2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Új Pécsiné Ács Sarolta díjasok Kalocsán

Új Pécsiné Ács Sarolta díjasok Kalocsán
Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 20., 07:35

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány kuratóriuma a közel három évtizede alapított Pécsiné Ács Sarolta díjjal ismeri el azok munkáját, akik sokat és kiemelkedőt tesznek, tettek Kalocsa népművészetéért, a népi hagyományok őrzéséért. A díjat idén szeptember 9-én szombaton, a 32. Paprika és Gasztrofesztivál egyik fő eseményén, a Főszerepben a kalocsai népművészet műsorfolyam keretében az érsekkerti nagyszínpadon Szeleczki Attiláné, az alapítvány titkára és Tóth József kuratóriumi tag Tóth Ferencné Török Teréz és Kákonyi István részére adta át. A városban közismert két személyiség a méltatás szerint Kalocsa népművészeti értékeinek ápolásáért, továbbadásáért, az e területen végzett magas szintű tevékenységéért - a kuratórium egyhangú szavazata mellett - érdemelték ki a díjat.

Szeleczki Attiláné, az alapítvány titkára a díjátadó ceremóniát megelőzően elmondta:

A Kalocsa Művészetéért Alapítvány az erre alkotott szabályzat szerint 1997-től adja ki a Pécsiné Ács Sarolta díjat azoknak a közösségeknek és személyeknek, akik Kalocsa és környéke hagyományainak ápolásáért, megőrzéséért és terjesztéséért folyamatosan, több éven keresztül tevékenykednek, alkotásaikkal öregbítik Kalocsa népművészetének hírnevét. Az Alapítvány a nyár közepén tett egy felhívást: augusztus 15-ig lehet jelentkezni, illetve javaslatot tenni a díjra. A beérkezett javaslatok alapján a kuratórium az adott évben legfeljebb két személynek adományozhat díjat, de volt olyan év, hogy nem adtunk ki díjat, vagy csak egy személyt részesítettünk elismerésben."– mondta a titkár.

Hozzátette:

Nagy örömünkre idén több jelölt közül két díjat a Kuratórium tagjainak egyhangú döntése mellett tudtunk kiosztani.”A színpadi eseményen aztán kiderült, az egyik kitüntetett Tóth Ferencné Török Teréz, aki Kalocsa díszítő művészetének magas szintű megjelenítéséért érdemelte ki az elismerést.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Szabó Gábor


A másik díjazott Kákonyi István, a kalocsai néptánc és hagyomány több évtizedes ápolásáért vehette át az elismerést.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Szabó Gábor


A porcelánból készült díj, az oklevél és a virágcsokor átvételekor elhangzott laudáció szerint Tóth Ferencné (született Török Teréz) az egykori Kalocsai Porcelánfestő Üzemben és jogutódjaiban dolgozott az általános iskola befejezésétől a szakmunkás bizonyítvány megszerzésén át egészen a nyugdíjba vonulásáig mint pingáló, illetve porcelánfestő. Szakmáját művészi szinten folytatta. Jelenleg a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör és a kézműves kör aktív tagja, ahol nem csak pingál, hanem tojásokat fest és viseleti darabokat is készít.
Amint az oklevélen olvasható: Teréz Kalocsa díszítő művészetének magas szintű megjelenítéséért kapta a díjat.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Szabó Gábor


A másik díjazott Kákonyi István volt, aki a kalocsai néptánc és hagyomány évtizedes ápolásáért részesült az elismerésben. Mint elhangzott: István 1984-ben született és már 5 évesen a legendás Tóth Ferenc koreográfus, Pécsiné Ács Sarolta egykori munkatársa gyermektánccsoportjában kezdett táncolni, és nem csak ő, hanem gyakorlatilag az egész családja: édesapja, édesanyja, testvére, felesége, nagybácsik, nagynénik is táncolnak. Volt olyan produkció, amikor hét, több generációhoz tartozó Kákonyi táncolt egy időben a színpadon. Az informatikus mérnök Kákonyi István Fülöp Ferenc díjas táncos és több helyi egyesület elnökségi tagja.


Pécsiné Ács Sarolta (Köbölkút,904. szeptember 8. – Baja, 1986. október 31.): tanító, múzeumigazgató. A hódmezővásárhelyi tanítóképzőben végzett, majd Kalocsára kapott tanítói kinevezést 1922-ben. A Szőlők, az Újváros, majd az Eperföld elemi népiskoláiban tanított. Az államosítás után az Ének-Zenei Általános Iskolába helyezték. Az önálló intézményi jellegét vesztett Viski Károly Múzeum újjászervezője, igazgatója (1963-1970), majd munkatársa. Múzeumi munkásságában a fő hangsúlyt a néprajzi, elsősorban a népművészeti gyűjtemény gyarapítására helyezte. A rendkívül gazdag és változatos textílgyűjtemény megteremtője. Megrendezte az első állandó jellegű kiállítást a gimnázium épületében elkülönített három helyiségben. Számtalan kiállítást rendezett külföldön. Néprajzi kutatásait a két kiadást megért Kalocsa népművészete és a Népi gyermekjátékok Kalocsa környékén című kötetekben jelentette meg. Igazi néptanító volt. Kalocsára költözése után elkezdte gyűjteni a parasztság kultúrális örökségét. Korán bekapcsolódott a Gyöngyösbokréta mozgalomba, ahol felfigyeltek szervező képességeire és gyűjtéseire. Megalakította a Kalocsai Földmíves Ifjúsági Egyesület (TINÓ) felnőtt tánccsoportját. 1967-ben alakította meg Tóth Ferenccel a Kalocsai Népi Együttest, melynek első vezetője lett (1967-1978). 1974. okt. 31-én vehette át Bács-Kiskun megye művészeti díját. 1975. ápr. 3-án Kalocsa díszpolgára lett. 1997. aug. 20-án megkapta Kalocsa város művelődési díját (posztumusz). Az 1991-ben alakult Kalocsa Népművészetéért Alapítvány 1996. jún. 30-án alapította meg a Pécsiné Ács Sarolta díjat. 2000. nov. 5-én emléktáblát avattak szülőháza falán. (Forrás Romsics Imre)

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Szabó Gábor

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK