2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Egyeztetés indul! – Vegyünk részt a város rendezési tervének elkészítésében!

Illés György Cinó  |  2017. 05. 26., 13:19

Törvényi rendelkezések értelmében zajlik Kalocsa város településrendezési eszközinek felülvizsgálata, azaz most készülnek a város fejlődésének kereteit a következő legalább egy évtizedes időszakra meghatározó tervek. Ezek egyeztetése új törvényi szabályozás szerint, a lakosság számára kibővített jogkörrel zajlik. Magyarán: BÁRKI BELESZÓLHAT! Első körben a településfejlesztési koncepciót véleményezhetjük.

Tavaly szeptemberi döntésével a kalocsai önkormányzat a VT Városépítési Kft.-t – a VÁTI jogutódját – bízta meg a város településfejlesztési koncepciójának és településrendezési eszközeinek, azaz szerkezeti és szabályozási tervének, illetve a hozzájuk kapcsolódó dokumentumok esedékes elkészítésével. A tervezési folyamat lezárásának végső határideje jövő év vége, de addigra egymásra épülő, egyenként is vaskos dokumentumok következes eljárásrend szerinti, többkörös társadalmi és szakmai egyeztetésének és az azt követő elfogadásának kell megtörténnie.

A tervezői munkacsoport két tagja, köztük a vezető tervező, Paksi Szilvia (b) a képviselő-testület március 22-ei ülésén

Belenézhetünk, beleszólhatunk

Időközben el is készültek a megalapozó munkarészek , valamint a település fejlesztési koncepció tervezete, amelyek fejlesztési irányait az önkormányzati testület ez év március 22-ei döntésével már elfogadta.
E dokumentumok, végleges formában történő elfogadásáig a tervezési folyamatot végigkísérő egyeztetéseken az eddigiekhez képest kibővült jogkörrel vehetnek részt az itt élők, illetve az itt működő társadalmi és gazdasági szervezetek.

Ez év október elsejéig az önkormányzatnak településképi rendeletet kell elfogadnia, és a település arculati kézikönyvét is el kell készíteniük, amelyekre a rendezési tervhez kapcsolódó új dokumentumok, és az ez év elejétől hatályos, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról, településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendelet-módosítás szerint szintén kiterjed a „helyi partnerségi” egyeztetés.

Az említett rendelet értelmében a lakosság jogai is szélesednek, amit helyi rendeletbe is foglalt a grémium ez év április 27-ei ülésén. Ez tartalmazza a településfejlesztési, településrendezési, valamint településképpel kapcsolatos feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló rendelkezéseket, magyarán a helyi lakosság, nemzetiségi önkormányzatok, vállalkozások, a civil szervezetek és szakmai szervezetek részvételének kereteit.

Kalocsa főtere madártávlatból az Érsekség archív felvételén

Kevésbé bakafántosan:

  • MOST VAN LEHETŐSÉGÜNK BELESZÓLNI A VÁROSKÉPET, KALOCSA JÖVŐBENI FEJLŐDÉSÉNEK IRÁNYAIT, TÉRBELI NÖVEKEDÉSÉNEK LEHETŐSÉGEIT MEGSZABÓ TERVEKBE,
  • MOST LEHET ÖTLETELNI VÁROSUNK KÖZLEKEDÉSÉNEK, FUNKCIÓINAK ÁTSZERVEZÉSÉRE, JÖVŐJE ALAKÍTÁSÁRA VONATKOZÓ ELKÉPZELÉSEKKEL,
  • MOST MINDENKINEK JOGA (ÉS LOKÁLPATRIÓTA KÖTELESSÉGE, HOGY) LEGALÁBB A SAJÁT TELEPÜLÉSRÉSZÉRE VONATKOZÓ ANYAGOKAT ÁTTEKINTSE, ÉS SZÜKSÉG ESETÉN SAJÁT MEGLÁTÁSAIVAL SEGÍTSE AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS A VÁROSTERVEZŐK MUNKÁJÁT!

A településkép alakulását szabályozó rendelkezések mellett hozzászólhatunk a település védendő értékeit összefoglaló dokumentumokhoz is. A város értékkatasztere, valamint örökségvédelmi hatástanulmánya egyaránt nagyon érdekes olvasmány, akkor is ajánlom mindenki figyelmébe, ha hozzászólni nem óhajt!

A tervekkel kapcsolatos észrevételeinket a varos@kalocsa.hu e-mail címen, vagy postai úton a Polgármesteri Hivatal részére Kalocsa Szent István király út 35. számra küldhetik meg, illetve leadhatják személyesen a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztályán, azaz a Városháza 8. számú irodájában is.

EGYEZTETÉSRE FÖL!

A tervezői munkacsoport több tagja tegnap egész nap egyeztetéseket folytatott Kalocsán városunk döntéshozóinak és döntés-előkészítőinek álláspontja, az általuk számon tartott igények, várakozások megismerésére. Úgy tudjuk, a megbeszélések során részben már a végleges rendezési tervben megjelenítendő igényeket igyekeztek összegyűjteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK