2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Paks II. projekt előmozdítja a hazai gazdaság fejlődését

2018. 11. 19., 15:31

„Azon dolgozunk, hogy két új, korszerű, 60 éves üzemidejű blokkot építsünk Pakson annak érdekében, hogy hosszú távon garantálhassunk megbízható, klímabarát forrásból olcsó áramot a lakosság és a gazdaság számára.” – mondta Süli János miniszter Szekszárdon, a megye gazdasági eredményeit összegző TOP100 kiadvány bemutatóján. Hozzátette: Magyarország versenyképessége alacsony termelési költségekkel növelhető, amihez az olcsó és megbízható villamosenergia-ellátás elengedhetetlen, ezért született döntés a nukleáris kapacitás fenntartása mellett. (x)

Ahogyan a kiadványban is olvasható, a 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégia az atomenergia villamosenergia-termelésben betöltött szerepének megtartását tűzte ki célul, a megújuló energiaforrások arányának növelése és a fosszilis energia alapú áramtermelés mérséklődő arányú alkalmazása mellett.

Kiemelt szempont volt a döntésnél, hogy az atomerőművek szén-dioxid kibocsátása nélkül termelnek áramot, ezáltal az atomenergia alkalmazása a fenntartható fejlődés része. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) legfrissebb, október elején publikált „klímajelentése” ezt alátámasztja azzal a megállapítással, hogy „az atomenergia részarányának növelése nélkül nem érhetőek el a klímavédelmi célok”. Az atomerőművi blokkok e célok teljesítésén túl az ellátásbiztonság, a megbízhatóság és a megfizethető áram garantálása érdekében is nélkülözhetetlenek.

Okosan kombinálva az atom- és a megújuló energiatermelés előnyös tulajdonságait, hosszú távon kivezetve az elavult, környezetszennyező fosszilis erőműveket, garantálható hazánk biztonságos, megfizethető és környezetkímélő áramellátása. Erre az együttműködésre kiváló példa Paks városa, amelynek határában egymás mellett valósul meg Paks II. 2400 MW beépített kapacitással, valamint az ország egyik legnagyobb, 20,6 MW-os naperőműve.

Stratégiai cél a hazai lakosság és gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságosan megtermelt villamos energia biztosítása. Ennek a garanciája a két új paksi atomerőművi blokk.

A Paks II. Atomerőmű egyik blokkjának látványterve (forrás: Roszatom)

A hazai gazdaság számára nemcsak az olcsó áram miatt fontos a Paks II. projekt, hanem azért is, mert határozott cél a 40%-os hazai beszállítói arány elérése. Például magyar vállalkozások végezhetik a kapcsolódó építőipari beruházások jelentős részét, amelynek értéke önmagában elérheti az 500-600 milliárd forintot.

De nemcsak az új atomerőművet kell megépíteni, hanem meg kell teremteni az építkezést kiszolgáló infrastruktúrát is. Fejleszteni kell az új atomerőmű környezetében az utakat, vállalati telephelyeket, lakásokat kell építeni, mert több ezer embernek kell biztosítani a lakhatását, ellátását. Ebben a hatalmas munkában további lehetőséghez juthatnak a hazai vállalkozások. A Paks II. projekt a régió számára lehetőséget biztosít, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét.

(Támogatott tartalom)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés