2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A növekvő áramfogyasztási trend is igazolja Paks II. nélkülözhetetlenségét

2021. 12. 16., 12:42

Látványosan nő az ország áramfogyasztása, egymást érik a hazai rendszerterhelési rekordok. Ezek az adatok is alátámasztják a két új paksi blokk szükségességét – szögezte le Mittler István.

A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: 

csak idén négy alkalommal dőlt meg az úgynevezett bruttó rendszerterhelés negyedórás átlagának csúcsértéke, legutóbb december 9-én délután háromnegyed öt óra körül mértek 7361 megawattot – vagyis az adott negyedórában átlagban ennyi villamos energiát használtak fel egy időben a hálózatra kötött lakossági és közületi fogyasztók országszerte. A MAVIR adatai szerint a fogyasztási rekordok idején a Paksi Atomerőmű és az országban működő gázerőművek mellett az áramimport elégítette ki a teljes bruttó rendszerterhelés javát, amihez a megújulók mindössze 4-5 százalékkal tudtak hozzájárulni."Mittler István felhívta a figyelmet, hogy a villamosenergia-szükséglet az életszínvonal emelkedését mutatja idehaza is, akárcsak máshol a világban, a jóléttel és a technikai fejlettséggel együtt növekszik. A MAVIR szakértői szerint Magyarországon az egy főre jutó áramfelhasználás még mindig jelentősen elmarad a nyugat-európai szinttől, mindössze fele például az osztrák értéknek. A hűtésre és fűtésre is alkalmas klímaberendezések elterjedésével, az elektromos autók és a modern, energiahatékony hőszivattyús fűtés általánossá válásával számtalan új fogyasztó jelent meg a villamosenergia-rendszerben. Az előrejelzések 2030-ra már 8000 megawattos abszolút csúcsokat mutatnak, és hosszabb távon további exponenciális növekedést vetítenek előre.

A két új paksi egység 2400 megawattal járul majd hozzá ennek az áramfogyasztásnak a kiszolgálásához

– hangsúlyozta a kommunikációs igazgató, hozzátéve:

A VVER-1200-as blokkok a működő atomerőmű összesen 2000 megawattos egységeinek kiváltására épülnek. Jelenleg a Paksi Atomerőmű termelésének köszönhetően hazánkban tartósan a legalacsonyabb a lakossági áramár az európai uniós tagállamok között. A Paks II. beruházás célja ennek az ellátásbiztonságot garantáló kapacitásnak a fenntartása. Vagyis a paksi projekt az olcsó és tiszta áramtermelés záloga"

– szögezte le Mittler István.

A kommunikációs igazgató megerősítette, hogy az új atomerőművi blokkok létesítési fázisa az ehhez szükséges engedélyek birtokában 2022-ben indulhat, a hálózatra csatlakozás tervezett időpontjait, azaz a 2029-es és 2030-as dátumokat pedig mindenképpen szeretnék tartani.

 

* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés