2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Scultéty Ida emlékére

Scultéty Ida emlékére
2021. 05. 31., 09:27

„Mosolygós, csendes szavú, mély érzésű ember volt, aki sajátos humorával, emberségével, szakmai igényességével vált a gimnázium emblematikus pedagógusává." Az alábbiakban a Szent István Gimnázium portálunknak eljuttatott megemlékezését olvashatják.

„Mindannyian tudjuk, hogy az ember élete véges: földi pályánknak van kezdete és vége. Így akár azt is mondhatjuk, hogy a halál természetes dolog, emberi életünk velejárója. Mégis ha valakinek a halálhírét halljuk – különösen, ha hozzánk közelállóról van szó – elszorul a szívünk. A halál tehát mégsem olyan természetes dolog, mint számtalan más a világon: nem lehet rá jól felkészülni. Hiába tudjuk, hogy az életkor előrehaladtával időpontja egyre közelebb van, annak bekövetkezte mégis megrázó hír, elviselése mindannyiunk számára nehézséget okoz.

A Kalocsai Szent István Gimnázium egykori ikonikus tanárának, Scultéty Idának a halálhíre pontosan így történt. Mióta elköltözött Kalocsáról, már ritkábban találkoztunk vele, az utóbbi egy-két évben a róla kapott hírek egyre szomorúbb jövőt sejtettek. Aztán márciusban jött a szomorú üzenet: kedves volt kollégánk, sokunk egykori biológia vagy földrajz tanára, 95. életévében elhunyt.

Scultéty Ida 1926-ban született. Édesanyja tanítónő, édesapja jogász volt. A középiskolát Szegeden végezte, az érettségi után egyetemre is itt járt. Tanulmányait a második világháború alatt sem szakította meg, itt szerzett tanári diplomát. Bár maradhatott volna tanítani az egyetemen egyik professzora mellett, mégis inkább az államosítás után új tanárokat kereső kalocsai gimnáziumba jelentkezett munkára. 1949-től – akkori nevén – a Kalocsai Állami I. István Gimnáziumban kezdte meg hosszú, közel 60 évig tartó tanári pályafutását. Számtalan tanítványa volt, 4 osztály osztályfőnökeként is tevékenykedett, pályája elején néhány évig igazgatóhelyettesi feladatokat is ellátott. Munkájáért többször kapott kitüntetést, többek között miniszteri dicsérő oklevelet 1961-ben, vagy Kalocsa Város Ifjúságának Neveléséért kitüntetést 1999-ben. Nagyon szerette a természetet, számtalan túra fő szervezője és vezetője volt. Tanárok és diákok is szívesen emlékeznek ezekre a kirándulásokra, szereztek ezeken életre szóló emlékeket. Tanári munkája mellett szívesen vett részt tudományos előadásokon, kiállításokon, komolyzenei koncerteken, rendszeres résztvevője volt a gimnáziumi rendezvényeknek is. Tagja volt a Múzeumbarátok Körének, rendszeres látogatója és támogatója a Kék Madár Fesztiválnak. Mosolygós, csendes szavú, mély érzésű ember volt, aki sajátos humorával, emberségével, szakmai igényességével vált a gimnázium emblematikus pedagógusává. Mi, egykori kollégái a mai napig emlékszünk precizitására, kitartására, a túrák során tapasztalt kitartó nyugalmára és türelmére, de isteni aprósüteményeire, kitűnő birsalmasajtjára is.

1983-ban történt nyugdíjba vonulását követően még több mint 20 évig tanított óraadó tanárként valamint a levelező tagozaton. Közel a 80. életévéhez hagyta ott a katedrát. Miután végleg befejezte a tanítást, visszaköltözött Szegedre. Iskolánk nyugdíjas találkozóira, amíg tudott, mindig eljött, szívesen elbeszélgetett a régi kollégákkal. Néhány évvel ezelőtt történt combnyaktörése azonban sajnos járókerethez kötötte. Idős kora miatt már egyre gyengült, de sokat olvasott, szellemileg friss maradt.

És most elment ő is. Hiányozni fog jellegzetes alakja, mozgása, szelíd mosolya, csillogó szemei.

Drága Iduka! Isten áldja, nyugodjon békében!

(A visszaemlékezés elhangzott a tanárnő búcsúztatóján, a budapesti Farkasréti temetőben 2021. május 25-én.)"

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés