2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A nemzetközi együttműködés aktív résztvevője a Paks II.

2024. 02. 05., 17:22

Halad a nyugat-európai trendekkel a két új paksi atomerőmű-blokk építését koordináló társaság. A Paks II. Zrt. több nemzetközi szervezet tagjaként igyekszik hasznosítani a felgyülemlett tapasztalatokat, aktív résztvevője a szakmai párbeszédnek, információ megosztásnak.

Újabb nemzetközi szervezet, az ENISS (European Nuclear Installation Safety Standards) tagja lett a Paks II. Atomerőmű Zrt. A 2005-ben alapított, 16 európai ország nukleárislétesítmény-üzemeltetőit tömörítő szervezet az ágazat szereplői számára fórumot biztosít a nemzeti és európai szabályozási tevékenységekkel kapcsolatos információcseréhez. AZ ENISS platformot kínál a nukleáris szabványok alakítását szolgáló közös, atomerőmű-üzemeltetői álláspontok kialakításához, valamint szakértői véleményt nyújt a nemzetközi biztonsági előírások kapcsán.


Forrás: New Nuclear Watch Institute

– A nemzetközi példákból való tanulás képessége kiemelkedően fontos. A mi cégünknek is támaszt ad, ha megosztjuk egymással a tapasztalatokat, és hasznos, ha időben megismerjük a formálódó nemzetközi nukleáris szabályozási elképzeléseket és azokra akár hatással is lehetünk – beszélt a csatlakozás okairól Dr. Hugyecz Attila, a Paks II. Zrt. nemzetközi szakterületének vezetője hozzátéve: – Folyamatosan kell figyelnünk a nemzetközi trendeket és gyakorlatokat. Ezekből tudunk tanulni, fejlődik a megoldási képességünk, gyorsítani tudjuk a folyamatokat.

A Paks II. Zrt a nemzetközi szakmai párbeszéd aktív résztvevője, szorosan együttműködik az Atomerőmű-üzemeltetők Világszövetségével (WANO), a Nukleáris Világszövetséggel (WNA) és az új atomerőművi projektekre vonatkozó szabványok megalkotását és aktualizálását végző EUR-ral is. Ezeken a fórumokon a paksi szakemberek hozzáférhetnek az atomerőművek létesítési és üzemeltetési tapasztalataihoz és ráláthatnak a nukleáris iparág főbb tendenciáira. A társaság az elmúlt időszakban számos nemzetközi szeminárium házigazdája is volt Pakson és Budapesten, ezek közül is kiemelkedett 2023 májusában az amerikai nukleáris hatóság által koordinált CAMP konferencia.

A legközvetlenebb tapasztalatokat ugyanakkor más, VVER-1200 technológiával épülő blokkok építőitől szerezheti meg a Paks II. Zrt. Ennek tükrében a cégnek már szakértői szintű kapcsolatai vannak a fehérorosz, kínai és török projektekkel, és folyamatban van a kapcsolat kialakítása az egyiptomi beruházással is. 

– Feladatunknak tekintjük, hogy jobban láttassuk a Paks II.-t, és ezáltal egy kicsit a magyar nukleáris ipart is a nyugat-európai nukleáris térben, és aktívabb együttműködést építsünk ki a nyugat-európai szervezetekkel, szövetségekkel, vállalatokkal – emelte ki Dr. Hugyecz Attila. – Szeretnénk ezáltal egyrészt a nyugat-európai nukleáris szabályozási trendeket, törekvéseket időben megismerni, és azok alakulására hatást gyakorolni, másrészt szeretnénk, ha a Paks II. projektről nyugat-európai partnereink első kézből kaphatnának hiteles információt.

* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK