2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Egyeztetés indul! – Vegyünk részt a város rendezési tervének elkészítésében!

Illés György Cinó  |  2017. 05. 26., 13:19

Törvényi rendelkezések értelmében zajlik Kalocsa város településrendezési eszközinek felülvizsgálata, azaz most készülnek a város fejlődésének kereteit a következő legalább egy évtizedes időszakra meghatározó tervek. Ezek egyeztetése új törvényi szabályozás szerint, a lakosság számára kibővített jogkörrel zajlik. Magyarán: BÁRKI BELESZÓLHAT! Első körben a településfejlesztési koncepciót véleményezhetjük.

Tavaly szeptemberi döntésével a kalocsai önkormányzat a VT Városépítési Kft.-t – a VÁTI jogutódját – bízta meg a város településfejlesztési koncepciójának és településrendezési eszközeinek, azaz szerkezeti és szabályozási tervének, illetve a hozzájuk kapcsolódó dokumentumok esedékes elkészítésével. A tervezési folyamat lezárásának végső határideje jövő év vége, de addigra egymásra épülő, egyenként is vaskos dokumentumok következes eljárásrend szerinti, többkörös társadalmi és szakmai egyeztetésének és az azt követő elfogadásának kell megtörténnie.

A tervezői munkacsoport két tagja, köztük a vezető tervező, Paksi Szilvia (b) a képviselő-testület március 22-ei ülésén

Belenézhetünk, beleszólhatunk

Időközben el is készültek a megalapozó munkarészek , valamint a település fejlesztési koncepció tervezete, amelyek fejlesztési irányait az önkormányzati testület ez év március 22-ei döntésével már elfogadta.
E dokumentumok, végleges formában történő elfogadásáig a tervezési folyamatot végigkísérő egyeztetéseken az eddigiekhez képest kibővült jogkörrel vehetnek részt az itt élők, illetve az itt működő társadalmi és gazdasági szervezetek.

Ez év október elsejéig az önkormányzatnak településképi rendeletet kell elfogadnia, és a település arculati kézikönyvét is el kell készíteniük, amelyekre a rendezési tervhez kapcsolódó új dokumentumok, és az ez év elejétől hatályos, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról, településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendelet-módosítás szerint szintén kiterjed a „helyi partnerségi” egyeztetés.

Az említett rendelet értelmében a lakosság jogai is szélesednek, amit helyi rendeletbe is foglalt a grémium ez év április 27-ei ülésén. Ez tartalmazza a településfejlesztési, településrendezési, valamint településképpel kapcsolatos feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló rendelkezéseket, magyarán a helyi lakosság, nemzetiségi önkormányzatok, vállalkozások, a civil szervezetek és szakmai szervezetek részvételének kereteit.

Kalocsa főtere madártávlatból az Érsekség archív felvételén

Kevésbé bakafántosan:

  • MOST VAN LEHETŐSÉGÜNK BELESZÓLNI A VÁROSKÉPET, KALOCSA JÖVŐBENI FEJLŐDÉSÉNEK IRÁNYAIT, TÉRBELI NÖVEKEDÉSÉNEK LEHETŐSÉGEIT MEGSZABÓ TERVEKBE,
  • MOST LEHET ÖTLETELNI VÁROSUNK KÖZLEKEDÉSÉNEK, FUNKCIÓINAK ÁTSZERVEZÉSÉRE, JÖVŐJE ALAKÍTÁSÁRA VONATKOZÓ ELKÉPZELÉSEKKEL,
  • MOST MINDENKINEK JOGA (ÉS LOKÁLPATRIÓTA KÖTELESSÉGE, HOGY) LEGALÁBB A SAJÁT TELEPÜLÉSRÉSZÉRE VONATKOZÓ ANYAGOKAT ÁTTEKINTSE, ÉS SZÜKSÉG ESETÉN SAJÁT MEGLÁTÁSAIVAL SEGÍTSE AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS A VÁROSTERVEZŐK MUNKÁJÁT!

A településkép alakulását szabályozó rendelkezések mellett hozzászólhatunk a település védendő értékeit összefoglaló dokumentumokhoz is. A város értékkatasztere, valamint örökségvédelmi hatástanulmánya egyaránt nagyon érdekes olvasmány, akkor is ajánlom mindenki figyelmébe, ha hozzászólni nem óhajt!

A tervekkel kapcsolatos észrevételeinket a varos@kalocsa.hu e-mail címen, vagy postai úton a Polgármesteri Hivatal részére Kalocsa Szent István király út 35. számra küldhetik meg, illetve leadhatják személyesen a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztályán, azaz a Városháza 8. számú irodájában is.

EGYEZTETÉSRE FÖL!

A tervezői munkacsoport több tagja tegnap egész nap egyeztetéseket folytatott Kalocsán városunk döntéshozóinak és döntés-előkészítőinek álláspontja, az általuk számon tartott igények, várakozások megismerésére. Úgy tudjuk, a megbeszélések során részben már a végleges rendezési tervben megjelenítendő igényeket igyekeztek összegyűjteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK