2022. 08. 08. hétfő
László
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A fenntarthatóság jegyében épül majd az irodaház

2022. 07. 07., 12:40

Az energiatudatosság és a hatékony energiagazdálkodás jegyében működik a Paks II. Zrt. és ebben a szellemiségben valósítja meg a beruházást is. Ennek visszaigazolása az energiagazdálkodási tanúsítvány ugyanúgy, mint a tervezett irodaépület zöld besorolása, a BREEAM minősítés.

A funkcionalitás és a nukleáris biztonság mellett az energiatudatosság is fontos vezérelv a Paks II. beruházás során. A tervezésnél fontos szempont, hogy a majdani létesítményeket energiatakarékosan lehessen üzemeltetni, hiszen minden egységnyi megspórolt energia a gazdaságosabb működést és a környezet hatékonyabb megóvását szolgálja. A technológiai épületeknél, beleértve a már készülő felvonulási épületeket, elsődleges szempont, hogy messzemenőkig betöltsék funkciójukat, illetve – mivel a nukleáris létesítményeknél ez mindent felülíró prioritás – eleget tegyenek a nukleáris biztonsági követelménynek. Ott pedig, ahol erre lehetőség van, a fenntarthatóság is fókuszba kerül.

A Paks II. Atomerőmű irodaépületének látványterve

 

Ilyen egyebek között a Paks II. Atomerőmű új blokkjait kiszolgáló kilencemeletes irodaépület, amely a tervezési szakaszban megszerezte a BREEAM Excellent Design Stage minősítést a BRE Global független tanúsító szervezetnél, azaz igazoltan fenntartható, energiatakarékos, környezetkímélő. Hazánkban a legelterjedtebb zöldépület-minősítési rendszer a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), amit a környezettudatos tervezés, kivitelezés és üzemeltetés ösztönzésére hoztak létre. A zöld minősítési rendszereknek egyre fontosabb szerep jut, mivel az épített környezet hangsúlyos részt képvisel a globális energiafelhasználásban és károsanyag-kibocsátásban. A BREEAM különböző indexek alapján osztályozza az ingatlanokat energiatakarékossági, vízhasználati, egészségügyi, környezetszennyezési, közlekedési, valamint különféle ökológiai és menedzsmentszempontok szerint. A kritériumok összhangban vannak az európai, illetve hazai szabványokkal. Az új projekteket két lépcsőben, a tervezési fázisban és a kivitelezést követően minősítik.

Az irodaépület helyiségei hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel lesznek felszerelve. A fűtést az erőműből származó távhő biztosítja majd, akárcsak a használati melegvizet. A BREEAM minősítőrendszer egy része az épülettechnikai rendszerekre vonatkozik, ilyenek a teljesség igénye nélkül: a Health & Wellbeing, azaz a beltéri levegőminőség, a termikus komfort és vízminőség, illetve az Energy kategóriában az energiafelhasználás és szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés kategóriája. A fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot szolgálja többek között az épületet körülvevő zöldfelület háromnapi locsolóvízigényét ellátni képes esővíztároló, valamint az épületfelügyeleti rendszer (Building Management System), amelynek feladata az energiahatékonyság maximalizálása, a komfortszint és ezáltal a produktivitás növelése lesz.

A Paks II. Zrt. az előírásoknak megfelelően megalkotta energiagazdálkodási politikáját, amelyet transzparens módon honlapján közzétett. A társaság tanúsítvánnyal rendelkezik arról, hogy energiagazdálkodási rendszere „az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítésével járó feladatok végrehajtása; a létesítés előkészítése és lebonyolítása, ennek keretében a kapacitás-fenntartás engedélyeztetéséhez szükséges műszaki, szakmai és kutatási tevékenységek koordinálása vonatkozásában” a szabványoknak megfelelő.  

 


* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 07., 08:55
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2022. augusztus 7-én 4 óra körül az 53-as számú főút 50-es kilométerénél - Kiskunhalasnál - egy személyautó és egy kisbusz eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 06., 15:30
A rendelet szerint már az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. Még >>>
2022. 08. 06., 08:28
Szombaton eleinte a hőség, majd egy érkező hidegfront okozhat kellemetlen panaszokat az arra érzékenyek körében. Még >>>
2022. 08. 05., 17:24
A miskei elágazás közelében félpályás útlezárás mellett helyszínelnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés