADÓ IS SEGÍTI A KOLLEKTÍVA MUNKÁJÁT.

Kis-Vén László a munkatársunkkal folytatott beszélgetése során dicsérte az öregcsertői iskola tanítóinak emberi hozzáállását, agilitását, a szülőkkel való kapcsolattartását és kreativitását.

A polgármester a személyi állomány feltöltésében nyújtott segítségéért és rugalmas hozzáállásáért ezúton is köszönetet mondott a Fényi Gyula Általános Iskola igazgatójának, Reiterné Fekete Magdolnának, és bíztatta a szülőket, hogy taníttassák a saját falujukban a gyermekeiket, amíg csak lehet.

Annál is inkább, hiszen a kis létszámú, összevont korosztályú csoportokban folyó oktató-nevelő munka a vele járó nehézségek mellett is – a családias légkör, a gyermekekre való személyes odafigyelés és a differenciált oktatás tágabb lehetőségei miatt – sok előnnyel is jár, és jó eredményeket mutat.

Ezt bizonyítja, hogy

AZ ÖREGCSERTŐI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBÓL KIKERÜLŐ GYEREKEK MINDIG MEGÁLLTÁK A HELYÜKET A VÁROSI ISKOLÁK FELSŐ TAGOZATÁN

– nyilatkozta a KALOhíreknek Kis-Vén László, egyúttal abbéli reményét is kifejezve, hogy még sokáig működhet településén az általános iskola.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei