2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Tovább szépült Öregcsertő központja, megújult a községháza

Tovább szépült Öregcsertő központja, megújult a községháza
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 27., 08:35

Öregcsertőn az idei esztendőről is elmondhatják, hogy 2020 az épített környezet és a zöldfelületek megújításának az éve. Az elmúlt másfél évben megvalósított út, -csapadékvíz - elvezető rendszer korszerűsítés, belvízlecsapolás, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-os pályázatán elnyert 30 millió, a JETA-tól kapott 15 millió forintból teljes körűen megújult óvoda, orvosi rendelő, a vidékfejlesztési forrásból modernizált művelődési ház után most fejeződött be a község emblematikus épületének, a községházának az energetikai korszerűsítése.

Kis-Vén László arról számolt be: a községháza energetikai korszerűsítése a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól (JETA) kapott 19,8 millió forintból valósulhatott meg. Megtörtént a teljes homlokzat - és födémszigetelés, a nyílászárók cseréje, a külső színezés. A fűtés korszerűsítése jegyében egy nagy teljesítményű kondenzációs gázkazánt helyeztek üzembe.

Ám az épület fűtését, mint az egyik legnagyobb kiadást azzal is optimalizálják, hogy aprítékkal működő, úgynevezett biomassza kazán is működik, ami rásegít a fűtésre. Az utóbbi kazán fűtőanyaggal való ellátása nem okoz gondot, ugyanis ugyancsak pályázati pénzből vásároltak egy aprítógépet. Ezzel a közterületeken, illetve a háztartásokban keletkező zöldhulladékból, nyesedékből, a levágott gallyakból állítják elő a hasznos, egyben olcsó fűtőanyagot.

A polgármester kiemelte: a faluközpontban lévő községháza felújítása azért is időszerű volt, mert eddig éles kontraszt mutatkozott a minden tekintetben megújult, korszerű udvari játékokkal felszerelt, térkövezett parkolókkal ellátott óvoda és a vele szemben lévő községháza között.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
Galéria megnyitásához kattints a képre!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Ugyanakkor a vonalas elrendezésű település középpontjában lévő községháza, a mellette kialakított, a közmunkások kétkezi munkáját és szépérzékét dicsérő park, a benne lévő, a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 15 millió forintból hamarosan befejeződő kápolna felújítása után elmondható lesz: Öregcsertő immár valamennyi középülete és közösségi területe, parkja megújult az elmúlt két évben.

Az idei és a jövő évi tervekről szólva Kis-Vén László elmondta: az Öregcsertő mérető, esetükben 800 lélekszámú településeknek nagy segítséget jelent a Magyar Falu Program.

Jelenleg három pályázatuk – egy 10 millió forint értékű útkorszerűsítés, további tíz millió forint a művelődési ház színpadának és színpadtechnikájának, belső berendezésének fejlesztésére, és hasonló nagyságú összeg a parkgondozási feladatok ellátásához használatos gépek beszerzésére – van elbírálás alatt.

A polgármester arra a kérdésünkre, hogy a nagy zöldfelületekkel rendelkező községben miként sikerül a parkosított területeket folyamatosan, évszaktól függetlenül rendben tartani, kifejtette: ugyan örömmel fogadják, hogy a közmunkások száma a munkába állások magas száma miatt folyamatosan csökken, ugyanakkor ez gondot okoz a helyi kommunális és parkgondozási feladatok ellátásában. Ezt a folyamatot látva vásároltak nagy teljesítményű parkgondozó gépeket, fűkaszákat.

A KÉZI MUNKÁT IGÉNYLŐ VIRÁGÜLTETÉS ÉS GONDOZÁS MAGA SZÍNVONALA ANNAK A 15, ZÖMÉBEN NŐKBŐL ÁLLÓ KÖZMUNKÁSCSAPATNAK KÖSZÖNHETŐ,

akik nem csak szépérzékkel vannak megáldva, de lelkiismeretesen végzik feladatukat, hiszen mindez őket és családjukat, az egész falu közösségét szolgálja”– mondta Kis-Vén László, Öregcsertő polgármestere.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
Galéria megnyitásához kattints a képre!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés