2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Mindenki volt gyerek – Gyerekhétköznapok versben, zenében

Cserenkó Gábor  |  2020. 12. 23., 09:29

Mindenki volt gyerek címmel jelent meg a bajai születésű Francsovics Judit verseiből készült CD és egy új kötet, mely most gyermekverseket tartalmaz.

Francsovics Judit írásai leggyakrabban a gyermekhétköznapokba visznek – mindezt humoros formában, esetenként egy kis öniróniával fűszerezve, de az ünnepek, a természet vagy az állatvilág is helyet kap verseiben, meséiben.

Judit neve egyébként ismerősen csenghet az olvasóknak, hiszen néhány éve a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban találkozhattunk vele először, valamint - egy rendhagyó irodalmi óra keretében - a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtárban is megmutatta verseit a közönségnek.

A Mindenki volt gyerek inkább a piciknek szól, de négyéves kortól bárkinek ajánlott.

Költeményei megzenésítésének ötletével pedig két éve kereste meg a BM gyerekzenekart. A formáció zenei sokszínűsége, mondanivalója összecsengett azzal, amit ő maga is képvisel. Hamar megszületett a közös album ötlete. A zenekarral való találkozás egy gyümölcsöző munkakapcsolattá érett. A dalok meglepő gyorsasággal születtek, egyik a másik után. A versek igazi kis múzsának bizonyultak. Szövegíró és zenekar együtt gondolkodva, kölcsönösen inspirálták egymást.

Ennek a közös munkának az eredménye a "Mindenki volt gyerek" című album, ahol a hallgatók Judit 12 versét dalszövegként ismerhetik meg.

A lemezzel egyidőben, advent első vasárnapjára jelenik meg az azonos címet viselő verseskötet is, benne a szavalóversenyeken gyakran hallható "közönségkedvenc" versekkel.


Mindenki volt gyerek

Kisgyereknek lenni nem könnyű dolog!
Van, hogy az asztalnál csak válogatok.
Az apa azt mondja: Ő is volt gyerek,
s amit elé raktak, mindent megevett.

Kisgyereknek lenni nem könnyű dolog!
Bizony néha sírok, ha nyűgös vagyok.
Az anya azt mondja: Ő is volt gyerek,
s uralkodni kellett a könnyei felett.

Kisgyereknek lenni nem könnyű dolog!
Utólag megbánom, ha durva vagyok.
Nagypapa azt mondja: Ő is volt gyerek,
de bizony Ő akkor nem verekedett.

Kisgyereknek lenni nem könnyű dolog!
Én a nagymamámra gyakran gondolok.
Nagymama azt mondta: Mindenki volt gyerek,
de van, aki erről elfelejtkezett…
Zokni-párkereső

Alig használt kötött zoknim
hosszú távra párt keres.
Simulékony természetű,
viselete kellemes.

Rendezett fiókból
származó szakadatlan fajta.
Bár itt-ott kisebb szemhibák
találhatók rajta.

Hozzá illő 35-ös
fuszekli az álma,
norvég mintás, kötött szálas,
főként imponálna.

Gyerekzokni nem akadály,
kis kopás megengedett.
Kalandorok kíméljenek,
szakadtak ne is jelentkezzenek!

______________________________________________

A könyv és a CD borítója Feles Krisztina alkotásai.
A könyv és a CD együtt is megvásárolható és a mindenkivoltgyerek@gmail.com e-mail címen rendelhető.Francsovics Judit 1979-ben Baján született, középiskolás-kollégista éveit Kalocsán töltötte, jelenleg Svájcban él. Versei, rövid gyerektörténetei rendszeresen jelennek meg magyar és határon túli magyar nyelvű gyereklapokban. Megjelent versek, publikációk: Dörmögő Dömötör, Tappancs, Minimanó, Napsugár, Szivárvány, Koala magazin. Kisiskolásoknak szóló mesekönyve Kopi és Pamutkutya – A hazugsággombóc 2016- ban jelent meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK