2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A jövő magyar gazdaságának pillére a zöld energia

2024. 04. 04., 14:17

A zöld energia a magyar gazdaság jövőjének záloga. Ennek egyik alappillére a biztonságos és megbízható atomenergia – olvasható a Top Energy Executives in Hungary 2024 magazinban. A hazai vezető energiaipari cégek menedzsereit bemutató angol nyelvű kiadványban először szerepel a Paks II. atomerőmű-projekt.

Látjuk az atomenergia reneszánszát, s mivel nekünk is van több mint négy évtizednyi tapasztalatunk a nukleáris iparban, ezért döntöttünk a Paks I. üzemidő hosszabbítása mellett és ezért építünk új erőművet a meglévő mellett.– fogalmazott Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Top Energy Executives in Hungary 2024 magazinban.

A zöld energia jelenti a magyar gazdaság jövőjét.– tette hozzá.


– Az atomerőművek minden tekintetben legalább egyenértékűek a megújulókkal, miközben nagy kapacitással, időjárástól függetlenül, nagyon kiszámítható módon működnek. A nukleáris ágazat folyamatosan fejlődő, innovatív iparág. Mindezt már Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója fejtette ki a magazin hasábjain. – Magyarországon a szén-dioxid-semleges villamos energia háromnegyedét a Paksi Atomerőmű állítja elő. A két új építés alatt álló blokkot a nukleáris kapacitás hosszú távú fenntartására tervezték, működésük éves szinten 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarításával jár – vázolta Jákli Gergely a Top Energy Executives in Hungary 2024-nek adott interjújában. Elmondta, hogy a Paks II. projektben jelenleg a területelőkészítési munkákon van a hangsúly, cél, hogy 2024 végén az első betonöntéssel elkezdődjön az 5. blokk alaplemezének kialakítása. 

A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója – mint a vele készült interjúból is kiderült – a pénzügyi szektorból érkezett a nukleáris iparba.

Első pillantásra a pénzügyi szektorban és a nukleáris iparban nincs semmi közös, de valójában sok a hasonlóság. A nukleáris iparban alapvető a fegyelem, a szabályozottság és a folyamatos kontroll. Ezek egyike sem újdonság számomra, folyamatutasítások, szabálykövetés, ellenőrzöttség, ezeket a munkaszocializáció keretében „belém verték”– mondta. Hozzátette, a pénzügyi világban azt is megtanulta, hogy a problémák egy részével általában más is szembesül, így a nemzetközi példákból való tanulás képessége nagyon fontos. – A mi cégünknek is támaszt ad, ha megosztjuk egymással a tapasztalatokat. Helye van a kreativitásnak, de folyamatosan kell figyelnünk a nemzetközi trendeket és gyakorlatokat. Abból tudunk tanulni, fejlődik a megoldási képességünk, gyorsítani tudjuk a projekteket – hangsúlyozta. Mint elmondta, maga az erőműépítés sem ismeretlen számára, Ghánában és Indonéziában is menedzselt ilyen projekteket pénzügyi oldalról. Az itt szerzett nemzetközi látásmód jól hasznosítható a Paks II. projektben, ahol a megrendelő magyar, a fővállalkozó orosz, és a megvalósításban számos hazai és nyugati beszállító vesz részt.

Egyszóval: otthonosan érzem magam a nukleáris iparban, a Paks II. projektben – összegezte Jákli Gergely. 

A Budapest Business Journal angol nyelvű évente megjelenő magazinja a legjelentősebb magyar energetikai cégek vezetőit mutatja be. A kiadvány a kiemelkedő eredményekre és a magyar energiapiac fejlődésére összpontosít, arra keresi a választ, hogyan szabályozzák az energiapiacot Magyarországon, milyen kihívásokat és lehetőségeket jelent az Európai Zöld Deal és az EU fenntartható tevékenységekre vonatkozó taxonómiája. A Top Energy Business Executives magazinban az MVM, a MOL, E.ON, a MAVIR vállalatok mellett, első ízben jelent meg a Paks II. Zrt. 


* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK